Trump’la demokratlar arasındaki duvar inşası gerilimi sürüyor

Arşiv
Arşiv

ABD Başkanı Donald Trump’la Kongre’nin Demokrat liderleri arasında hükümetin kısmen kapanması konusunda gerilim tırmanıyor. Hükümetin kısmen kapanmasından iki taraf da birbirini suçluyor. Ve bu kapanma birkaç gün içinde sona erecekmiş gibi de görünmüyor. Hükümetin resmen kapanması ne anlama geliyor? Hükümetin kapanmasından kimler etkileniyor? Sorularını cevaplandırdık.

ABD’de hükümetin kısmen kapanmasından dolayı Trump ve demokratlar birbirini suçluyor. Senato’daki Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer ve Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ın lideri Nancy Pelosi, Trump’ı Temsilciler Meclisi’ndeki muhafazakarların etkisi altında olmakla ve neyi kabul edip etmeyeceğiyle ilgili farklı şeyler söylemekle suçladı.

Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer
Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer

Schumer ve Pelosi yaptıkları ortak açıklamada, “Noel öncesi Başkan Trump ülkeyi kaosa sürüklüyor” dedi. Schumer ve Pelosi açıklamalarında, “Bu arada aynı Beyaz Saray’daki farklı kişiler Başkan’ın bu Trump kapamasına son verilmesi için neyi kabul edip etmeyeceği konusunda farklı şeyler söylüyorlar” ifadesini kullandı.

Trump, Florida ziyaretini iptal etti

Hükümetin kısmen kapanması nedeniyle Florida’ya gitmeyi iptal eden Başkan Trump İç Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkililerle sınır güvenliğini görüştü.

Schumer ve Pelosi’nin açıklamaları öncesinde Trump paylaştığı Twitter mesajında Beyaz Saray’da “tek başına” Demokratlar’ın gelmesini ve sınır güvenliği konusunda bir anlaşma yapmayı beklediğini belirtti.

Pazar günü Trump’ın geçici Beyaz Saray Genel Sekreterliği’ne atadığı Mick Mulvaney kısmi kapanmanın 3 Ocak’a kadar sürebileceğini kaydetmişti. Hükümetin kısmen kapanmasından iki taraf da birbirini suçluyor. Ve bu kapanma birkaç gün içinde sona erecekmiş gibi de görünmüyor.

Trump hükümetin kapatılmasından demokratları sorumlu tutmuştu

Trump Twitter’da yayınladığı videoda, hükümetin kapanmasından Demokratları sorumlu tutmuştu. Daha güçlü sınır güvenliği için duvarın gerekliliğini bir kez daha vurgulayan Trump. ‘Umarım bu kapanma uzun sürmez’ demişti.

Trump’la demokratlar arasındaki sorun ne?

Trump bütçede duvar inşası için 5 milyar dolar istiyor. Demokratlar ise buna karşı çıkıyor. Trump seçim kampanyası sırasında Amerika-Meksika sınırına duvar örüleceğini, parasını da Meksika’nın vereceğini belirtmişti.

Federal hükümetin "kapanması" ne anlama geliyor?

Amerika’da hükümetin kapanması demek acil ve zorunlu olmayan devlet çalışanlarının zorunlu izne çıkarılması, birçok devlet dairesinin hizmet vermemesi anlamına geliyor. Bu son kapanmadan, 800 binin üzerinde federal çalışan zorunlu izne ayrılacak ya da ücretsiz çalışmak durumunda kalacak.

Hükümetin kısmi kapanmasından etkilenecekler arasında 15 bakanlığın 9’u ve çok sayıda federal kurum yer alıyor.

İç Güvenlik, Ulaştırma, İç, Tarım, Dışişleri ve Adalet Bakanlıkları’nın yanısıra ulusal parklar ve ormanlar buna dahil.

Amerika’da Trump’ın başkanlığının birinci yıldönümünde, 2018 Ocak ayında iki parti arasında DACA programı konusunda yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle hükümet kısmen, geçici olarak kapanmıştı. Barack Obama’nın başkanlığı sırasında, 2013 yılında hükümetin tamamı 16 gün boyunca kapanmıştı.

Hükümet kapandı, çöpler toplanmadı

Hükümetin kapanması sebebiyle başkent Washington D.C.'de çöpler toplanmadı. Hükümet tekrar açılana kadar temizlik hizmeti verilmeyecek. New York'ta bulunan Özgürlük Heykeli, New York Valisi Andrew Cuomo'nun bütçe sağlaması ile açık kalan yerlerden biri oldu.

ABD Ulusal Arşivi de hükümetin kapanmasından nasibini alan bir diğer kurum oldu.
ABD Ulusal Arşivi de hükümetin kapanmasından nasibini alan bir diğer kurum oldu.

Noel için hazırlanan Ulusal Noel Ağaçları da ziyaretçi girişine kapatıldı. Kaliforniya eyaletinde yer alan San Francisco'da bazı otoyollar trafiğe kapatıldı.

Washington D.C.'de çöpler toplanmadı.
Washington D.C.'de çöpler toplanmadı.

Vietnam Savaşı'nda yaşamını yitirenler ve gaziler için yapılan anıt da bu süreçte hizmet vermeyi durdurdu.

Süreç nasıl ilerleyecek?

27 Aralık Perşembe günü ABD Senatosu tekrar bir araya gelecek ve bütçenin kabulünü tartışacak. Bütçe tekrar kabul edilmezse hükümet bir sonraki birleşime kadar kapalı kalacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >