Türkiye, İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 33. sıraya yükseldi: Ne anlama geliyor?

Kaynak: Arşiv
Kaynak: Arşiv

● Türkiye, Dünya Bankası'nın yayımladığı İş Yapma Kolaylığı Endeksi 2020'de bir önceki yıla göre 10 sıra yükselerek 33'üncü oldu. Son iki yılda 27 sıra yükselen Türkiye'nin bu yükselişine geçen yıl yapılan bazı yasal düzenlemelerin önemli etkisi olduğu kaydedildi.

● Rapora göre Türkiye'nin 'vergi ödemesi' puanı bir önceki yıla oranla yüzde 11.8 yükseldi. Bu artış raporda, "Türkiye KDV düzenlemesine değişikliğe gitti ve belli sermaye yatırımlarını KDV'den muaf tutarak vergi ödemesini daha kolay hale getirdi" şeklinde yorumlandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Türkiye, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 190 ülke arasında 43'üncü sıradan 33'üncü sıraya yükseldi." açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde uygulanan kapsamlı ve hedef odaklı ekonomi politikalarının meyvelerini verdiğine dikkati çeken Oktay, manipülasyon girişimleri ve ekonomik saldırılara rağmen Türkiye ekonomisinin sahip olduğu potansiyel ve donanımla uluslararası alanda başarılarına bir yenisini daha eklediğini vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı da açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı da Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Endeksi'ndeki en büyük sıçramanın bakanlığın sorumluluğundaki vergi alanında sağlandığını ve Türkiye'nin bu alanda 80'den 26'ncı sıraya yükseldiğini bildirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, Dünya Bankası tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nin (Doing Business Index) üye ülkelerde yatırım ortamını etkileyen iş düzenlemelerini analiz ettiği aktarıldı.

Ne anlama geliyor?

İş Yapma Kolaylığı Endeksi, Dünya çapında iş yapma ortamına ilişkin önemli bir gösterge olarak görülüyor. 190 ülkenin yer aldığı listede Türkiye, en kolay iş yapılan 33'üncü ülke olarak kaydedildi.

İş dünyası ne dedi?

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, dünya ekonomisinin doğudaki ülkelere kaymaya başladığını belirterek, "Dünya ekonomisinin yüzde 50'si doğuda. Onun için doğuya ihracatımızı artırmak durumundayız." dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan

Bugün siyaseten Rusya, Çin ve Türkiye'nin öne çıktığını dile getiren Kaan, "Türkiye güçlendikçe, söz sahibi oldukça tabii ki ticaret biraz zorlaşacaktır. Geçen sene itibarıyla ABD ile Çin arasında 'ticaret savaşları' kavramını öğrendik. Daha önce partner olan ülkeler şimdi rekabet içine girdi. Birçok ülkede de bu oluyor." diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 33'üncü sıraya yükselmesinden dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, "İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda gelen bu atılım, Türkiye'nin yatırımları ve istihdamı artırmak için ihtiyaç duyduğu reformları yaptığına ve yapmaya devam edeceğine dair bir göstergedir." ifadelerini kullandı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bir konuşma yaparken görünüyor.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bir konuşma yaparken görünüyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, "Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde (Doing Business Index) bir önceki yıla göre 10 basamak yükselmek, Türkiye'nin ara vermeden reformları hayata geçirdiğini ve şirketler açısından iş yapma ortamını sürekli kolaylaştırma yönünde düzenlemeler yaptığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz da piyasada doğru şartlar oluştuğu müddetçe indirimlerin sürmesi gerektiğini belirterek, yatırımları felç eden yüksek faizlerin, uzun yıllardır Türkiye’nin önemli bir sorunu olduğunu, yapılan bu indirimler ile ekonomimizde yeni bir döneme girildiğini ve Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam ederek yatırımcıyı sahaya davet ettiğini vurguladı.

Üst sıralara taşıyan adımlar nasıl gerçekleşti?

Türkiye, Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde (Doing Business Index) 15 yılda 60 basamak yükselerek 33'üncü sıraya yerleşirken, hükümetin ve ekonomi yönetiminin yasal düzenlemeleri ve yapısal reformları bu gelişmede büyük etken olarak öne çıktı.

Dünya Bankası tarafından 2004'ten bu yana her yıl düzenli olarak hazırlanan İş Yapma Kolaylığı Endeksi, üye ülkelerde yatırım ortamını etkileyen iş düzenlemelerini analiz ediyor.

Analizde hangi göstergeler kullanılıyor?

Analiz kapsamında, "iş kurma", "işçi alımı", "yer temini", "finansmana erişim", "gündelik faaliyetlere ilişkin ödemeler" ve "güvenli bir iş ortamında faaliyet gösterme" ana konu başlıkları altındaki "iş gücü piyasası düzenlemesi", "inşaat izinlerinin alınması", "elektrik temini", "tapu kaydı", "kredi temini", "küçük yatırımcıların korunması", "vergi ödemesi", "dış ticaret", "sözleşmelerin icrası" ve "şirket tasfiyesi" göstergeleri inceleniyor.

İş Yapma Kolaylığı Endeksi, her bir konu başlığına ve alt başlıkların her birine eşit ağırlık vererek basit bir yöntem kullanılarak hesaplanıyor. Bu işlemler sonucunda her bir ülke için sıfırdan 100'e kadar bir puan belirleniyor. Sıfır en kötü performansa, 100 ise en iyi performansa işaret ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Türkiye, 15 yılda 60 sıra yükseldi

İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 2006 yılında 93'üncü sırada bulunan Türkiye, 36 basamaklık yükselişle 2008'de 57'nci sıraya çıktı. Sonraki yıllarda endeks sıralamasında iniş ve çıkışlar gerçekleşti.

Özellikle son 4 yılda hükümetin ve ekonomi yönetiminin yaptığı hukuki düzenlemeler ve iş ortamını iyileştirici çalışmalar, Türkiye'nin endekste tekrar üst sıralara çıkmasını sağladı.

  • Bu kapsamda, şirket kuruluşlarında tek pencere uygulaması, tapu süreçlerinin elektronik ortama taşınması, tapu kayıtlarının kalitesinin artırılması ve harcının düşürülmesi, yatırım mallarında KDV istisnası, dış ticaret maliyetlerinin azaltılması reformları başta olmak üzere çok sayıda düzenleme hayata geçirildi.
  • Türkiye, Dünya Bankasının 2017 İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 69'uncu sırada bulunurken, 2018 endeksinde 60'ıncılığa, bu yıla ilişkin endekste de 43'üncü sıraya yükseldi. Bankanın 2020 raporunda ülke, 10 sıra daha yükselerek 76,8 puanla 33'üncü sıraya yerleşti.

Böylece Türkiye, son 15 yılda İş Yapma Kolaylığı Endeksi sıralamasında 60 basamak yükselerek, hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için önemli avantajlar sunan bir ülke konumuna geldi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

Türkiye'yi üst sıraya taşıyacak eylem planları neler?

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) eylem planı kapsamında, "çalışma hayatı", "vergi, finansman ve teşvikler", "yatırım yeri, çevre ve imar izinleri", "Ar-Ge, katma değerli üretim ve sertifikasyon", "ticaret", "enerji ve madencilik" ve "yatırım ortamı çerçeve konular" ve "altyapı" alanlarında yapılacak düzenlemeler, iş yapmayı kolaylaştıracak.

Kadın istihdamına yönelik teşvikler, yenilikçi teknolojilerin desteklenmesi, dijital dönüşümün sağlanması, teşvik sisteminin yeniden değerlendirilmesi, yatırım yerlerinin belirlenmesi için gerekli olan coğrafi verilere erişimin tek bir noktadan sağlanması, yüksek teknoloji üreten milli firmalara finansman sağlayacak risk sermaye fonu oluşturulması, yatırım izinlerinin basitleştirilmesi ve gümrük kapılarında, yasa dışı ticareti önlemeye yönelik x-ray sistemlerinin Türkiye'de üretiminin sağlanması gibi adımlar Türkiye'yi İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde üst sıralara taşıyacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >