Türkiye'den Akdeniz'de geri adım yok: Faaliyetler sürecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Bakan Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'e ilişkin özel bir makale kaleme aldı. Çavuşoğlu makalede Türkiye'nin Akdeniz'de geri adım atmayacağının altını çizerek; "Müzakerelerin sonuçsuz kalmasının esas sebebi Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıslı Türklerle iktidarı paylaşmayı reddetmesidir" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı’nın Rum tarafına ilettiği öneriye ve Kıbrıs Sorunu'na ilişkin bir makale kaleme aldı.

Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı
Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı

Çavuşoğlu, Kıbrıs Postası’nda yayımlanan makalede, Akıncı’nın Rum Lider Nikos Anastasiadis’e ilettiği hidrokarbon kaynakları konusunda ortak komite kurulması yönündeki önerisini 'isabetli' ve 'zamanında' yapılmış bir öneri olarak değerlendirdi. Bakan, önerinin öngördüğü şekilde bir iş birliği mekanizması kurulmadığı sürece Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye Petrolleri’ne ruhsat verdiği alanlarda faaliyetlerin bir değişiklik olmaksızın kararlılıkla süreceğini ifade etti.

Rum Lider Nikos Anastasiadis
Rum Lider Nikos Anastasiadis
  • “Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon meselesinin iki boyutu bulunmaktadır. Biri Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin kıta sahanlığı haklarının savunulması diğeri ise bizatihi Kıbrıs meselesidir” diye yazan Çavuşoğlu, “Bölgede Türkiye’yi dışlamaya yönelik ortaklık ve iş birliği arayışlarının başarısız olmaya mahkum olduğunu” belirtti.

Ne olmuştu?

Kuzey Kıbrıs lideri Akıncı, dün Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Özel Temsilciliği aracılığıyla Rum tarafına "hidrokarbon konusunun bir gerginlik ve çatışma alanı olmaktan çıkarılıp verimli bir iş birliği alanına dönüştürülmesini” amaçladığı belirtilen bir öneride bulunurak, ortak bir komite kurulması çağrısı yapmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da öneriye ilişkin bir 'tam destek' açıklaması yayınlayarak, BM ve Avrupa Birliği dahil ilgili tüm taraflara ve "özellikle garantör ülkelere” öneriye destek vermeleri çağrısında bulunmuştu.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >