Trump'tan Suriye açıklaması: Bu saçma savaşlardan çekilme zamanı geldi

Trump, ABD askerlerini Suriye'den çekeceğini belirtti.
Trump, ABD askerlerini Suriye'den çekeceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Komisyonu, ABD ve Rusya Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı harekatla ilgili açıklama yaptı. Kremlin'den ve Avrupa Kamisyonu'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anladıkları ancak Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiği belirtilirken BM temsilcisinin sözleri ise tepki çekti. Trump ise ABD'nin sonu olmayan bu saçma savaşlardan çekilme zamanının geldiğini belirtti.

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı operasyonun yankıları sürüyor. Operasyonla ilgili ABD, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Komisyonu ve Rusya'dan art arda açıklamalar geldi. İşte yapılan açıklamalardan satır başları:

Trump: ABD'nin sonu olmayan saçma savaşlardan çekilme zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump: Yıllar önce ABD yalnızca 30 gün süre ile Suriye'ye gitti. Orada kaldık ve hiçbir amacı olmayan bir savaşın daha da derine çekildik. Washington'daki görevime başladığımda DEAŞ bölgenin her tarafına yayılmıştı. DEAŞ'ı tamamen bozguna uğrattık, birçoğu Avrupa'dan gelen DEAŞ'lılar esir aldık. Fakat Avrupa onları geri istemedi ve ABD'ye onları tutmasını söyledi. Hayır dedim size harika bir iyilik yaptık ve şimdi bizden DEAŞ'lıları yüklü maliyetle ABD hapishanelerinde tutmamızı istiyorsunuz. Onlar yargılamanız için orada. Yine hayır dediler. ABD'nin her zamanki gibi, NATO'da ve ticarette olduğu gibi enayi olduğunu düşündüler.

  • YPG/PKK bizlerle savaştı fakat bunu yapmaları için onlara yüklü miktarda para ödendi ve ekipman verildi. Onlar onlarca yıldır Türkiye'ye karşı savaşıyor. Bu savaştan yaklaşık 3 yıldır uzak durmaya çalışıyorum fakat artık sonu olmayan bu saçma savaşlardan çekilmenin ve askerlerimizi eve getirmenin vakti geldi.

"Türkiye, Avrupa, İran, Irak, Rusya ve Kürtle DEAŞ'lıları ne yapmak istediklerini çözmek zorundalar"

Çıkarımıza olan her yerde savaşacağız ve yalnızca kazanmak için savaşacağız. Türkiye, Avrupa, İran, Irak, Rusya ve Kürtler şimdi durumu çözmek ve esir alınan DEAŞ'lılarla ne yapmak istediklerimi çözmek zorundalar.

Hepsi DEAŞ'tan nefret ediyor ve yıllardır düşmanlar. 7 bin mil ötedeyiz ve eğer yakınımızda bir yerlere gelirlerse tekrar DEAŞ'ı defederiz.

Rusya: Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalı

Kremlin'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anladıkları ancak Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiği vurgulandı. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda Türkiye'nin Rusya'nın pozisyonunu paylaştığını bildiklerini söyledi.

Peskov, Moskova'nın pozisyonunun "Suriye'de yasadışı varlık bulunduran tüm yabancı güçlerin çekilmesi" yönünde olduğunu söyledi.

AB: Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anlıyoruz

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijcancic, düzenlediği günlük basın toplantısında, konuya ilişkin soruları yanıtladı. Kocijcancic, "AB, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını anlamakla beraber, başından beri Suriye'deki krizin askeri değil siyasi yollarla çözülebileceğini ifade ediyor" dedi. Sözcü Kocijcancic, AB'nin Birleşmiş Milletlerin (BM) siyasi çözüm sürecini ve Suriye'nin birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediğinin altını çizdi.

BM'den tepki çeken Srebrenitsa benzetmesi

Birleşmiş Milletler'den (BM) ise konuyla ilgili tuhaf bir açıklama geldi. Cenevre'de gazetecilere açıklama yapan BM Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, tüm taraflara, "sivillerin yerinden olmasının engellenmesi" çağrısı yaparken operasyonun gerçekleşmesi durumunda gerekli acil durum planlarını yaptıklarını açıkladı. Acil ihtiyaç duyanlara gıda ve tıbbi yardım yapabilmek için bölgeye erişim sağlamaları gerekeceğini açıkladı. BM temsilcisinin Srebrenitsa örneğini vererek "acı deneyimler" yaşadık söylemi ise tepki çekti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >