YSK İstanbul seçimlerini iptal etti: Şimdi ne olacak?

Arşiv
Arşiv

● Yüksek Seçim Kurulu (YSK) İstanbul'da 31 Mart'ta yapılan Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine karar verdi.İstanbullular 23 Haziran Pazar günü tekrar sandık başına gidecek.

● YSK'nın bu kararı 225 civarında sandık başkanının ve 3 bin 500 sandık kurulu üyesinin, kanun hükmüne rağmen kamu görevlisi olmadığı gerekçesiyle aldığı bildirildi.

● YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlık seçimini iptali kararının ardından en çok merak edilen konulardan bir tanesi de, Binali Yıldırım, Ekrem İmamoğlu dışında kalan diğer adayların yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışıp yarışmayacağı. Zira 31 Mart seçimlerinde Cumhur ve Millet ittifakı adaylarının oy farkı 14 binden daha az olması diğer partilerin tutumlarını önemli hale getiriyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptaline karar verdi.

Karar, 4'e karşı 7 oyla alındı. 4 üye arasında YSK Başkanı Sadi Güven'nin de yer aldığı öğrenildi. Ekrem İmamoğlu'nun mazbatası da YSK kararıyla iptal edilecek.

Alınan karara göre İstanbullular 23 Haziran Pazar günü yeniden sandıklara gidip İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanını belirleyecek.

İptal kararını duyuran ilk isim, AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel oldu.

Tekrar edilecek seçimde aynı adaylar mı yarışacak?

Ölüm ya da adaylıktan istifa söz konusu olmazsa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde yine aynı isimler yarışacak.

YSK, yeni bir aday belirleme süresi tanımayacak. Adaylıktan istifa halinde ise o partiye yeni bir aday belirleme hakkı tanınabilecek.

Sandık kurulları ve seçmen listeleri yeniden mi oluşturulacak?

  • İstanbul İl Seçim Kurulu ile ilçe seçim kurullarının YSK’nın kararındaki uyarılar doğrultusunda sandık kurullarını yeniden oluşturması gerekecek. Seçmen listeleri ise yeniden askıya çıkmayacak. YSK'nın AK Parti'nin itirazları doğrultusunda belirlediği kısıtlı ve hükümlü olduğu anlaşılan seçmenler listeden düşürülecek.

YSK suç duyurusunda bulundu

YSK'nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin kısa kararı yazıldı.

Kararda, Kurul kararı ile bir kısım sandık kurullarının, ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeniyle 31 Mart 2019'da yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaliyle yenilenmesine oy çokluğuyla karar verildiği belirtildi.

  • Kısa kararda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının iptaline, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Ayrıca, kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmelerini yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasının kararlaştırıldığı vurgulandı.

YSK'nın iptal kararına kim ne dedi?

Binali Yıldırım: 15 milyon İstanbulluyu kucaklayacağız

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım YSK'nın kararıyla ilgili olarak "İstanbul için hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Seçimlerin tekrarının aynı seçmen listeleriyle, aynı adaylarla seçime gidilmesi anlamına geldiğini belirten Yıldırım, "15 milyon İstanbulluyu kucaklayacağız" diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu: YSK'nın kararını kınıyorum

Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Yeşil Vadi'de yaptığı konuşmada YSK'nın baskı altına alındığını öne sürerek,"YSK'yı farklı farklı gerekçelerle etki altına almaya, tehdit etmeye başladılar. Buna boyun eğdiler. Ben YSK'yı kınıyorum" şeklinde konuştu.

MHP: Kararı saygıyla karşılıyoruz, mazbata tartışması da ortadan kalkacaktır

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise partisinin Başkanlık Divanı'nı topladı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, YSK'nın kararının saygıyla karşılandığı, ülkenin yararına olduğu ve her türlü tartışmaya son vermesinin memnuniyet verici bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının mazbatası geri alınacağından, mazbata tartışması da ortadan kalkacaktır" ifadesi de yer aldı.

AK Parti Sözcüsü Çelik: Sürece saygı gösteren sonuca da saygı göstermelidir

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul seçimlerine ilişkin verdiği yeniden seçim kararı sonrası açıklamalarda bulundu.

Çelik, "Sayın Cumhurbaşkanımız açısından İstanbul gibi bir şehrin buranın herhangi bir şüphe olmaksızın 5 yıl boyunca önüne bakacak bir belediye başkanı tarafından yönetilmesi son derece önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımız YSK'nın kararını olumlu karşılamıştır" diye konuştu.

Saadet Partisi, DSP, DP ve TKP İstanbul'da adaylarını geri çekecek mi?

Cumhur İttifakının adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifakının adayı Ekrem İmamoğlu ile arasındaki farkın 8,8 milyon oyun kullanıldığı İstanbul’da 13,7 bin gibi birbirine yakın farkla sonuçlanması diğer partilerin tutumlarını önemli hale getiriyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, diğer partilerin yenilenecek seçimlere yönelik nabzını tuttu.

İstanbul’da İmamoğlu ve Yıldırım dışında kalan SP, DSP, BTP, Vatan, TKP’nin toplamda 215 bini bulan oyu önem kazanıyor.

Saadet Partisi: SP yetkilileri İmamoğlu’nu destekleme gibi bir kararlarının şu aşamada olmadığını, bunu bugün yapacakları toplantıda karara bağlayacaklarını belirtiliyor. SP’nin etkin bir ismi, ‘Tarihimizde adayı geri çekme hiç olmamıştır, bundan sonra da olacağını sanmıyorum’ dedi.

DSP VE DP: DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ise 30 bin 817 oy alan adayları Muammer Aydın ile ilgili henüz bir karara varmadıklarını belirtti. Aksakal, ‘Adayımızı çekip çekmeme veya devam etme konusunu yarın (Salı) kesin karara bağlayacağız. Şu aşamada bir kararımız yok’ dedi.

DP Genel Başkanı ve milletvekili Gültekin Uysal da 22 bin 544 oy alan adayları Ersan Gökgöz’ün devam edip etmeme konusunu bugün karara bağlayacaklarını söyledi.

TKP: Türkiye Komünist Partisi, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimlerini yenileme kararına tepki gösterdi. TKP, yeniden yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminde aday çıkarmayacakları duyurdu.

İstanbul kararını açıklayan YSK hakkında merak edilenler

Yüksek Seçim Kurulu ne zaman kuruldu?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 5545 sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanunu ile 16 Şubat 1950'de kuruldu. Bu tarihte 5545 sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanunu ile illerde ve ilçelerde seçim kurulları da oluşturuldu.

Söz konusu kanun ile seçim güvenliği, yönetimi ve denetimi yeni kurallara bağlandı. Seçim sürecinde yargı denetimi esası getirildi. Seçim işlerinin seçim kurullarınca yürütüleceği ve seçim kurullarının bütün işlerinin yargıç gözetim ve denetimine tabi olacağı hükme bağlandı. Bu kanun daha sonra 26 Nisan 1961 tarihinde kaldırıldı. Ancak YSK'nın esasları 26 Nisan 1961 tarih ve 298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun"da korundu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, kurum binasına çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, kurum binasına çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

YSK'nın görevi ve vizyonu ne?

Türkiye'de seçimler ve halk oylaması serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre yargı yönetim ve denetimi altında yapılıyor.

Anayasa'nın 79. maddesi ile YSK'ya seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etme görevi verilmiş durumda.

YSK Binası
YSK Binası

Anayasa'da "Yasama Bölümü" içinde yer alan YSK, yalnız seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten bir kurul değil. Yargıtay ve Danıştay'ın içlerinden çıkardıkları üyelerden oluşan seçimlerin yargısal denetimini de sağlayan karma egemen üst yargı merci.

YSK üyelerini kim seçiyor?

Anayasa'da "Yasama Bölümü" içinde yer alan ve seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten YSK 7 asil ve 4 yedek üyeden oluşuyor.Bu üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca, kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor.

Üyeler de, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve başkanvekili seçiyor.

Öte yandan seçime katılan siyasi partilerden, en son yapılan milletvekili genel seçiminde en çok oy almış dört siyasi parti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan siyasi partiler, o siyasi parti genel başkanları tarafından yetki verilmiş olması şartıyla YSK'da bir asıl ve bir yedek temsilci bulundurabiliyor. Bu temsilciler, kurulun bütün çalışmalarına ve görüşmelerine katılıyor; ancak oy kullanamıyorlar.

YSK nasıl karar alıyor?

YSK'nın yapılan itirazlar hakkında nasıl karar vermesi gerektiği 298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun"unun 113. maddesi ile düzenleniyor. Buna göre bir kurulun kararını itiraz yolu ile tetkik eden üst kurul itirazı kabul ettiği takdirde, yapılması gereken işlem hakkında da karar veriyor.

Kurullar kararlarını salt çoğunlukla alıyor. Oyların eşitliği halinde sonucu başkanın oyu belirliyor. YSK, seçimin sonunda verilecek tutanaklara karşı yapılan itirazları incelerken tam sayısı ile toplanıyor ve salt çoğunlukla karar alıyor.Oyların eşitliği halinde sonucu başkanın oyu belirliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >