Yargı Reformu Paketi Meclis'e geliyor: İşte detayları

39 maddeden oluşan yeni yargı paketi Meclis'e geldi.
39 maddeden oluşan yeni yargı paketi Meclis'e geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, 39 maddelik yargı reformu paketinin bugün Meclis Başkanlığı'na sunulacağını söyleyerek paketin detaylarını açıkladı. Muş, "Ceza yargı usulüne ilişkin iki yeni yargılama usulü getiriyoruz. Cumhuriyet savcısı ile şüphelinin anlaşması usulü ve Basit yargılama usulü yani duruşmasız yargılama usulünü de getiriyoruz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeni yargı paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yargı Strateji Belgesi'nin ilk paketini bugün Meclis'e sunuyoruz. Bugün 39 maddeden oluşan ilk teklif verilmiş oluyor diyen Muş, "Uzun tutukluluk süreleriyle ilgili bu süreleri belli bir soruşturma süresiyle sınırlandırılmasını öngören düzenleme var. Mağdur haklarını güçlendiriyoruz" diye konuştu.

Mehmet Muş Yeni Yargı Paketi'nin detaylarını şu şekilde özetledi:

"İnternet sitelerine erişim engeli olmayacak"

"Muhalefetin pakete ciddi eleştirileri yok. İnternette bazı sitelere erişim engellemesine yönelik uygulamalar vardı. İçeriğin olduğu sayfaya erişim engellenmesini getiriyoruz. Yani site açık kalabilir. Suç unsuru oluşturan sayfalara erişim engellenecek. Sitenin kapatılmasının önüne geçilmiş olacak.

  • "İki yeni yargılama usülü geliyor"

  • Ceza yargı usulüne ilişkin iki yeni yargılama usulü getiriyoruz. Cumhuriyet savcısı ile şüphelinin anlaşması usulü. ABD'den birçok Avrupa ülkesine kadar pek çok ülkede uygulanıyor. Basit yargılama usulü yani duruşmasız yargılama usulünü de getiriyoruz.

  • Belli bir yıla kadar suçlarda bu usul gelecek.

"Uzun tutukluluk süreleri sınırlandırılacak"

Uzun tutukluluk süreleriyle ilgili bu süreleri belli bir soruşturma süresiyle sınırlandırılmasını öngören düzenleme var. Mağdur haklarını güçlendiriyoruz.

Çocukları mahkeme koridorlarından korumak için düzenleme geliyor.

"Hukuk mesleklerine giriş sınavı geliyor"

Hukuk mesleklerine giriş sınavı getiriyoruz. 70 puan zorunluluğu var. Hakim, savcı, avukat, noter olmak isteyenler bu sınava girecek. Türkiye Adalet Akademisi'nin kurulmasıyla birlikte daha geniş bir mülakat süresi sağlıyoruz. Avukatlara yeşil pasaport hakkı düzenleniyor. OHAL'de el konan pasaportların belirli koşularla iade edilmesini içeriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >