Yemen'de barış sağlanacak mı?

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud

Riyad'da Şura Konseyi'ne yıllık hitabını gerçekleştiren Suudi Kralı, adalete hizmet için görevlerini yerine getiren Suudi yargısı ve başsavcılığını alkışladığını dile getirdi. Selman, " Filistin birinci önceliğimiz, Yemen'de savaşın bitmesi için BM'nin çabalarını destekliyoruz" açıklamasını yaptı. Suudi Kralı, uluslararası topluma "İran'ın nükleer ve balistik füze programlarının sona erdirilmesine ihtiyaç var" çağrısı da yaptı.

Kral Selman, Şura Meclisi yeni çalışma döneminin açılış konuşmasında önemli açıklamalar yaptı.

Kral Selman, Filistin konusunda Filistin'in Krallık için önemli bir gündem maddesi olduğunu vurgularken, Birleşmiş Milletler'in Yemen'deki savaşı sonlandırmak için harcadığı eforu desteklediklerini söyledi.

Prens'e talimat verdim: Yeni nesle odaklanacak

Kral Selman şöyle konuştu:

  • "Yöntem olarak İslam şeriatına bağlıyız. Ara buluculuk, ılımlılık ve hoşgörüyü benimsiyoruz. Ülkenin kalkınmasındaki temel itici güç Suudi Arabistan vatandaşlarıdır. Krallık'taki kalkınma planları eş zamanlı olarak ilerliyor ve istenilen oranlarda hedeflere ulaşılıyor. Şura Meclisi olarak Veliaht Prens’e insani gücü geliştirme ve yeni neslin geleceğe hazırlanmasına odaklanma talimatı verdi."

ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlar için Kral Selman, İran'ın nükleer ve balistik füze programlarını sona erdirmesi gerektiğini belirtti.


BM'den Yemen açıklaması: 14 milyon kişi kıtlıkla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Paris'te gazetecilere yaptığı açıklamada, iç savaşın devam ettiği Yemen'deki insani krize dikkati çekti.

Yemen'deki iç savaştan en çok çocuklar etkileniyor.
Yemen'deki iç savaştan en çok çocuklar etkileniyor.

Genel Sekreter Guterres, ''Yemen'deki kıtlık riski çok ciddi'' uyarısı yaparak, savaşa son verilmesi ve gerçek bir siyasi diyalog başlatılması gerektiğini söyledi.

BM'ye göre, dünyanın en kötü insani krizinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yarısını oluşturan 14 milyon kişi kıtlık riskiyle karşı karşıya.

Yemen'de savaşın seyri

Yemen'de 2015'in Mart ayında başlayan çatışmalar iç savaşa dönüşmüştü.

Husiler ile devlet güçleri arasında çatışmalar devam ediyor.
Husiler ile devlet güçleri arasında çatışmalar devam ediyor.

Ülkenin kuzeyindeki Husi hareketi ülkenin batısının neredeyse tamamını ele geçirdi ve sonucunda uluslararası toplumun Cumhurbaşkanı olarak kabul ettiği Abdurabbu Mansur Hadi ise ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

İsyancıları İran'ın "taşeronu" olarak gören Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın başını çektiği 9 Arap ülkesinin yer aldığı koalisyon, hükümeti yeniden kurmak için bir askeri operasyon başlattı.

Husiler'in elindeki başkent Sanaa'da düzenlenen hava saldırısı
Husiler'in elindeki başkent Sanaa'da düzenlenen hava saldırısı

BM'ye göre en az 6 bin 600 sivil çatışmalarda hayatını kaybetti, 10 binden fazla sivil de yaralandı.

  • Uluslararası yardım örgütü Save the Children'ın (Çocukları Koruyun) verilerine göre ülkede 5,2 milyon çocuk açlık tehdidi altında bulunuyor.

Yemen'in 27 milyon olan nüfusunun dörtte üçü şu anda bir tür insani yardım olmadan yaşamını sürdüremez durumda.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >