Trump'ın 'iyi mal' diye övdüğü F-35'in en bilinen beş arızası

F-35 Türkiye ve ABD arasındaki 'yeni krizin' adı olarak öne çıkıyor.
F-35 Türkiye ve ABD arasındaki 'yeni krizin' adı olarak öne çıkıyor.

F-35 uçaklarının uzun yıllara uzanan tasarım aşamasının sonuna gelinmesi için araçların yoğun testlerden geçirilmesi gerekiyor, fakat uzmanlar, söz konusu testlerin 2019’un sonuna kadar tamamlanacağından şüpheli.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'iyi mal' dediği F-35'lerin bugüne kadar yaşadığı sorunlar arasında, yakıt tüpü arızası, ikmal hortum hatası, hava yakıt takviyesi ve radar hatası gibi birçok sorun bulunuyor.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Beyaz Saray'da görüşen ABD Başkanı Trump, Oval Ofis'te basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"İyi maldan anlıyorlar"

Ekim 2018'de teknik arıza nedeniyle ABD ve İsrail'de uçuşları durdurulan F-35'ler yeniden testlere sokulmuştu.

Ne olmuştu?

Japonya'da da düştü

Kyodo ajansının haberine göre, Savunma Bakanı Takeşi Ivaya, 9 Nisan 2019'da Pasifik Okyanusu üzerinde eğitim uçuşu sırasında kaybolan Japon Öz Savunma Kuvvetlerine ait F35-A tipi savaş uçağının Pasifik Okyanusu'nda düştüğünün tespit edildiğini açıklamıştı.

Japonya Savunma Bakanı Takeşi, nisan ayında F-35 savaş uçağının Pasifik Okyanusu'nda eğitim uçuşu sırasında düşüşünün pilotun yaşadığı vertigo (baş dönmesi) nedeniyle meydana geldiğinin tahmin edildiğini bildirmişti.

Trump, Polonya lideri Duda'yla F-35 uçuşunu böyle izledi.
Trump, Polonya lideri Duda'yla F-35 uçuşunu böyle izledi.

F-35'in yakıt tüpü arızası

2018'de ABD'de düşen 5. nesil F-35'in yakıt tüpündeki arızadan kaynaklandığı tespit edilmişti. Uçuşların durdurulmasına neden olan bu arıza 'utandırıcı bir durum' olarak değerlendirilmişti.

Bir Pentagon yetkilisi arızaya ilişkin, şüpheli yakıt tüplerinin sökülerek sağlamlarıyla değiştirildiğinin altını çizmişti.

Berlin'de sergilenen F-35
Berlin'de sergilenen F-35
F-35 havada görünüyor.
F-35 havada görünüyor.
F-35'ler Mirage 2000s'lerin eşlik ettiği görünüyor.
F-35'ler Mirage 2000s'lerin eşlik ettiği görünüyor.

Üretici Lockheed-Martin'in 2016 yılında bir uçuş denemesi neredeyse felaketle sonuçlanıyordu. Joint Strike Fighter programı kapsamında F-35 Lightning II ile deneme uçuşları gerçekleştiren uçak ve uçuş teknolojileri üretim şirketi, bir arıza nedeniyle pilotun radar sistemini kullanamadığını bildirmişti.

Radar sisteminden yararlanamayan pilot, etrafta bulunan diğer uçakları farketmekten ve yön saptamalarını yapamamıştı.

Sadece görüş açısı içerisindekileri görmekle yetinen pilot, bir süre boyunca kör uçuş yapmak zorunda kalmıştı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >