Türk havacılığında tarihi gün: AKINCI TİHA ilk kez gökyüzüyle buluştu

Akıncı İnsansız Hava Aracı ilk testleri başarı ile tamamladı
Akıncı İnsansız Hava Aracı ilk testleri başarı ile tamamladı

Türk havacılık tarihi önemli kilometre taşlarından birini daha geride bıraktı. Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ilk uçuş testini başarıyla tamamladı. Türkiye, Bayraktar AKINCI’nın uçuşuyla birlikte bu sınıfta insansız hava aracına sahip dünyadaki 4 ülkeden biri oldu.

Bayraktar insansız hava aracının gelişmiş versiyonu olarak tasarlanan AKINCITaarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) Çorlu Hava Meydan Komutanlığı'nda gerçekleştirilen ilk uçuş testini başarıyla tamamladı. Bin 350 kilo yük taşıyabilen ve 40 bin feet irtifaya çıkan İHA 24 saat havada kalabiliyor.

Türkiye, TİHA ile dünyadaki 4 ülkeden biri oldu

Türkiye, Bayraktar AKINCI’nın uçuşuyla birlikte bu sınıfta insansız hava aracına sahip dünyadaki 4 ülkeden biri oldu. Yerli ve milli imkânlarla BAYKAR Milli S/İHA Sistemleri Üretim ve Ar-Ge Tesisleri’nde geliştirilen ve Türkiye’nin en gelişmiş özelliklere sahip insansız hava aracı olan Bayraktar AKINCI TİHA, 1 Eylül 2019 tarihinde ilk motor testini gerçekleştirmişti.

24 saat havada kalabiliyor

  • 24 saat havada kalabilen ve 40 bin feet servis tavanına sahip olan Bayraktar AKINCI 400 kilogram dâhili ve 950 kilogram harici olmak üzere toplam 1350 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle ön plana çıkıyor.
Selçuk Bayraktar ve ekibi -AA
Selçuk Bayraktar ve ekibi -AA

5.5 ton kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar AKINCI TİHA, 2 adet 450 HP gücünde turboprop motor ile gökyüzüne yükseliyor. Bayraktar Akıncı TİHA aynı zamanda 2x750 HP ve 2x200 HP güç üreten motorlar için de farklı konfigürasyonlarla da uçabilecek şekilde tasarlandı.

Milli mühimmatları kullanacak

Kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metre kanat açıklığına sahip olan hava aracı platformu tam otomatik uçuş kontrol ve 3 yedekli otopilot sistemi sayesinde yüksek uçuş güvenliği de sağlayacak. Faydalı yük kapasitesi sayesinde taşıyacağı milli mühimmatlarla görev icra edebilecek olan Bayraktar AKINCI, seyir füzesi atabilme yeteneği ile büyük bir güç çarpanı olacak.

Bayraktar AKINCI TİHA, TÜBİTAK/SAGE ve Roketsan tarafından üretilen milli mühimmatlar MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM füzelerini kullanabilecek. F-16’ların icra ettiği bazı görevleri de gerçekleştirecek olan Bayraktar AKINCI TİHA, burun kısmında bulunacak milli üretim AESA radarı ile yüksek durumsal farkındalığa sahip olacak olacak. Kanat altında taşıyacağı yerli ve milli hava-hava mühimmatları ile harekât icra edebilecek.

Gelişmiş yapay zeka

Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) 16 dakika uçuş yaptı -AA
Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) 16 dakika uçuş yaptı -AA

Bünyesinde EO/IR kamera, ASELSAN tarafından milli olarak üretilen AESA radarı, Görüş Hattı Ötesi (uydu) bağlantı ve elektronik destek sistemleri gibi kritik yükler taşıyacak olan hava aracı gelişmiş yapay zekâ özelliklerine de sahip olacak.

Ayrıca bulundurduğu 3 adet yapay zekâ bilgisayarıyla vasıtasıyla sensörlerden ve uçak üzerinde bulunan kameralardan aldığı verileri kaydederek bilgi toplayabilecek. Hiçbir dış sensöre veya Küresel Konumlama Sistemi’ne ihtiyaç duymadan hava aracının yatış, dikilme ve yönelme açılarını tespit edebilecek olan bu yapay zekâ sistemi, coğrafi bilgileri kullanarak çevresel farkındalık sağlayacak. Gelişmiş yapay zekâ sistemi elde ettiği verileri işleyerek karar verme özelliğine sahip olacak. İnsan gözüyle tespit edilemeyen kara hedeflerini tespit edebilecek olan yapay zekâ sistemi Bayraktar AKINCI’nın daha etkin kullanımını sağlayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >