Volkswagen'de son durum: Türkiye yatırımı iptal mi oluyor?

Volkswagen'in Wolfsburg'daki fabrikasında bir işçi çalışırken görünüyor.
Volkswagen'in Wolfsburg'daki fabrikasında bir işçi çalışırken görünüyor.

● Alman otomobil devi Volkswagen'in Manisa'da açacağı fabrikanın Suriye'de yürütülen Barış Pınarı Harekatı nedeniyle ertelediği iddia edildi.

Özellikle Alman basınında yatırımın 'iptal' edildiği algısı oluşturulmaya çalışılırken, Barış Pınarı Harekatı nedeniyle resmi açıklamanın 'ertelendiği' öğrenildi.

● Türkiye'nin sınırlarındaki terör unsurlarını ortadan kaldırmak amacıyla başlattığı harekatın dünyanın birçok ülkesi tarafından 'savaş' olarak gösterilme çabası, yatırım konusunda şüpheleri olduğu iddia edilen şirketin Alman kamuoyunda iptal gerekçesi olarak gösterileceği savunuldu.

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, Volkswagen’ın Türkiye’de yeni fabrikayı kurma kararını ertelediğini iddia etti. Haberde yer alan iddiaya göre şirketin imaj kaybından çekindiği kaydedildi.

"Geçici olarak ertelendi" iddiası

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin haberine göre şirketin Suriye’deki gelişmeleri bekleyeceği ve nihai kararı ona göre vereceği kaydedilirken, Alman Handelsblatt gazetesi ise VW’nin imajı nedeniyle kararı geçici olarak ertelediği haberini servis etti.

Reuters ise Volkswagen sözcüsünün, “Erteleme yönetim kurulu kararı. Durumu yakından izliyor ve gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz” görüşüne yer verdiği haberinde, “Volkswagen Türkiye’de yatırım kararının itibarını zedelemesinden endişelenirken, Suriye’de yürüttüğü sınır ötesi harekât nedeniyle Türkiye’ye yönelik uluslararası tepki artıyor” ifadesine yer verdi.

Alman basını 'iptal' demedi

Tüm bu açıklamaların ışığında Volkswagen'in yatırımı 'iptal' ettiği gibi bir algı oluşturulmaya çalışılırken Alman basınında böyle bir açıklama yer almadı.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, profesyonel sosyal ağ Linkedin’de açıklamalarda bulundu.

Volkswagen fabrikasında çalışan bir işçi.
Volkswagen fabrikasında çalışan bir işçi.

"Alman kamuoyunun abartılmış Türkiye hassasiyeti"

Kanca, açıklamada VW’nin Türkiye’de yapacağı yatırımla ilgili resmi açıklamayı ertelediğini belirterek şunları söyledi:

ABD ve Almanya gibi ülkelerde Türkiye’nin haklı müdahalesi kendi iç siyasetlerine malzeme olmuş durumda. Herkes bir şekilde Türkiye’yi eleştirerek prim yapmak istiyor. O ülkelerin medya kuruluşları da bu tepkileri köpürtüyor. Açıkçası, yurt dışında Türkiye’nin haklı sebeplerle başlattığı ve çok da başarılı, insani şekilde sürdürdüğü askeri harekata gösterilen tepkilere bakınca, böyle bir ertelemenin çok da yanlış olmadığını düşünüyorum. Hatta Alman kamuoyunun abartılmış Türkiye hassasiyetini düşündüğümüzde, ertelemenin benim açımdan beklenmedik bir gelişme olmadığını söyleyebilirim. Tamamı ile rasyonel, ekonomik sebeplerle yapılacak bir yatırımın, duygusal ve ideolojik tartışmaların içine çekilmesi yanlış olurdu. Bekleyelim. Türkiye doğru şekilde yürüttüğü operasyonu tamamlasın, o bölgede doğru şeyler yaptığı, o bölgenin insanlarının aslında memnun kaldığı ortaya çıksın, gündem sakinleşsin. O zaman tekrar akılcı şekilde konuşmak zamanı gelir ve Volkswagen de yatırımını ekonomik açıdan tekrar kaldığı yerden ele alır.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca
Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca

Yatırımdan vazgeçebilir mi?

Türkiye'nin jeopolitik konumu ve otomotiv sektöründeki başarıları göz önünde bulundurulduğunda Volkswagen'in Manisa'ya kuracağı fabrikadan vazgeçmesinin gerçeklik payı oldukça zayıf görünüyor. Şirketin elektrikli otomobile geçiş için mevcut fabrikasını kısmen taşıyacağı yeni bir fabrika uzun vadeli bir yatırım olarak değerlendiriliyor.

Alman otomotiv devi Volkswagen, bu yılın başında Avrupa’daki emisyon sınırlamasından dolayı Almanya’daki fabrikalarında elektrikli araç üretimine yoğunluk vereceğini duyurmuş, bundan dolayı Doğu Avrupa’da yeni bir fabrika kuracağını açıklamıştı.

Yeni fabrikanın ise Türkiye ve Bulgaristan'da olacağının sinyalini veren şirket, yeni tesisin Türkiye'de olacağına yönelik açıklamalarla dikkati çekmişti. Ardından Manisa merkezli bir şirket kurulmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >