Ukrayna’da seçimin kazananı komedyen Zelenskiy

Vladimir Zelenskiy
Vladimir Zelenskiy

Ukrayna’da sandık çıkış anketlerine göre devlet başkanlığı seçimini oyların yüzde 73'ünü alan komedyen Vladimir Zelenskiy kazandı. Ukrayna'nın yeni devlet başkanı Vladimir Zelenskiy'e dair merak edilenleri derledik.

Ukrayna'nın 41 yaşındaki en ünlü komedyeni Vladimir Zelenskiy, devlet başkanlığı seçiminde ipi göğüsleyen taraf oldu.

Pazar günü yapılan Ukrayna devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda sandık çıkış anketlerine göre Zelenskiy yüzde 73,21 oyla yarışı kazandı. Rakibi Petro Poroşenko'nun oy oranı ise yüzde 24,45'te kaldı.

  • 41 yaşındaki Zelenskiy’nin kampanyası ülkedeki yolsuzluklar, ekonomik sıkıntılar ve doğudaki çatışmalar nedeniyle seçmenlerin nezdinde büyük ilgi gördü.

Zelenskiy seçim kampanyasında neler vaat etti?

Devlet başkanının, milletvekillerinin ve yargıçların dokunulmazlıklarının kaldırılması, yolsuzluklara sıfır tolerans, rüşvet alanların ve verenlerin hapse atılması, önemli kararlar için referanduma gidilmesi, Zelenskiy'nin en çok ses getiren seçim vaatleri oldu.

  • Ünlü komedyen, sadece tek bir dönem başkanlık yapacağını, yeniden aday olmayacağını açıkladı.Rusya'yla ilgili çok keskin söylemlerden kaçınan Zelenskiy, Ukrayna'nın NATO üyeliği yolunda ilerlemesini desteklediğini ve AB'ye entegrasyon hedefini de sürdüreceğini söylüyor.

Olena-Vladimir Zelenskiy çifti
Olena-Vladimir Zelenskiy çifti

Ukrayna'nın yeni devlet başkanı Vladimir Zelenskiy kimdir?

Vladimir Zelenskiy, 1978 yılında Ukrayna'nın Krivoy Rog kentinde dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren tiyatro tutkusu olan Zelenskiy, henüz ortaokul yıllarında ünlü komedi televizyon programı KVN'de rol almaya başladı.

Hukuk fakültesinde öğrenci olduğu yıllarda bir grup arkadaşıyla birlikte "95 Kvartal" adlı komedi grubunu kurdu.

Komedi gösterileri için senaryolar yazan Zelenskiy, farklı televizyon programlarında boy gösterdikçe Ukrayna'nın en ünlü ekran yüzlerinden biri oldu.

"Kvartal 95" grubu, "Halkın Hizmetkârı" da dahil birçok komedi dizisine imza attı.

Diziydi gerçek oldu

Seçimlerin kazananı komedyen Vladimir Zelenskiy başrolünde olduğu "Halkın Hizmetkârı" dizisiyle ülke çapında tanınmıştı.Dizide Zelenskiy'nin canlandırdığı tarih öğretmeni Vasiliy Goloborodko, bu sistemden yaka silken halkın oylarıyla devlet başkanı seçilmişti.

Koruma ordusu olmadan, bisikletle başkent sokaklarında gezen, yolsuzluklara savaş açan "Devlet Başkanı Goloborodko" karakteri, ülkede milyonların sevgilisi haline geldi.

Televizyonda reytingi 20 milyona ulaşan diziyi, YouTube'da ise 100 milyona yakın kişi izledi. Dizi birçok farklı dile çevrildi.

Seçim sürecindeki başarısında dizinin rolünü kabul eden ünlü komedyen, "Canlandırdığım karakterle ben tabii ki farklı kişileriz. Ama bu karakterle aynı ahlaki değerlere sahibim" demişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >