Trump ve Demokratlar arasında kavganın yeni adı: İlhan Omar

ABD'de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki kavganın yeni adı Minesota Temsilcisi İlhan Omar oldu.
ABD'de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki kavganın yeni adı Minesota Temsilcisi İlhan Omar oldu.

ABD'de tartışmalarla gündemden düşmeyen Minesota Temsilcici İlhan Omar'a Demokrat Parti İlerici Meclis Alt Grubu eş başkanları Mark Pocan ve Pramila Jayapal'dan destek geldi. İkili, Trump'ın Omar'ı istifaya çağırmasını 'utanç verici' olarak değerlendirdi.

ABD'de son günlerde antisemitizm tartışmalarıyla gündeme gelen Müslüman Kongre üyesi İlhan Omar'a, Demokrat Partinin İlerici Meclis Alt Grubu ve partililerden destek mesajları geldi.

Trump, Omar'ı istifaya çağırmıştı

Demokrat Partiye bağlı İlerici Meclis Alt Grubu eş başkanları Mark Pocan ve Pramila Jayapal, yaptıkları yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Omar'ı, Yahudi örgütleriyle ilgili ifadelerinden dolayı istifaya çağırmasına tepki gösterdi.

 Mark Pocan'dan Omar'a destek geldi.
Mark Pocan'dan Omar'a destek geldi.

"İslamofobi, cinsiyetçilik ve ırkçılığı pohpohladı"

Açıklamada, "Trump'ın Omar'ı istifaya çağıran ifadeleri utanç verici ve ne yazık ki şaşırtıcı değil. Adaylığı ve başkanlığı döneminde Donald Trump, sürekli beyaz milliyetçilik, İslamofobi, cinsiyetçilik ve ırkçılığı pohpohladı, bunlar için de özür dilemedi. Bu başkanın, neonazileri iyi insanlar olarak tanımladığını unutmayalım. Müslüman yasağının, transeksüel hizmet yasağının ve sıfır toleransın yaratıcısının, bu konuda ya da başka herhangi bir konuda hiçbir ahlaki otoritesi yoktur." ifadeleri kullanıldı.

İlhan Omar, dün Twitter hesabından bir özür mesajı yayımlamıştı.
İlhan Omar, dün Twitter hesabından bir özür mesajı yayımlamıştı.

Omar'ın özür dilemesi ve hayat hikayesinden dolayı memnuniyet duyulduğunun belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

  • "Somali kökenli bir Amerikalı göçmen olarak Omar, tarihteki en çeşitli Kongre'de önemli bir rol oynuyor. Tüm kesimlerden Amerikalılar, Trump'ın ve Kongre'deki Cumhuriyetçilerin, Omar gibi sesleri bastırmak ve yıldırmak için gösterdikleri küçümseyici çabayı reddetmelidirler. Temsilciler Meclisi, Omar'ın Dış İlişkiler Komitesindeki ve İlerici Parti Grubundaki liderliğini sürdürmesini dört gözle bekliyor."

Alexandria Ocasio Cortez de Omar'a destek mesajı yayımladı.
Alexandria Ocasio Cortez de Omar'a destek mesajı yayımladı.

Cortez'den Omar'a mesaj

ABD Temsilciler Meclisinin en genç kadın üyesi Alexandria Ocasio Cortez de Twitter hesabından, "Başkan Trump'ın aksine Omar, sıkıntıyı kabullenip özür diledi, duruşunu açıkça belli ederken, antisemitizmin geçmişini öğrenme fırsatını da yakaladı." mesajını paylaştı.

Temsilciler Meclisinde New York'u temsil eden Cortez mesajını, "Omar'la siyasette lobicilik konusunu ortaya attığı ve topluluklara karşı hassasiyeti için gurur duyuyorum." ifadeleriyle sürdürdü.

Omar'a yönelik anti-semitizm iddiaları

Kongreye giren ilk başörtülü Omar, hakkındaki antisemitizm suçlamalarına karşılık Twitter'dan dün açıklama yapmıştı. Amerikalı Yahudilerden özür dileyen Omar, İsrail'in ABD'deki lobicilik faaliyetlerinin göz ardı edilmemesi uyarısında bulunmuştu.

Donald Trump, Omar'ın özrünün yeterli olmadığını ve istifa etmesinin gerektiğini açıklamıştı.
Donald Trump, Omar'ın özrünün yeterli olmadığını ve istifa etmesinin gerektiğini açıklamıştı.
  • Antisemitizmin gerçek olduğunu belirterek, bunu kendisine öğreten Yahudi arkadaşlarına teşekkür eden Omar, "Amacım Yahudi seçmenlerimi ve Amerikalı Yahudileri kırmak değildi. Kimliğim üzerinden bana saldıranlardan da beklediğim gibi her zaman geri adım atmaya ve eleştiri yoluyla düşünmeye istekli olmalıyız. Bu sebeple net bir şekilde özür dilerim." ifadesini kullanmıştı.

Omar ayrıca, "Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC), Ulusal Tüfek Derneği (NRA) veya fosil yakıt endüstri lobilerinin siyasetimizdeki problemli rolünü vurgulamaya devam edeceğim. Çok uzun zamandır devam eden bu konuyu dikkate almalıyız." açıklamasını yapmıştı.

Trump Beyaz Saray'da basın açıklaması yaptı.
Trump Beyaz Saray'da basın açıklaması yaptı.

Trump, dün Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, "Bence kendisi ya Kongre'den ya da kesinlikle Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki görevinden istifa etmelidir. Anti-semitizmin ABD Kongresi'nde yeri yok. Kongre üyesi Omar'ın özrü de yeterli değildi." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >