Trump'tan kendisini devlet başkanı ilan eden Guaido'ya telefon

Juan Guaido
Juan Guaido

ABD Başkanı Trump, Venezuela'da kendini ‘geçici devlet başkanı’ ilan eden muhalif lider Guaido'yu telefonla aradı. Guaido görüşmenin ayrıntılarını aktardı. Bundan sonraki süreçte Venezuela’da meydana gelebilecek senaryoların neler olabileceği sorusunu cevaplandırdık.

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido'yu telefonla aradı. Görüşmenin ayrıntılarını Guaido kamuoyuyla paylaştı.

Guaido'ya göre Trump, "Demokratik çabalarınıza tam destek veriyoruz. Venezuela'ya insani yardımlar ulaştırılması çabalarına bağlıyız" dedi.

Venezuela’daki meydana gelebilecek senaryolar neler?

İngiliz Guardian gazetesinin Kolombiya-Venezuela sınırındaki muhabiri Joe Parkin Daniels, Venezuela’daki olası senaryoları aktardı.

Maduro'nun iktidarını sürdürmesi

Nicolas Maduro iktidarına muhalif iki büyük halk gösterisine direnip iktidarını korudu. Birincisi 2014'teki kitlesel gösteriler. Diğer kitlesel muhalif gösteriler 2017'de meydana geldi. Venezuela hükümeti protesto gösterilerinin ardından görevine devam etti.

Son yaşanan krizde Maduro, Rusya'nın, Türkiye'nin ve Küba'nın desteğini alsa da çok sayıda Latin Amerika ülkesi dahil uluslararası kamuoyunun baskısı altında. Ordu, Maduro'nun yanında yer aldı.

Maduro ayrıca ülkedeki ekonomik krizden olumsuz etkilenen bazı askeri yetkilileri hükümete ve devlete ait petrol şirketi PDVSA'ya atadı. Ama hafta içinde ABD, PDVSA'ya da yaptırım uygulamaya başladığını duyurdu.

Ordunun desteği, Maduro'nun iktidarını korumasındaki en büyük araç, dolayısıyla Maduro orduyu da memnun etmeli.

Maduro'nun yerine yeni bir sivil liderin gelmesi veya ordunun yönetime el koyması

Ülkede askeri darbe olma ihtimali de tartışılıyor. Ancak bu ihtimalin Venezuela halkı için en olumsuz senaryo olacağı belirtiliyor.

Maduro’nun kendi isteğiyle yerine başka bir liderin gelmesinin önünü açması halindeyse en olası isimler Maduro'nun teğmeni Diosdado Cabello veya Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez olarak görülüyor. Her ikisi de ordunun desteklediği ama birçok Venezuealı muhalifin de karşı çıktığı isimler olarak biliniyor.

Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez (sağda)
Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez (sağda)

Ülkenin savaşa sürüklenmesi

Devlet Başkanı Maduro yıllardır, ülkenin yaşadığı sıkıntıların sorumlusunun "emperyalist ABD'nin açtığı ekonomik savaş" olduğunu vurguluyor. Durumun savaşa dönüşmesi sonuçları öngörülmesi zor bir çatışmaya dönüşebilir.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'un elindeki dosyada "Kolombiya'ya 5 bin asker" notunu düşmesi ABD'nin "savaş ihtimalini değerlendirdiği" yorumlarına neden oldu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton

Washington merkezli Latin Amerika güvenlik analisti Adam Isacson, "Bolton'un blöf yaptığını düşünüyorum. Eğer gerçekten doğruysa, Venezuela'dan herhangi bir müdahaleye karşı daha geniş bir askeri konuşlandırmayı tetikleyebilir" diyor.

Isacson'a göre, "Kolombiya ve Venezuela'nın dahil olacağı herhangi bir savaş çok yıkıcı olur. Her iki ülke de çok güçlü hava kuvvetlerine sahip, dolayısıyla bu altyapılar, askeri üsler ve şehirler üzerinden yürütülen bir savaş olur, sınırlar değil."

Ne olmuştu?

  • Venezuela'da muhalefet ve iktidar yanlılarının 23 Ocak Çarşamba günü düzenlediği mitingler ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol açmıştı.
  • Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.
  • Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini açıklamıştı. Maduro, daha sonra yaptığı başka bir açıklamada, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkinin bittiğini fakat ticari ilişkinin süreceğini kaydetmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >