Uludağ’da kaybolan dağcılardan 7 gün sonra iz bulundu

Uludağ'da kaybolan dağcıları arama çalışmalarının 7. gününde dağcılara ait bir ize rastlandı.
Uludağ'da kaybolan dağcıları arama çalışmalarının 7. gününde dağcılara ait bir ize rastlandı.

Bursa Uludağ’da 1 Aralık’ta zirveye doğru yürüyüşe çıktıktan sonra haber alınamayan Mert Alpaslan ve Efe Sarp için başlatılan arama çalışmalarının 7. gününde ilk kez bir ize rastlandı. Ekiplerin dere yatağında bulduğu kırmızı mont, ve yeşil berenin kayıp dağcılardan Efe Sarp'a ait olduğu ortaya çıktı.

Bursa Uludağ'da 1 Aralık günü zirveye yürüyüş yaparken kaybolan iki dağcıyla ilgili ilk kez bir iz bulundu. Günlerdir arama çalışmalarını sürdüren ekiplerin dere yatağında bulduğu kırmızı mont, ve yeşil berenin kayıp dağcılardan Efe Sarp'a ait olduğu ortaya çıktı. Dağcıların son görüntülerini inceleyen ekipler, montun Sarp’ın Uludağ'a geldiği gün giydiği kırmızı mont olduğunu tespit etti. Arama çalışmaları Uludağ'ın kuzeybatısında yoğunlaştırıldı.

Kar ve su altında arama yapabilen drone kullanılıyor

  • Çalışmalarda, bir savunma sanayisi firması tarafından özel olarak üretilen drone da kullanılıyor. Bu cihazın, kar altı, su altı, sığınak gibi bölgelerde metal dedektörle iki kilometre çapında arama yapılabiliyor.

Kaybolan dağcılar Mert Alpaslan ve Efe Sarp -AA
Kaybolan dağcılar Mert Alpaslan ve Efe Sarp -AA

286 kişilik ekip arama çalışmalarına katılıyor

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinesindeki çalışmalara, Jandarma Özel Harekat (JÖH), Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Nilüfer Arama Kurtarma Derneği (NAK), AKUT Arama Kurtarma Derneği, İHH Arama Kurtarma ve Bursa Arama Kurtarma Derneği (BAKUT) ekiplerinden oluşan 286 kişi katılıyor.

Dağcılar özel dedektörler ile aranıyor -AA
Dağcılar özel dedektörler ile aranıyor -AA

Ekipler Göller Bölgesi'nde yoğunlaştı

Günün ilk ışıklarıyla 130 kişiyle devam eden arama çalışmaları, sarp arazi ve zaman zaman yarım metreyi aşan kar nedeniyle güçlükle ilerledi. İki arkadaşın, başka bir arkadaşlarına 'Göller Bölgesine gidiyoruz' dediğinin belirlenmesi üzerine ekipler o bölgede yoğunlaştı ancak sonuç alınamadı.

Ekipler, kaybolan dağcılara ait bir mont ve bere buldu -AA
Ekipler, kaybolan dağcılara ait bir mont ve bere buldu -AA

İletişimin kesilmemesi için seyyar baz istasyonları sevk edildi

Ekiplerin iletişiminin kesilmemesi için arama yapılan bölgelere seyyar baz istasyonları sevk edildi. Ayrıca, bölgeyi bilen, zor şartlara dayanıklı ve donanımlı ekipler, hem Göller Bölgesi'ne hem de Kestel sınırları içindeki Alaçam mevkiine helikopterle indirildi. Ekiplerin 22 kilometrekarelik alanda devam eden çalışmalarında Alpaslan ve Sarp'a ait bir iz bulunamadı.

Mağara ve kuyular aranıyor

Arama çalışmalarına helikopterler de eşlik ediyor -AA
Arama çalışmalarına helikopterler de eşlik ediyor -AA

Kar yağışıyla birlikte dağcıların sığınabilecekleri mağaralarda ve düşme ihtimaline karşın kuyularda arama yapıldı. Ekipler, kurdukları halatlı düzenekle mağara ve kuyulara indi. Ancak bir sonuç alınamadı.

Ne olmuştu?

  • 1 Aralık'ta İstanbul'dan Bursa'ya gelen Mert Alpaslan ve Efe Sarp, araçlarını Uludağ Jandarma Karakolu'nun yanına park ederek zirve istikametine yürüyüşe geçti.
  • Akşam saatlerinde Alpaslan ve Sarp'a telefonla ulaşamayan yakınları, durumu yetkililere bildirerek yardım istedi.
  • Bunun üzerine İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve sivil arama kurtarma ekipleri, bölgede arama çalışmalarına başladı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >