Türkiye'nin D planı: Dicle Kalkanı

Musul'da 'en kötü' senaryolar için plan hazır. Başika'ya tehdit olarsa üsse takviye yapılacak. Sivil katliamı, demografik değişim, DAEŞ ve PKK'ya yeni koridor halinde 'Dicle Kalkanı' devreye girecek.

Musul'da Türkiye'siz formülün asla başarılı olamayacağını savunan Ankara Türkiye'nin 2 yıldır elinde olan Başika Üssü konusunda asla geri adım atmayacak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki güvenlik zirvesi ve Bakanlar Kurulu toplantılarında tüm detaylar konuşuldu. Tehdit olursa Türkiye Başika'yı güçlendirecek katliam olursa Irak'a girecek

Büyük Musul operasyonunda Türkiye'nin yeri, konumu ve gelişmelere göre hayata geçireceği B ve C planları tartışılırken, devletin zirvesinde 'en kötü' senaryolara dahi hazırlık yapıldı. Diplomatik, siyasi ve askeri adımlar en ince detayına kadar belirlendi. Habertürk'ün haberine göre; senaryolar ve gelişmelere göre atılacak adımlar şöyle:

En ince detayına kadar diplomasi ve müzakere kanalları işletilecek. Ancak eşzamanlı diğer hazırlıklar yürüyor. Musul'a 12 kilometre uzaklıkta çok stratejik bir bölgede yer alan Başika Üssü'ne ve Türk askeri varlığına yönelik bir tehdit, saldırı olması durumunda üssün boşaltılması bir yana, zırhlılarla ve yeni birliklerle takviye edilmesi söz konusu. Bölgede demografik değişim, sivillere yönelik katliam ya da göçe zorlama gibi gelişmeler yaşanırsa Türkiye, Suriye'de olduğu büyük birliklerle Irak'a girebilecek. Bölgede birçok ülkenin üssü var ve Türkiye, kendi güvenliğini sağlamak amacıyla orada.

Terör tehdidi

Türkiye'ye yönelik terör tehdidi yaşanması durumunda, bu kimden gelirse gelsin, Türkiye meşru müdafaa hakkını kullanacak. PKK'nın, Sincar'da fiili olarak oluşturduğu kantonal yapılanma, Telafer'e ya da Irak'ın diğer bölgelerine yönelirse meşru müdafaa hakkı gereği müdahale edilecek. Etnik, mezhebi çatışma riski ya da bu yönde bir girişim Türkiye'nin kırmızı çizgisi. DEAŞ'ın çatışmaların boyutunu etkileyecek, dehşete yol açacak olası eylemleri de Türkiye'yi harekete geçirecek. Gerekirse Suriye'de başlatılan ve sonuçları alınan Fırat Kalkanı harekâtının bir benzeri Irak'ta hayata geçirilecek. Bu operasyonun adı ise “Dicle Kalkanı” olacak.

Türkiye'nin bir başka kırmızı çizgisini, DEAŞ terör örgütü militanlarının Musul'dan Suriye'ye geçerek oradaki çatışmalara müdahil olması, Türkiye'nin kazanımlarını tehdit etmesi oluşturuyor. Bu tehditten Rusya da rahatsız. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, böyle bir gelişme yaşanması durumunda askeri ve siyasi karar alacaklarını açıkladı. Suriye'nin kuzeyinde yaklaşık 100 kilometre eninde bir alana hâkim olan Türkiye, burada terör koridoruna asla izin vermeyecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >