Trump ile Kim Jong Un görüşmesinde ikinci perde: Anlaşma sağlanamadı

Kim-Trump
Kim-Trump

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim arasında Vietnam'da yapılan zirvenin ikinci gün görüşmelerine dair Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Açıklamada ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim arasında Vietnam'da yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını belirtildi. Trump da düzenlediği basın toplantısında, "Kuzey Kore ile herhangi bir anlaşma imzalamama kararı aldık" dedi.

Uzun bir süre birbirlerini nükleer füze denemeleriyle tehdit eden birbirlerine geçmişte hakaretler yağdıran ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki gerilim, ikilinin 12 Haziran 2018’de Sinagpur'da bir araya geldikleri tarihi zirvenin ardından son bulmuştu.

İki lider dün Vietnam'ın başkenti Hanoi'de tekrar bir araya gelmişti. ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında Vietnam'da yapılan zirvenin ikinci gün görüşmelerinin ardından Beyaz Saray'dan gelen açıklamada görüşmede anlaşma sağlanamadığı ifade edildi.

ABD Başkanı Trump basın toplantısı düzenledi

Trump özetle şunları kaydetti:

  • "Kim Jong Un ile çok iyi olumlu zaman geçirdik. Pompeo ile benim fikrim, bir şey imzalamanın iyi olmayacağını düşündük. Kim Jong Un enteresan bir karakter. Birçok seçeneğimiz vardı, şu anda bu seçeneklerin hiçbirini kullanmama kararı aldık. Çok enteresan iki gün geçirdik. Bazen masadan uzaklaşmak gerekir. Yaptırımların kaldırılmasına hazır değildik. Bu da bizi anlaşmadan uzaklaştırdı. Olay yaptırımlarla ilgiliydi. Yaptırımların kaldırılmasını istediler."

Kuzey Kore lideri Kim'le yapılan görüşmeyi değerlendiren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da şunları söyledi:

"Hala iyimserim. Son derece karmaşık bu sorunu çözeceğimize inanıyorum. İlerleme sağlayacağız. Kuzey Kore'nin nükleerden arındırılmasını başaracağız. Kim Jong-un da anlaşma taraftarı ancak bu aşamada daha fazla ilerleme sağlanamadı. Ancak gerçek bir ilerleme sağlandığını söyleyebiliriz"

ABD Başkanı Trump, daha önce yaptığı açıklamada Kuzey Kore ile nükleer bir anlaşma yapma konusunda acele etmeyeceğini kaydederek, "Önemli olan doğru bir anlaşma yapmak" ifadesini kullanmıştı.

Kuzey Kore lideri Kim: Harika bir diyaloğumuz var

Kim'in nükleer görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkması için tüm çabayı göstereceği konusunda söz verdiğini belirten Trump, bu noktada hızlı olmanın önemli olmadığına işaret etti. Kim ise "Harika bir diyalogumuz var ve bugün çok iyi bir sonuç çıkması için elimden gelenin en iyisini yapacağım" ifadelerini kullanmıştı.

Beyaz Saray: Trump-Kim görüşmesinde anlaşma sağlanamadı

ABD Başkanı Donald Trump'la Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un zirvesi sonrası Beyaz Saray'dan ilk açıklama geldi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim arasında Vietnam'da yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını açıkladı.

 Baş başa görüşmenin ardından iki lider heyetler arası görüşmelere geçti.
Baş başa görüşmenin ardından iki lider heyetler arası görüşmelere geçti.

Ortak mutabakat imza töreni gerçekleştirilemedi

İki liderin bugünkü görüşmesi sonrasında "ortak mutabakat imza töreni" gerçekleştirileceği bildirilmişti. Trump ile Kim Jong Un arasındaki görüşmede anlaşma sağlanamayınca ortak imza mutabakat imza töreni gerçekleşmedi.

Trump-Kim görüşmesi Japonya'da da ilgiyle takip ediliyor.
Trump-Kim görüşmesi Japonya'da da ilgiyle takip ediliyor.


ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un yeniden bir araya geldi.
ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un yeniden bir araya geldi.
İkinci zirve için bir araya gelen iki lider, akşam yemeği öncesi el sıkışarak ve gülümseyerek basına poz verdi.
İkinci zirve için bir araya gelen iki lider, akşam yemeği öncesi el sıkışarak ve gülümseyerek basına poz verdi.

Liderlerin dünkü açıklamaları

Kim Jong-un'un açıklamalarından satır başları;

“261 gün sonra bir kez daha buluşmayı başardık. Ve bu geçen 261 günlük süre gerçekten çok büyük çabalara sahne oldu. Aynı şekilde sabırla da çaba gösterildi. Ancak bugün buradayız. Başarılı bir görüşme olmasını umuyoruz. Çok teşekkür ederim.”

Trump'ın açıklamalarından satır başları;

“Böyle bir ülkede bir araya gelmek sizinle bir arada olmak harika. Umarız bu zirve ilkinden daha başarılı olacak. Ülkenizin inanılmaz ve sınırsız bir ekonomik potansiyeli var. Muhteşem bir geleceğinizin olduğunu ve büyük bir lider olduğunuzu düşünüyorum. Hepinize çok teşekkür ederiz. Yarın bir basın toplantısı düzenleyeceğiz.”

Akşam yemeğinde bir araya gelen iki liderin görüşmesi samimi bir atmosferde başladı.
Akşam yemeğinde bir araya gelen iki liderin görüşmesi samimi bir atmosferde başladı.

Zirve neden Vietnam'da?

Komünist partinin iktidarda olduğu Vietnam ile Kuzey Kore arasında siyasi benzerliklerin yanı sıra ABD ile çatışma tarihi bakımından da ortak yanlar var. Kuzey Kore'nin izolasyon durumundan çıkması için Vietnam iyi bir örnek olarak görülüyor.

Vietnam'ın başkenti Hanoi’de gerçekleşecek zirve öncesi şehrin birçok yanına Kuzey Kore ve ABD bayrakları yerleştirildi.
Vietnam'ın başkenti Hanoi’de gerçekleşecek zirve öncesi şehrin birçok yanına Kuzey Kore ve ABD bayrakları yerleştirildi.

Kuzey Kore lideri Kim'in ABD ile anlaşmaya varması halinde yıllardır sürmekte olan ABD karşıtı propagandanın son bulması gerekecek.

Bunun için bu ülkedeki seçkinleri de bu durumdan kazançlı çıkacakları konusunda ikna etmesi gerekiyor. Kim, bu amaçla bir süre Vietnam'ın ticaret ve sanayisini ve buradaki olumlu örnekleri inceleyecek.

Vietnam'da ayrıca Kim'in protestolar konusunda kaygı duyması gerekmiyor. Zira hükümet gösterilere izin vermeyeceği gibi zirveye katılan gazetecileri de yakın gözetim altında tutuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >