Vahşetin 2. yılı: İsrailli yerleşimcinin yakarak öldürdüğü 'Devabişe ailesi'

Meir Kahane
Meir Kahane

İki yıl önce bugün İsrail'in işgali altındaki Filistin'in Batı Şeria bölgesinde Yahudi yerleşimciler Filistinli bir ailenin evini ateşe verdi. Katliamda 18 aylık bir bebek ile birlikte anne ve babası yanarak yaşamını yitirirken, 4 yaşındaki çocuk ise sağ kurtuldu.

İsrail yönetiminin faşist politikalarının sonucu 1967’den itibaren başlayan Filistin’deki yasadışı yerleşimler, uluslararası hukuka aykırı bir şekilde masumların canını alarak kuruluyor.

31 Temmuz 2015 tarihinde İsrail’in işgali altında bulunan ve 400 bini aşkın Yahudi yerleşimcinin bulunduğu Batı Şeria’da korkunç bir katliam yaşandı. Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarındaki Duma beldesinde yasadışı yerleşim açıldığı sırada Filistinli bir ailenin evi kundaklandı. 18 aylık bir bebek ve 4 yaşındaki abisi ile anne babanın bulunduğu ev Yahudi yerleşimciler tarafından ateşe verildi.

Yakılan evden bir görüntü.
Yakılan evden bir görüntü.

Korkunç trajedinin yaşandığı olayda 18 aylık Ali Devabişe bebek, anne Riham Devabişe ve baba Saad yanarak can verdi. Evden tek sağ kurtulan 4 yaşındaki Ahmed’in ise tedavisi sonrası vücudunun yüzde 60’ı yandığı belirlendi.

Yanan evde bulunan Devabişe ailesi.
Yanan evde bulunan Devabişe ailesi.

Dünyanın gündemine oturan olay sonrası katliamı gerçekleştiren kişinin aşırı milliyetçi militan ideolog Meir Kahane'nin torunu olan ve Yahudi aşırılıkçılarla bağlantılı olduğu belirtilen 24 yaşındaki Meir Ettinger olduğu tespit edildi. İsrail yönetiminin bu vahşeti gerçekleştiren kişiyi tutuklamasının ardından hakkında ne ceza vereceği merak konusu olmuştu. 3 kişiyi katleden ve bir kişi yaralayan Ettinger, 10 aylık tutukluluğun ardından serbest bırakıldı.

3 Filistinliyi katleden ve birini yaralayan Meir Ettinger.
3 Filistinliyi katleden ve birini yaralayan Meir Ettinger.

BMGK, İsrail'in Filistin’deki yasadışı yerleşimlerini derhal durdurmasını istemişti

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Birleşmiş Millet Güvenlik Kurulu’nun (BMGK) 2016’nın aralık ayında ABD’nin ‘çekimser’ oy kullanmasıyla İsrail'in Filistin’deki yasadışı yerleşimlerini derhal durdurmasını isteyen 2334 sayılı kararı onaylamıştı. Bu kararın ardından İsrail Başbakanı Netanyahu, Batı Şeria’da 20 yılın ardından ilk kez resmen yeni yerleşim birimi inşa edeceklerini duyurdu. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor.
BMGK, İsrail'in Filistin’deki yasadışı yerleşimlerini derhal durdurmasını istemişti Birleşmiş Millet Güvenlik Kurulu’nun (BMGK) 2016’nın aralık ayında ABD’nin ‘çekimser’ oy kullanmasıyla İsrail'in Filistin’deki yasadışı yerleşimlerini derhal durdurmasını isteyen 2334 sayılı kararı onaylamıştı. Bu kararın ardından İsrail Başbakanı Netanyahu, Batı Şeria’da 20 yılın ardından ilk kez resmen yeni yerleşim birimi inşa edeceklerini duyurdu. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >