Ukrayna Devlet Başkanı NATO’ya seslendi: Savaş gemileri yollayın

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko

Ukrayna ve Rusya arasında pazar günü Karadeniz’de başlayan gerilim devam ediyor. Sıkıyönetim ilan eden Ukrayna’nın Devlet Başkanı Poroşenko, NATO'ya Rusya'yla yaşanan çatışmanın ardından Kırım açıklarındaki Azov Denizi'ne savaş gemileri yollama çağrısında bulundu. Alman Bild gazetesine demet veren Poroşenko gemilerin "Ukrayna'ya yardım ve güvenlik sağlamak için" gönderilmesini umduğunu söyledi. Rusya'nın Ukrayna donanmasına ait üç gemiye el koymasının ardından ilk defa konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin de Poroşenko'nun önümüzdeki yıl düzenlenecek seçimlerden önce halk desteği azaldığı için gerilimi artırmak istediğini öne sürdü.

Rusya donanmasına ait gemiler, pazar günü Kırım Yarımadası'nda Karadeniz ile Azak Denizi'nin birbirine bağlayan Kerç Boğazı civarında seyreden Ukrayna donanmasına ait üç gemiyi "karasularını ihlal ettiği" gerekçesiyle ateş açarak durdurmuş ve üç gemiyi içindeki mürettebat ile alıkoymuştu.

  • İki ülke arasında askeri gerilim tırmanırken, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ülkesinin Rusya karşısında "topyekün savaş" tehdidi altında olduğunu ifade etmişti. Öte yandan Poroşenko, krizin ardından Ukrayna'nın sınır bölgelerinde 30 günlük sıkıyönetim ilan etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, NATO'ya Rusya'yla yaşanan çatışmanın ardından Kırım açıklarındaki Azov Denizi'ne savaş gemileri yollama çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko

Alman Bild gazetesine konuşan Poroşenko gemilerin "Ukrayna'ya yardım ve güvenlik sağlamak için" gönderilmesini umduğunu söyledi.

Poroşenko sözlerine şöyle devam etti:

  • "Rusya'nın bu saldırgan politikasını kabul edemeyiz. İlk Kırım, sonra Doğu ukrayna ve şimdi de Azov Denizini istiyor. Almanya'da kendisine şunu sormalı: Durdurmazsak, Putin'in bir sonraki adımı ne olacak?"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber Pazartesi günkü açıklamasında Rusya'ya gözaltındaki Ukraynalı askerleri serbest bırakma çağrısında bulunmuş ve Moskova'nın "hareketlerinin sonuçlarını fark etmesi gerektiğini" söylemişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber

Stoltenberg ayrıca, ittifakın bir NATO ortak ülkesi olan Ukrayna'ya "siyasi ve pratik destek" vermeye devam edeceğini vurgulamıştı.

NATO’dan henüz Poroşenko'nun son açıklamasına dair bir yorum gelmedi.

Ukrayna’da sıkıyönetim ilanı ne anlama geliyor?

  • Ukrayna’da 30 gün sürecek sıkıyönetim sadece Zaporoje, Lugansk, Donetsk, Vinnitsa, Nikolayev, Odessa, Summı, Harkov, Çernigov, Herson illerinde ve Karadeniz ve Azak Denizi karasularında uygulanacak.
  • Ukrayna'da yasalara göre sıkıyönetim (savaş hali) ilanı, sokağa çıkma yasaklarına, şahıslara ve hanelere yönelik aramalar yapılmasına, medyada sansür, grev, gösteri ve seçim yasakları uygulanmasına imkan tanıyor. Sıkıyönetim halinde özel ve tüzel kişilerin mal varlıklarına el konulabildiği gibi, ülkede yaşayan Ukrayna ve yabancı ülke vatandaşlarına yönelik çeşitli kısıtlamalar getirilebiliyor, çalışanların hakları azaltılabiliyor.
  • Ukrayna yasaları, askeri saldırı ya da ülkenin toprak bütünlüğüne veya bağımsızlığına yönelik tehdit olması halinde sıkıyönetim ilan edilebilmesini öngörüyor. Sıkıyönetim ilanı sonrası ülkede kurulan geçici askeri yönetimin idarecileri Devlet Başkanı tarafından belirleniyor.

Putin’den Ukrayna ile yaşanan krize dair ilk açıklama geldi

Rusya'nın Ukrayna donanmasına ait üç gemiye el koymasının ardından ilk defa konuşan Putin, Poroşenko'nun önümüzdeki yıl düzenlenecek seçimlerden önce halk desteği azaldığı için gerilimi artırmak istediğini öne sürdü. Putin şunları kaydetti:

  • "Bu hiç şüphesiz ki bir provokasyondur. Bu devlet başkanı tarafından seçimlerden önce organize edildi. Kamuoyu desteğinde beşinci sırada yer aldığı için bir şeyler yapması gerekiyordu. Böylece sıkıyönetime geçebilmek için zemini hazırladı"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Putin ayrıca, Ukrayna'nın küçük bir "sınır olayında" sıkıyönetim ilan etmesinin, dört yıl önceki çatışmaların zirve yaptığı dönemde bile yaşanmadığını da ekledi.

Rusya lideri Rusya'nın yaptıklarının uygun olduğunu ve Ukrayna gemilerinin Rus karasularına girdiğini savundu.

Kerç Boğaz’ındaki gerilimin nedeni ne?

Ukrayna'nın Azov Denizi'nin güneyinde iki büyük limanı var. 2003'te yapılan bir anlaşma da iki ülkeye Azov Denizi'ne serbest geçiş hakkı veriyor.

Rusya, iki Ukrayna gambotu (silahlı küçük tekne) ve bir römorkörü, Kerç Boğazı'nda seyrederken Rus karasularını ihlal etmekle suçlamıştı; ancak Ukrayna, olayların, seyredilmesi serbest sularda olduğunu söylüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >