Trump'ın 'Suriye' tweetinin perde arkası

Donald Trump
Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin detaylarını paylaşarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'de DEAŞ'tan geri kalanların kökünün kazınması için ne gerekiyorsa yapacağını söylediğini belirtti. Trump’ın Suriye tweetinin perde arkasını ele aldık.

Suriye'deki Amerikan askerlerini çekme kararı alan ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden açıklama yaparak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinin detaylarını açıkladı.

Trump, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de IŞİD'den geri kalanların kökünün kazınması için ne gerekiyor ise yapılacağı konusunda beni güçlü şekilde bilgilendirdi ve bunu fazlasıyla yapabilecek biri. Türkiye hemen yan tarafta. Askerlerimiz eve dönüyor" ifadelerini kullandı.

"Türkiye bizim için kritik öneme sahip"

Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ve emekli General Mark Kimmitt de Türkiye'nin kendileri için kritik öneme sahip bir ülke olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'ı "Suriye konusundaki tüm planlarında Türkiye ile olan uzun vadeli ilişkilerini de göz önünde bulundurmak zorunda olduğu noktasında ikna ettiğini" daha önce ifade etmişti.

General Mark Kimmitt
General Mark Kimmitt

Gazeteci Kemal Öztürk, köşesinde Trump'ın tweetinin perde arkasını anlattı. Öztürk şunları kaydetti:

"Yumruk yemiş gibi olanlar"

Erdoğan, telefonda Trump’ı öylesine ikna etmiş ki, Savunma Bakanlığı ne de diğer zevatı dinlemeden kararlarını peş peşe Twitter’den açıkladı.

Suriye ve PYD/PKK stratejisinin sahibi, ABD ordusunun CENTOM Komutanı General Votel, “karnıma bir yumruk yemiş gibi hissettim” dedi. Bence yüzlerinin tam ortasına fena bir yumruk yediler. Bu yumruktan sonra ABD Savunma Bakanı istifa etti zaten.

Kemal Öztürk
Kemal Öztürk

Başımızın en büyük belalarından, Ortadoğu’yu kana bulayan melun şahsiyetlerden biri olan, ABD’nin Suriye özel temsilcisi ve Pentagon’un bir numaralı sivil tetikçisi McGurk de çok beklemeden istifa ettiğini açıkladı. Irak, Afganistan, Suriye ve Türkiye’de bu istifa, Savunma Bakanı’nın istifasından daha büyük mutluluk uyandırdı. Zira adam gerçekten üzerine kan bulaşmış bir belaydı.

Trump her iki istifaya da yine sosyal medyadan cevap verdi. Özeti, ‘hadi oradan müptezeller, umurumda bile değilsiniz’, şeklinde tercüme edilebilir bence!

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >