TSK destekli eğitim: ÖSO mensupları büyük ilerleme kaydetti

ÖSO muhtemel yeni operasyona hazırlıklarını tamamladı
ÖSO muhtemel yeni operasyona hazırlıklarını tamamladı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarına katılan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, Fırat’ın doğusuna yönelik harekatta da TSK'yla birlikte operasyona katılacak. 'ÖSO nasıl kuruldu?', 'ÖSO nasıl bir gelişim gösterdi?' sorularını cevaplandırdık.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) düzenlediği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarına katılan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, Fırat’ın doğusuna yönelik olası bir harekatta da TSK ile operasyona katılacak.

Son 1 hafta içerisinde her gün tatbikat ve eğitimler gerçekleştiren ÖSO askerleri, eğitimlerini gözden geçirerek, yakın dövüş, meskun mahal ve ağır silahlarla tatbikatlar yaptı.

ÖSO nasıl kuruldu?

Arap ülkesinde, Arap Baharı sonrasında iç karışıklıklar ve çatışmalar meydana geldi. Mısır, Libya, Cezayir, Fas, Tunus gibi ülkelerde meydana gelen olaylarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi ve mevcut rejimler el değiştirdi. 2011 yılında Suriye'de bu olaylar patlak verdi. Esed yönetiminin sivilleri bombalaması üzerine ordudan ayrılan bazı asker ve subaylar tarafından tarihler 29 Temmuz 2011'i gösterdiğinde Özgür Suriye Ordusu kuruldu.

FIRAT’ın doğusuna yönelik olası operasyonda TSK’nın yanında yer alacak olan Özgür Suriye Ordusu, ağır silahlar ve roketlerin kullanıldığı tatbikatıyla savaş provası yaptı.
FIRAT’ın doğusuna yönelik olası operasyonda TSK’nın yanında yer alacak olan Özgür Suriye Ordusu, ağır silahlar ve roketlerin kullanıldığı tatbikatıyla savaş provası yaptı.

Albay Riyad el Esad liderliğinde kurulan ÖSO, kuruluş amacını "sistemi yıkmak için halkla birlikte çalışmak ve halkı sistemin silahlı ölüm makinelerine karşı korumak" olarak açıkladı.

Yayınlanan videoda, Suriye ordusunun tüm üyelerine kendilerine katılma ve tüm muhalif silahlı gruplara birleşme çağrısı yapan ÖSO, sivilleri hedef alan tüm güvenlik güçlerinin artık kendileri için meşru birer hedef haline geldiğini bildirdi.

Örgütün, Suriye bayrağına bir yıldız daha ekleyerek, üç yıldız hale getirdiği versiyonu birçok başka grup tarafından da kısa sürede kullanılmaya başlandı. Ele geçirilen yerlere üç yıldızlı ÖSO bayrağı asıldı.

ÖSO'ya hangi ülkeler destek verdi?

ÖSO'yu kurulduğundan bu yana destekleyen ülkeler arasında Türkiye ile ABD başı çekse de ABD ilerleyen süreçte taraf değiştirdi. ABD'nin 2013 yılında başlattığı "Eğit-Donat" programı kapsamında, ilk etapta ÖSO'ya bağlı savaşçıların da eğitim gördüğü ve silah yardımı aldığı açıklanmıştı. Daha sonra 2014 yılında ABD'nin bu programı DAEŞ ile savaşan gruplara öncelik verecek şekilde düzenlemesiyle birlikte, Suriye'nin kuzeyindeki DAEŞ gibi bir başka terör gurubu YPG'ye destek vermeye başladı.

 Suriye'de Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında görev alan Özgür Suriye Ordusu unsurlarından Hamza Tümeni, Fırat’ın doğusuna düzenlenecek harekat için Türkiye’den emir bekliyor.
Suriye'de Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında görev alan Özgür Suriye Ordusu unsurlarından Hamza Tümeni, Fırat’ın doğusuna düzenlenecek harekat için Türkiye’den emir bekliyor.

ÖSO, Mart 2016'daki yapılanmanın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile sahada işbirliği yaparak Fırat Kalkanı Harekatı'nda terörist yapılara karşı mücadele verdi.

TSK ve ÖSO, Mart 2017'de sonlandırılan Fırat Kalkanı Harekâtı sırasında sınırın Suriye tarafında bulunan Azez ile Cerablus arasındaki bölümü güneyde El Bab kentine kadar yaklaşık 2 bin kilometrelik bir alanı terör örgütü DAEŞ'ten temizledi.

Bu bölgelerde Türkiye'nin desteklediği bir yönetim kurulurken, ÖSO'ya bağlı bazı güçler de yine Türkiye'nin sağladığı eğitimlerle bölgede güvenlik hizmeti sağlıyor.

20 Ocak 2018'de başlayan Zeytindalı Harekatı'nda da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Afrin'e, doğusundaki Azez'i kurtardı.

Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonda TSK’nın yanında yer alacak olan Özgür Suriye Ordusu'nun Hamza Tümeni ve Özel Kuvvetler Komutanı Seyf Ebubekir, “Ankara’dan emir bekliyoruz. Talimat doğrultusunda Fırat’ın doğusuna geçip PKK’nın kökünü kazıyacağız” ifadelerini kullanıyor.

ÖSO kurulduğundan bu yana büyük gelişme kaydetti

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernize ve disipline ettiği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) sahada kazandığı kabiliyetler ve muharebe tecrübesi göz dolduruyor. Zira dünya orduları arttırılmış gerçeklikli tatbikatlar yaparken TSK ve ÖSO “gerçek zamanlı muharebe” icra ediyor.

 Hamza Tümeni ile Süleyman Şah gruplarının, terör örgütünden arındırılan askeri eğitim alanlarındaki tatbikatından bir görüntü.
Hamza Tümeni ile Süleyman Şah gruplarının, terör örgütünden arındırılan askeri eğitim alanlarındaki tatbikatından bir görüntü.

Ayrıca ÖSO’nun bu harekâtlarda yer alması hem yerel istihbarat verimliliğinde hem sahayı bizzat tanımasında hem de yerelliği sebebiyle uluslararası meşruiyet algısına önemli katkı sağlıyor.

"Yeni bir ÖSO doğuyor"

Ayrıca ÖSO mensuplarında önceki çatışmalarda görülen zafiyet ve eksikliklerin giderilmesi yönünde de verilen eğitimler sonucunda önemli gelişmeler kaydedildiği öğrenildi.

Bölgedeki askeri yetkililer, "Artık sahada eski ÖSO yok, yeni bir ÖSO doğuyor. Eğitime alınan bu ÖSO mensupları farkını gösterecek." tespitinde bulunuyor.

Askeri yetkililer, "Eğitim kamplarında birebir muharebeyi, havan, roketatar, orta ve hafif makinalı silahlar gibi her türlü silahı kullanmayı öğrenen ÖSO mensuplarının bir yıl öncesine göre eğitim seviyelerinde büyük bir ilerleme kaydetmeleri ilerde alacakları görevlerde mutlak başarıyı getirecektir." değerlendirmesini yapıyor.

Güvenli Bölge'de Özgür Suriye Ordusu konuşuldu

Dün GZT'de yayınlanan Güvenli Bölge'de ekranlara Özgür Suriye Ordusu'na ait fotoğraflar yansıtan Mete Yarar, ÖSO'nun dünden bugüne gelişimini aktardı.

Mete Yarar, şunları kaydetti:

Fırat Kalkan'ı Harekatı'ndaki Özgür Suriye ordusuna bakın, Afrin fotoğrafını üstüne koyarak gidin, şimdiki fotoğrafa bakarak gidin.

Mete Yarar, fotoğraflar üzerinden ÖSO'daki değişimi aktardı.
Mete Yarar, fotoğraflar üzerinden ÖSO'daki değişimi aktardı.

Üzerlerindeki balistik çelik başlıklar dahil olmak üzere, kılık kıyafet, duruş, disiplin ve intizama bakın, kullandığı silah sistemlerine bakın. Bu Özgür Suriye Ordusuna Türkiye Cumhuriyeti'nin elinin değdiğinin işaretidir. Bunu Somali ordusu için de görürsün, bunu her gittiğin yerde görebilirsin. Amerikan istihbaratı da, Pentagon yetkilisi de bu fotoğrafı okuyor.

İsmail Halis-Mete Yarar
İsmail Halis-Mete Yarar

İstihbaratın yüzde 99'u açık kaynaktan toplanır. Bu fotoğrafların hepsi açık kaynajlı istihbaratlar. Bu rakam bugün için tam 17 bin. 17 bin Suriye Milli Ordusu Barış Pınar'ı Harekatı'na destek vermek için hazırlandı. "

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >