Venezuela'da son durum ne?

Arşiv
Arşiv

● Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro önceki gün orduya seslenerek ABD müdahalesine karşı hazır olmaları talimatında bulundu.

● Venezuela'da kendisini geçici Devlet Başkanı ilan eden Juan Guaido BBC'ye verdiği röportajda, ABD'den askeri müdahale talebinde bulunmak da dahil olmak üzere tüm seçenekleri değerlendirebileceğini ifade etti.

● Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Venezuela'ya karşı askeri güç kullanımının, bütün Latin Amerika'yı küçük düşüreceğini söyleyerek Maduro'yı desteklediklerini yineledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ulusal güvenlik ekibinin, Venezuela’da devam eden kriz için askeri seçenekleri tartışmak üzere ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) görüşme gerçekleştirdiği duyurulmuştu.

ABD medyasında çıkan haberlere göre üst düzey bir yetkili toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın katıldığını aktardı.

Guaido: ABD'nin askeri müdahalesi değerlendirilebilir

ABD'nin Venezuela'ya askeri güç kullanma olasılığına ilişkin tartışmalar devam ederken bir açıklamada da kendisini geçici Devlet Başkanı ilan eden Guaido'dan geldi.

Juan Guaido, BBC'ye röportaj vererek ABD'den askeri müdahale talebinde bulunmak da dahil olmak üzere tüm seçenekleri değerlendirebileceğini söyledi.

ABD'nin kendisine verdiği desteğin "kesin" olduğunu savunan Guaido, "Bence Başkan (Donald) Trump'ın pozisyonu sabit ve buna tüm dünya gibi biz de minnettarlık duyuyoruz" dedi.

Maduro orduya seslendi: ABD müdahalesine hazır olun

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino ile birlikte Cojedes eyaletindeki bir askeri üssü ziyaret eden Maduro burada 5 bin askere hitaben bir konuşma yaptı. Maduro "Eğer ABD imparatorluğu bir gün bu topraklara, bu kutsal toprağa dokunmaya cüret edecek olursa ellerinizde silahlarla anavatanı savunmaya hazır olun” dedi. Maduro'nun bu konuşma televizyonlardan da canlı olarak yayınlandı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro askerlerle birlikte
Venezuela Devlet Başkanı Maduro askerlerle birlikte

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Venezuelalılara yönelik videokonferans yayınladı

ABD tarafından yapılan açıklamalarda askeri müdahale seçeneğinin de masada olduğu ifade ediliyor. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün konuyla ilgili Venezuela halkına hitaben bir videokonferans yayınladı. "Kurumlarınızı, ordunuzu ve onların liderlerini en yüksek standartlarda tutabilir ve demokrasiye geçişi talep edebilirsiniz” diyen Pompeo, "ABD bu arayışınızda kararlı bir biçimde sizin yanınızdadır” ifadelerini kullandı.

Lavrov: Venezuela'ya karşı askeri güç kullanımı, bütün Latin Amerika'yı küçük düşürecektir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Venezuela'ya karşı askeri güç kullanımının, bütün Latin Amerika'yı küçük düşüreceğini söyledi.

Lavrov ile Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, başkent Moskova'da yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Venezuela halkının, anayasal çerçevede barışçıl diyalogla kendi kaderini belirlemesi gerektiğini vurgulayan Lavrov, "Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi'nin kriterlerine karşı güç kullanımı, uluslararası modern güvenlik mimarisi için feci sonuçlara yol açıyor." dedi. Lavrov, ABD yönetiminin Venezuela'da askeri müdahale girişimde bulunma niyetine dikkati çekerek, "Venezuela'ya karşı askeri güç kullanımı, bütün Latin Amerika'yı küçük düşürecektir. Washington'da bunu anlıyorlar umarım." diye konuştu.

Trump ile Putin Venezuela krizini görüşmüştü

Görüşmeye ilişkin Donald Trump'tan açıklama gelmişti. Trump, Putin'in Venezuela'da yaşananlara müdahil olmak istemediğini söyledi.

Trump, "Putin'in Venezuela'da pozitif şeylerin gerçekleşmesini görmenin dışında Venezuela'ya müdahil olmak gibi bir niyeti yok" dedi.

Rusya Devlet Başkanı ile görüşmesini "çok olumlu" olarak nitelendiren Trump, "Ben de onun gibi düşünüyorum. İnsani yardım sağlamak istiyoruz. Şu an insanlar açlık çekiyor. Su ve yiyecekleri yok" değerlendirmesini yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo'nun da gelecek hafta Finlandiya'da bir araya gelerek Venezuela krizini ele alacağı açıklandı.

Venezuela’daki kalkışmaya katılan milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılacak

Venezuela’da 30 Nisan’da başarısızlıkla sonuçlanan askeri ve sivil kalkışmaya katılan muhalif Ulusal Meclis (AN) milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılacak.

Ülke basınındaki haberlere göre devlet nezdindeki yetkili Kurucu Meclis (AN) Başkanı Diosdado Cabello, kendini geçici devlet başkanı ilan eden AN Başkanı Juan Guaido’nun başarısızlıkla sonuçlanan askeri ve sivil kalkışmasına katılan AN milletvekilleri hakkında yapılan adli işlemlerin sürdüğünü belirtti.

30 Nisan'da ne olmuştu?

Aylardır büyük bir siyasi kriz içinde bulunan Venezuela'da muhalefet, 30 Nisan'ın ilk saatlerinde askeri ve sivil bir kalkışma denemesinde bulunmuş ve başarısız olmuştu.

Guaido ve ev hapsini ihlal ederek La Carlota Hava Üssü'nün karşısındaki Altamira Köprüsü üzerine gelen Leopoldo Lopez, bir grup askerle Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirmek istemiş ve halkı sokağa çağırmıştı. Muhalifler, bu çağrı üzerine ülkenin birçok kentinde sokağa çıkmış, protestolar daha sonra özellikle Caracas'taki La Carlota etrafında şiddet eylemlerine dönüşmüştü.

Maduro taraftarlarının da sokağa çıkarak devlet başkanlığı sarayı Miraflores etrafında toplandığı günün sonunda, Lopez önce Şili ardından İspanya Büyükelçiliğine kaçmış, Guaido ise video mesajla ortaya çıkmış ve halkı yeniden sokağa çağırmıştı.

Venezuela'daki kriz ne zaman başladı?

Venezuela'da 23 Ocak'ta bir meydanda yemin eden Guaido, kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş, ABD başta olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin desteğini almıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >