'Yokoluş İsyanı' adlı çevreci grubun "işgal eylemi" sürüyor: Ne istiyorlar?

İklim protestocularından bazıları kırmızı kıyafet giydi.
İklim protestocularından bazıları kırmızı kıyafet giydi.

Dünyanın dört bir yanında iki hafta sürmesi beklenen Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) adlı grubun 7 Ekim'de başlattığı eylemler İngiltere, Almanya, Avusturya ve Yeni Zelanda başta olmak üzere devam ediyor.

Binlerce göstericinin gözaltına alınmasıyla 'gölgelenen' protestolar birçok yerin 'barışçıl işgalini' de beraberinde getirdi.

The Guardian köşe yazarı George Monbiot da Londra'daki gösteriler sırasında gözaltına alınan eylemcilerden biri oldu.

Monbiot, hayat destek sisteminin yıkılmasıyla karşı karşıya olunduğunu iddia ederek, yıkım karşısında ayağa kalkmanın her insanın görevi olduğunu savundu.

2018'de İngiltere'de kurulan ve dünya çapında örgütlenmeyi başaran Yokoluş İsyanı, 60 kentte protesto gösterileri düzenlemeyi planladığını 7 Ekim'de duyurmuştu.

Yokuluş İsyanı, Londra'da "güç odaklarının merkezlerini barışçıl bir şekilde işgal edip kapatacağını" bildirmişti.

Geçtiğimiz nisan ayında da eylemleriyle gündeme gelen grubun bazı üyeleri gözaltına alınmıştı.

Londra'dan bütün dünyaya yayılan grup, "varlığımızı tehdit eden iklim felaketine ve ekolojik çöküşe karşı" üç aşamalı bir plan öneriyor:

  • * Hükümet, dünyanın karşı karşıya kaldığı iklim krizi hakkında doğruları söylemeli,
  • * İngiltere karbon salımını 2025'e kadar sıfırlamak için bağlayıcılığı bulunan yasal düzenlemeler yapmalı,
  • * Bu hedefe ulaşmak için atılacak adımları denetleyecek bir "Yurttaşlar Meclisi" kurulmalı.

Protestocular, bir iş yerini işgal ettikleri sırada ellerinde bir pankartla görünüyor.
Protestocular, bir iş yerini işgal ettikleri sırada ellerinde bir pankartla görünüyor.

Ne oldu?

İngiltere'de hükümetin iklim değişikliğiyle daha fazla mücadele etmesini isteyen Extinction Rebellion adlı grup, 7 Ekim'de Londra'da geniş çaplı gösteriye başlayarak bazı yollar ve köprüleri trafiğe kapattı.

İki hafta sürmesi beklenen gösteriler, daha sonra polis tarafından yasaklanmış ve yüzlerce gösterici gözaltına alınmıştı. Bunun üzerine grup, yasağın kaldırılması talebiyle mahkemeye başvurdu.

George Monbiot, TED konuşması yaptığı sırada görünüyor.
George Monbiot, TED konuşması yaptığı sırada görünüyor.

The Guardian köşe yazarı George Monbiot gözaltına alındı

Yokoluş İsyanı'nın Londra'daki gösterisinde The Guardian köşe yazarı George Monbiot da vardı.

"Özgürlüğümüzü riske ederek, ihmal edilen bu konuyu görmezden gelmelerini imkansız hale getireceğiz" diyen Monbiot, 16 Ekim'deki gösteriler sırasında Londra polisi tarafından gözaltına alındı.

Gözaltına alınmadan önce kameralara konuşan Monbiot, "Şu an, yeryüzündeki hayatın yıkılması, hayatımızın destek sisteminin çökmesiyle karşı karşıyız" dedi.

Yıkımın karşısında ayağa kalkmanın insani bir görev olduğunu söyleyen Monbiot, bunu yıllar sonra çocuklarının ve torunlarının gözlerine bakmak için yaptığını belirtiyor.

Londra'daki gösterilerde bir protestocu yapım aşamasındaki bir binada görünüyor.
Londra'daki gösterilerde bir protestocu yapım aşamasındaki bir binada görünüyor.

Çevreciler 'vatandaşlar'dan dayak yedi

İngiltere'nin başkenti Londra'da bir metro treninin hareket etmesini engellemeye çalışan çevreci protestocular, işe gitmek isteyen yolcular tarafından dövüldü.

İnternette yayınlanan görüntülerde, bir yolcunun "İşe gitmem gerekiyor, ekmek götürmem gereken çocuklarım var." dediği duyulurken, başka bir yolcunun da sandviç attığı görüldü.

Eylemlerine devam eden protestoculardan biri, yolcular tarafından ayağından çekilerek platforma düşürüldü. Eylemine devam eden diğer protestocu ise trenin üzerine çıkan bir yolcu tarafından aşağıya atıldı. Her iki protestocu da istasyon görevlileri müdahale edene kadar yerde dövüldü.

Almanya'da da devam ediyor

Almanya'nın başkenti Berlin'de "Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion)" adlı çevreci grubun değişik noktalarda başlattığı "işgal eylemi" sürüyor.

Grup üyeleri, hükümetin iklim politikalarını protesto etmek üzere şehir merkezindeki Zafer Anıtı, Marshall ve Mühlendamm köprüleri ile Başbakanlığa giden yolları araç trafiğine kapatmıştı.

Berlin'deki gösterilerden bir kare
Berlin'deki gösterilerden bir kare

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >