Venezuela’ya 'altın' üzerinden küresel ambargo

Venezuela Develet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesine uygulanan ambargolarla baş etmeye çalışıyor.
Venezuela Develet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesine uygulanan ambargolarla baş etmeye çalışıyor.

Dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olmasına rağmen ABD başta olmak üzere birçok ülkenin ekonomik ambargosuna maruz kalan Venezuela hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank'tan kredi almak İsteyen Venezuela, İngiltere Merkez Bankası’na 1.3 milyar dolar değerinde altın teminatı yatırmıştı. Venezuela, borcunu ödemesine rağmen ise İngiltere'nin 'ekonomik zorbalığıyla' karşılaştı. Altınları geri vermiyorlar!

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı Ulusal Meclis Başkanı muhalif Juan Guaido'nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesi ve ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘tanıyoruz’ açıklaması ülkede gerilimi yükseltti.

Nicolas Maduro, mecliste bir konuşma yaptı.
Nicolas Maduro, mecliste bir konuşma yaptı.
  • Geçtiğimiz yılın kasım ayında kamuoyunda sıkça gördüğümüz ‘İngiltere, Venezuela’nın altınlarına el koydu’ haberlerinin altındaki ‘gerekçe’ ortaya çıktı.

İngiltere'ye 17 ton altın teminat olarak verildi

Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank'tan kredi almak İsteyen Venezuela, İngiltere Merkez Bankası’na 1.3 milyar dolar değerinde altın teminatı yatırdı. Çekilen kredilerin gıda ithalatında kullanıldığı ve Venezuela’nın borcunu ödediği öğrenildi.

Frankfurt'ta bulunan Deutsche Bank binası.
Frankfurt'ta bulunan Deutsche Bank binası.

Borç ödendi, altın yok!

Borcun ödenmesinin ardından teminat olarak İngiltere Merkez Bankası’na verilen altınlar geri istendi. Bankanın verdiği cevap ise oldukça şaşırtıcı, “Geri vermiyoruz”!

İngiltere Merkez Bankası gerekçe olarak ise iki sebep öne sürdü;

  • “Kara para aklama önlemi” ve “Maduro’nun altınlara el koyarak kişisel menfaati için harcayacağı”

Küresel ambargoyla mücadele

Nicolas Maduro hükümeti, geçtiğimiz yıldan bu yana iyice hissedilen ambargolarla baş etmeye çalışıyor.

İngiltere Merkez Bankası (Bank of England)
İngiltere Merkez Bankası (Bank of England)

Kredi teminatı olarak verdiği altınlarını bu sebeplerden dolayı İngiltere Merkez Bankası'ndan geri isteyen Venezuela, yaklaşık 550 milyon dolarlık altınını istemesine rağmen farklı sebepler öne sürülerek geri alamadı!

  • Reuters haber ajansına göre Venezuela, Deutsche Bank’tan kullanılacak kredi için İngiltere Merkez Bankası’na 17 ton altın vermişti.

Petrol rezervi açısından dünyanın en büyük rezerviyle öne çıkan Venezuela, başta ABD olmak üzere birçok ülkenin ekonomik ambargosuyla karşı karşıya.

Venezuela'da halk sokaklara çıktı.
Venezuela'da halk sokaklara çıktı.

Gıda ithal etmek için

Gıda ithal edebilmek için kredi kullanan ve borcunu ödemesine rağmen ardından altınlarını alamayan Venezuela’nın durumu iki muhatap bankaya da soruldu fakat iki bankada konu hakkında bir fikir beyan etmedi.

  • Venezüella’nın seçilmiş Devlet Başkanı Nicolas Maduro, İngiltere’nin siyasi baskısıyla karşı karşıya.

Venezüella merkez bankası başkanı Calixto Ortega, geçtiğimiz aralık ayında İngiliz yetkililerle bir araya geldi fakat altınların geri dönüşü konusunda bir mutabakata varılamadı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuela'ya uygulanacak ambargolar hakkında bir açıklama yapmıştı.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuela'ya uygulanacak ambargolar hakkında bir açıklama yapmıştı.

ABD de Venezuela’nın altınlarını hedef alıyor

ABD yönetimi de benzer gerekçeler göstererek Venezuela'ya yaptırım uygulamış, ABD, ekonomik zorluklarla başa çıkmaya çalışan Venezuela hükümetini ülkenin kaynaklarını "yağmalıyor" diyerek suçlamıştı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, geçtiğimiz yılın son günlerinde Venezuela altınlarıyla ilişkili iş yapan şirket ve kişileri hedef alan yaptırımları duyurmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >