Trump'ın Kudüs kararı ülkeyi ikiye böldü

Arşiv
Arşiv

ABD'li Senatör Sheldon Whitehouse, Başkan Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını sert bir dille eleştirdi. Whitehouse kararın, ABD'nin Türkiye ve Suudi Arabistan ile ilişkilerini bozacağını dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir. Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv'deki büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim." açıklaması ABD'yi ikiye böldü.

BBC'nin haberine göre, Demokrat Senatör Sheldon Whitehouse, katıldığı televizyon programında konuyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

ABD'li Senatör Sheldon Whitehouse
ABD'li Senatör Sheldon Whitehouse

Whitehouse, "Burada esas tehlikeli olan noktanın Orta Doğu'da askeri anlamda üslenmemiz konusunda halen bağımlı olduğumuz Türkiye ve bölgedeki en iyi dostumuz olmasına karşın Beyaz Saray'ın ilişkileri sürekli geriye götürmeye çalıştığı Suudi Arabistan'la ilişkilerimize etkileri olduğunu düşünüyorum" dedi.

  • Whitehouse, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın bu karara tepki olarak bazı adımlar atması halinde bunun, ABD'nin "bu bölgede etkili olma kabiliyetine gerçekten zarar verebileceğini" de sözlerine ekledi.

Başkan Trump, seçim kampanyasında verdiği bir vaadi yerine getirerek, bu hafta içerisinde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını ilan etti ve büyükelçiliğin buraya taşınacağını söyledi.

Trump'ın Kudüs kararına BM ve çok sayıda ülke tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kararla ilgili olarak "Böyle bir adımı atmak bölgeyi ateş çemberinin içine atmaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Trump'ın kararını tek taraflı ve üzücü olarak niteledi. Fransa'nın kararı desteklemediğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Kudüs meselesinin uluslararası kararlara bağlı olduğuna işaret ederek, ABD'nin kararından endişe duyduklarını ve Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını bildirdi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Trump'ın açıklamasının ciddi endişeye yol açtığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise "İki devletli çözümün hiçbir alternatifi yoktur" şeklinde konuştu.

İngiltere de barış çabalarına yardımcı olmayan bu karara katılmadıklarını duyurdu.

Meksika Dışişleri Bakanlığı Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşımayacaklarını açıkladı. "Kudüs'ün kaderine ABD başkanı karar veremez" ifadesi kullanıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >