"YPG'ye karşı son derece başarılı bir mücadele veriliyor"

"YPG'ye karşı son derece başarılı bir mücadele veriliyor"
"YPG'ye karşı son derece başarılı bir mücadele veriliyor"

Eski Başbakan ve AK Parti Konya milletvekili Ahmet Davutoğlu, Silivri’de izleyici olarak katıldığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davası sonrası gündeme ilişkin soruları cevapladı. Afrin harekatı ve 2019 seçimleri hakkında konuşan Davutoğlu, Türkiye'nin bir insanlık destanı yazarak, bir komşu ülkenin halkına hiçbir etnik, mezhebi ayrım yapmadan nasıl sahip çıkabileceğini gösterdiğini söyledi.

Eski Başbakanlardan, AK Parti Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "Bu yürütülen diplomasi ve askeri harekat konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yürüttüğü haklı mücadelede bütün tarafların, bütün siyasilerin bir araya gelmesi lazım." dedi.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun karşısında yapılan binadaki salonda görülen 15 Temmuz davasını takip etmek için Silivri'ye geldi. Davutoğlu davanın görüldüğü salonun önünde bekleyen şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar tarafından açılan Türk Bayrağı ile fotoğraf çektirdi.
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun karşısında yapılan binadaki salonda görülen 15 Temmuz davasını takip etmek için Silivri'ye geldi. Davutoğlu davanın görüldüğü salonun önünde bekleyen şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar tarafından açılan Türk Bayrağı ile fotoğraf çektirdi.

Davutoğlu, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yer alan binada yapılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, aralarında Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da bulunduğu 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin 135'i tutuklu 143 sanığın yargılandığı davanın duruşmasını izledi.

Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Davutoğlu, 10 gündür devam eden Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit düşen askerlere rahmet diledi.

Duruşma çıkışında açıklamalarda bulunan Davutoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Duruşma çıkışında açıklamalarda bulunan Davutoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin bölgesinde bir istikrar unsuru olduğunu vurgulayan Ahmet Davutoğlu, "Yanı başımızda, Suriye'de bir milletin, bir toplumun yaşayabileceği en büyük felaketlerden biri yaşanıyor. 7 yıldır, her türlü baskı ve zulüm yaşandı. Türkiye olarak Suriye krizi esnasında çok ilkeli bir tavır sergiledik. Önce Suriye rejimini halkıyla karşı karşıya gelmemesi için uzun süre ikna etmeye ve herhangi bir çatışma yaşanmaması yönünde tedbir almaya davet ettik. Bu olmadığı dönemde ve Suriye rejimi halkına karşı kimyasal silahlar da dahil olmak üzere büyük bir zulüm gerçekleştirdiği süreç içinde de Suriye halkına sahip çıktık. Türkiye ve Suriye halkları asırlardır bir arada yaşadılar, kıyamete kadar da bir arada yaşayacaklar." diye konuştu.

Eski Başbakanlardan Davutoğlu, Türkiye'nin bir insanlık destanı yazarak, bir komşu ülkenin halkına hiçbir etnik, mezhebi ayrım yapmadan nasıl sahip çıkabileceğini gösterdiğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin bölgesinde bir istikrar unsuru olduğunu vurguladı.
Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin bölgesinde bir istikrar unsuru olduğunu vurguladı.

Özellikle sınır boylarında terör örgütlerinin sınır güvenliğini tehdit eden bir varlık göstermeye başlayınca Türkiye'nin uluslararası hakkını koruyacak şekilde müdahalede bulunduğunu anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

  • "Fırat Kalkanı müdahalesi bir terör örgütü olan DEAŞ'a karşı yapılan bir müdahaleydi ve başarıyla tamamlandı, yürütülüyor hala. Bu anlamda da Türkiye'nin sınırında önemli bir güvenli bölge oluşmasını sağlamıştır. Şimdi de yine bir terör örgütü olan PKK'nın uzantısı mahiyetindeki YPG/PYD unsurlarına karşı son derece başarılı bir mücadele veriliyor. Bu uluslararası alanda da çok doğru yürütülen bir diplomatik çabalarla birleştirilen bir askeri mücadeledir, askeri bir müdahaledir. Türkiye bu konuda uluslararası hukuktan gelen hakkını kullanıyor. Özellikle de Amerika Birleşik Devletleri'nin bu ülkedeki kargaşadan istifade eden DEAŞ'a karşı bir terör örgütü olarak bir başka terör örgütünü kullanma çabası ve bu konuda sergilediği çelişkili tutum karşısında da bütün bir millet olarak ortak bir yerde buluşmamız lazım. Hiçbir ülke ister Amerika Birleşik Devletleri gibi küresel bir güç olsun, ister Suriye rejimi gibi eli kanlı bir rejim olsun, isterse YPG, DEAŞ, PYD gibi terör örgütleri olsun Türkiye'nin sınırında Türk halkının geleceğini tehdit edecek bir faaliyeti gerçekleştiremezler. Gerçekleştirirlerse ne olur? İşte Afrin'de olan olur. Türkiye haklı olarak müdahale eder. Bu yürütülen diplomasi ve askeri harekat konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yürüttüğü haklı mücadelede bütün tarafların, bütün siyasilerin bir araya gelmesi lazım. 15 Temmuz olayında olduğu gibi Afrin konusunda da diğer alanlarda farklı siyasi görüşler olabilir ama bu iki konuda Türkiye'nin bekası ve demokratik hak ve özgürlüklerin yaşanmasını engelleyecek darbe teşebbüslerine karşı omuz omuza vermek durumundayız. Bugün bunu görmekten çok büyük mutluluk duyuyorum. Afrin harekatı konusunda da bir milli birlik havası var. Bunun korunması lazım. Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında da bunun gösterilmesi lazım. Bütün siyasi partilerimizi, 'ama' demeden, 'fakat' demeden, herhangi bir rezerv koymadan Silahlı Kuvvetlerimizin ve Mehmetçiğimizin arkasında omuz omuza vermesi lazım."

"Bu son derece doğaldır"

Ahmet Davutoğlu, bir soru üzerine, Türkiye'nin geçmişte de birçok kritik seçim geçirdiğini dile getirerek, "2019, yeni cumhurbaşkanlığı sisteminin hayata geçeceği ilk seçim olacak. Bir anlamda yeni bir dönem başlayacak. Türkiye'nin demokratik, hukuk devleti kuralları içinde ve yine milli birlik havası içinde bu süreci geçireceğine ve inşallah 2019'da istikrarın, demokratik hak ve özgürlüklerin teyit edildiği bir seçim yaşanacağına inanıyorum. Hayırlısı olsun inşallah." dedi.

Eski Başbakanlardan, AK Parti Milletvekili Davutoğlu, bir gazetecinin, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmeye ilişkin soruya şu karşılığı verd:

  • "Sayın Cumhurbaşkanımızla bir görüşme gerçekleştirdik. Bu son derece doğaldır. Hem iki dava arkadaşı olarak, yıllarca omuz omuza vermiş ve kader birliği yapmış iki dava arkadaşı olarak hem de değişik dönemlerde başbakan-dışişleri bakanı, cumhurbaşkanı-başbakan ilişkilerinde ortak devlet sorumlulukları üstlenmiş devlet adamları olarak böyle kritik süreçlerde konuşmamızdan, görüşmemizden, istişare etmemizden daha doğal bir şey olmaz. Sayın Cumhurbaşkanımızla da bu anlamda gündemdeki bütün konuları muhtevi, kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisine buradan bir kez daha bu imkanı tanıdığı için teşekkür ediyorum. Kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik."

Davutoğlu, daha sonra duruşma salonlarının yan tarafında Aile ve Sosyal Politikalar İstanbul İl Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan konteyner yemekhanede gazi ve gazi yakınlarına yemek ikram etti. Davutoğlu, vatandaşlarla sohbet etti, öğle yemeği yedi.

Duruşmayı AK Parti Milletvekili Durmuş Ali Sarıkaya, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da izledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >