Uluslararası Af Örgütü: Musul operasyonunda uluslararası savaş hukuku ihlal edildi

​Uluslararası Af Örgütü: Musul operasyonunda uluslararası savaş hukuku ihlal edildi
​Uluslararası Af Örgütü: Musul operasyonunda uluslararası savaş hukuku ihlal edildi

Uluslarası Af Örgütü, ABD desteğiyle Irak güvenlik güçlerinin yaklaşık bir yıl süren Musul operasyonunda uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, Musul operasyonunda Irak Kuvvetleri ile Iraklı güçleri destekleyen ABD liderliğindeki askeri koalisyonun uluslararası savaş hukukunu ihlal ettiğini ve bunun savaş suçu işledikleri anlamına gelebileceğini bildirdi. Raporda, militanlarını korumak için kasıtlı olarak sivillere veren ve Irak güçleri ile koalisyon güçlerinin ilerlemesine engel olmaya çalışan terör örgütü DEAŞ’ın da aynı suçları işlediği ifade edildi.

Irak Başbakanı Haydar el-Abadi, kentin DEAŞ tarafından ele geçirilip “hilafetin” kalesi haline getirmesinden üç yıl sonra dün Musul’da zafer ilan etmişti.
100 bin Irak hükümet birlikler, Kürt peşmerge savaşçıları ve Şii militanlar geçen sene Ekim ayında uluslararası koalisyonun hava ve yer desteğiyle bir harekat başlatmıştı. Birleşmiş Milletler’e göre, Musul’un çoğu sokaklar arasında yapılan çatışmalarda yok edildi ve yaklaşık 1 milyon kişi evlerinden kaçmak zorunda kaldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >