Yavuz yakında iş başında

Yavuz Sondaj Gemisi
Yavuz Sondaj Gemisi

Doğu Akdeniz sularında Türk gemilerinin esintileri devam ediyor. Geride bıraktığımız günlerde Doğu Akdeniz'e ulaşan Yavuz sondaj gemimiz önümüzdeki bir kaç gün içinde sondaj faaliyetlerine başlayacak.

Gemilerimiz şuan nerede?

  • “İlk gemimiz Fatih adanın (Kıbrıs) batısında” diyen Dönmez, “Orada 1 aylık daha programı var ve çalışmalar devam ediyor. Fatih şu anda deniz seviyesinden yaklaşık 5 bin metrelerde. İkinci gemimiz de yeni yola çıktı, lokasyona da geçtiğimiz hafta ulaştı. Gerekli kontrolleri sonrası birkaç gün içerisinde orada da sondaj fiilen başlamış olacak. Onun da yaklaşık üç aylık programı var. Yavuz’un gittiği bölge, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkiye Petrollerine vermiş olduğu ruhsat sahası, Karpaz adlı ruhsat sahası. Barbaros sismik araştırma gemimiz de öteden beri zaten adanın etrafında sismik çalışmalarına devam ediyor, o da adanın biraz daha güneyindeki bölgede. MTA’ya ait Oruç Reis sismik arama gemimiz Karadeniz ve Marmara’daki görevlerini tamamladıktan sonra o da en kısa sürede Akdeniz’de sismik araştırmalarına devam edecek” diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez -AA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez -AA

Aramalarda geri adım yok!

Fatih Sondaj Gemisi
Fatih Sondaj Gemisi

Milli kaynaklarımızı kullanıyoruz

Bakan Dönmez, “Orada iki tane araştırma gemimiz olacak, iki tane de sondaj gemimiz olacak. İyi ki de almışız bu gemileri. Milli kaynaklarımızı, büyük oranda da kendi insan kaynağımızı kullanıyoruz. Ciddi bir birikim ve deneyim de kazanıyor ekibimiz. En kısa sürede o kaynaklara ulaşma imkanına da sahip oluruz... Bu çalışmalara bu şekilde devam edeceğiz, kararlıyız. Zaten gerek Silahlı Kuvvetlerimizin gerekli unsurları, gerekse Dışişleri Bakanlığımız gerekli birimleriyle de Bakanlığımız sürekli koordinasyon içerisinde” ifadesini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

‘Rezerv bulundu' demek için erken

Rezerv bulunduğu iddiasına ilişkin ise Dönmez, “Çalışmalarımız devam ediyor. Hedef noktaya da ulaşmadığı için bugünden bir şey söylemek erken açıkçası. Bir şey bulunca da zaten açıklayacağız. Fakat henüz daha işlemlerimiz devam ediyor, belki bir üç-dört haftalık daha işimiz var Fatih gemisinin...” yanıtı verdi.

Tehdit ve yılgınlık yok

Sondaj gemisinde çalışanlara tehditlerin olduğunu da belirten Dönmez, “Çalışmalarımız orada devam ediyor, herhangi bir aksaklığa da neden olmuş değil. Şu anda yakın vadede bu anlamda bir tehdit yok, arkadaşlarda bir yılgınlık da yok. Gemideki arkadaşlarla da zaten sürekli arkadaşlarımız haberleşiyorlar, görüşüyorlar. Ben de ilk fırsatta ziyaretlerine gideceğim” şeklinde konuştu.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi

Oruç Reis’te Akdeniz hazırlığı

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >