Yunanistan Türkiye'nin S-400 almasına dair ne düşünüyor?

Arşiv
Arşiv

● S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi malzemelerinin sevkiyatı kapsamında 16. uçak Mürted Hava Meydanı'na indi. Milli Savunma Bakanlığından, S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistem malzemelerinin sevkiyatının planlandığı şekilde devam ettiği bildirildi.

● Türkiye'ye sevkiyatı devam eden S-400'lere dair ABD'de konuşan Yunanistan yeni Dışişleri Bakanı Nikos Dendias "Açıkça söylemek gerekirse Türkiye'nin S-400 almasında dolayı mutlu değiliz. NATO üyesi bir ülke olarak diyebiliriz ki; Rus silahları NATO sistemlerine uyum sağlamıyor." dedi.

● Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias Türkiye'nin Kıbrıs meselesi, Doğu Akdeniz, Ege konusunda saldırgan bir tutum sergilediğini öne sürerek Türkiye'yi ABD'ye şikayet etti.

Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik Rusya'dan tedarik edilen S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin sevkiyatı sorunsuz şekilde sürüyor.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan son açıklamada "S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistem malzemelerinin sevkiyatı planlandığı şekilde devam ediyor." ifadesi kullanıldı.

ABD, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini satın almasını gerekçe göstererek ortak F-35 savaş jeti programına katılımını askıya aldığını açıklarken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin NATO'ya katkısı ve NATO'nun Türkiye ile iş birliği, F-35'lerden çok daha derin ve kapsamlıdır. S-400 meselesini küçümsemiyorum, ancak bir NATO müttefiki olarak Türkiye S-400'lerden çok daha fazlasıdır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin S-400 tedarik etmesine ilişkin bir açıklama da Doğu Akdeniz'deki petrol-doğal gaz aramaları nedeniyle bir süredir gerilim yaşanan Yunanistan'dan geldi.

Yunanistan'da iktidara gelen Yeni Demokrasi Partisi'nin Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) giderek burada mevkidaşı Mike Pompeo ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John R. Bolton'la görüştü.

Pompeo'yla görüşmesi sırasında Türkiye'nin Kıbrıs meselesi, Doğu Akdeniz ve Ege konusunda saldırgan bir tutum sergilediğini ileri süren Bakan Dendias, Türkiye'yi ABD'ye şikayet ederek yardım istedi.

Nikos Dendias yaptığı açıklamada "Türkiye'yi Akdeniz'de sorun çıkaran unsur olarak görmek yeterli değil. Bu, Türkiye'ye zarar vermiyor. Aksine bölgede büyük bir soruna yol açıyor. İstemediğimiz tek şey de sorun oluşması. Bu durum, Türkiye'nin Yunanistan ile, Avrupa Birliği ile (AB), NATO ile, ABD ve diğer devletlerle arasında sorun oluşmasına neden oluyor" dedi.

"Türkiye'nin S-400 almasında dolayı mutlu değiliz"

Bakan Dendias Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini almasından dolayı memnuniyetsizliğini de dile getirdi. Ankara'ya sevkıyatı süren S-400'ler hakkında konuşan Yunan Bakan, "Açıkça söylemek gerekirse Türkiye'nin S-400 almasında dolayı mutlu değiliz. NATO üyesi bir ülke olarak diyebiliriz ki; Rus silahları NATO sistemlerine uyum sağlamıyor. Dünyanın bu bölgesinde silahlanmak istikrar ve güven ortamının oluşmasına yardımcı da olmuyor" diye konuştu.

"ABD'yle aramızda doğrudan iletişim kanalı kurulmalı"

Dendias ABD’nin Yunanistan'ı açık bir şekilde desteklemesini istediğini belirterek konuşmasını "ABD ile Yunanistan uzun süredir yakın ilişkilerde bulunuyor. Ancak bu ilişkileri derinleştirip genişletmeliyiz. Türkiye ile ilişkilerimizde herhangi bir sorun olduğunda, ABD ile aramızda doğrudan bir iletişim kanalının kurulmasını da talep ettim. Not aldılar. Cevap verecekler" sözleriyle sürdürdü.

ABD'de, Kıbrıs Rum kesimine silah ambargosunu kaldıracak yasa tasarısı onaylanmıştı

Amerikalı senatör Bob Menendez'in hazırladığı EastMed yasası geçtiğimiz ay kabul edilmişti.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesince onaylanan yasaya göre Rumlar’a silah ambargosu kaldırılacak, İsrail, Yunanistan ve Rum yönetimi ile enerji ve savunma işbirliği geliştirilecek.

Senatör Bob Menendez
Senatör Bob Menendez

Türkiye karşıtlığıyla bilinen ABD'li senatör Bob Menendez'in hazırladığı Dış İlişkiler Komitesince onaylanan yasa tasarısı Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki stratejik çıkarlarını hedef alıyor.

Kabul edilen tasarıda Yunanistan’a 3 milyon dolarlık silah finansman ve Yunanistan ve Rum tarafında ikişer milyon dolarlık askeri eğitim yardımı öngörülüyor. Tasarıda ABD, İsrail, Yunanistan ve Rum Yönetimi arasında Doğu Akdeniz Enerji Merkezi kurulması da yer alıyor.

Senatör Menendez yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından şunları kaydetmişti:

“Doğu Akdeniz için ileriye dönük yeni bir yolun planlanması için bu önemli mevzuat parçasına bu kadar güçlü desteği görmek beni heyecanlandırıyor. İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs, Amerika Birleşik Devletleri'nin kilit ortaklarıdır ve bugünkü oylama, ortak çıkarlarımızı yansıtan yeni bir stratejiye ihtiyacımız olduğunu doğrulamaktadır.

Senatör Menendez, tasarıyı sunmasının ardından Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni ziyaret ederek Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşmüştü.
Senatör Menendez, tasarıyı sunmasının ardından Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni ziyaret ederek Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşmüştü.

Doğu Akdeniz ülkemiz için merkezi öneme sahip bir bölgedir ve bu nedenle diplomatik enerji, angajman ve kaynakları nasıl tahsis ettiğimiz konusunda daha belirgin bir şekilde durmalı. Meslektaşlarımla çalışmayı dört gözle bekliyorum, böylece bu önemli mevzuat derhal Senato tarafından değerlendirilir ve onaylanır.”

Türkiye'ye sevkiyatı başlayan S-400'ler dünya basınında nasıl yankı uyandırmıştı?

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400'lerin Ankara'ya teslimatı dış basında da geniş yer buluyor.

S-400 parçalarının teslimatının ilk gününde Moskova'dan yapılan canlı bağlantılarla Türkiye'nin S-400 alımını değerlendiren Amerikalılar, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin günden güne iyiye gittiğine vurgu yapıldı.

CNN'nin Moskova muhabiri, Matthew Chance, Türkiye'nin Amerika'nın uyarılarını dinlemeyerek bu adımı attığını söyledi.

Al Jazeerea

Al Jazeerea konuya ilişkin haberinde Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, ABD ile yeni bir gerilime neden olması beklenen füze sistemlerinin Ankara yakınlarındaki üsse ulaştığını söyledi.

New York Times

New York Times ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD'nin uyarılarına rağmen, Rusya'nın en gelişmiş uçaksavar silahı S-400 sistemini satın alma konusundaki kararlılığında ısrar ettiğini yazdı.

Sputnik

Rus yayın organı Sputnik ise teslimatı duyurduğu haberinde Washington'un Ankara'yı S-400'leri teslim alma konusunda yaptırımlarla tehdit ettiğini ve ABD'nin Türk kuvvetlerinin F-35 jetleri teslimattan vazgeçmekle şantaj yaptığını vurguladı.

Al Arabia

Suudi Arabistan yayın organı Al Arabia, Türkiye'nin S-400 alımından dolayı Amerika'nın, sert yaptırımlarda bulunacağını fakat Türkiye'nin asla pes etmediğini ifade etti.

Greek Reporter

Yunan basın organı Greek Reporter, S-400 teslimatının başladığını duyurduğu haberinde ABD'li yetkililerin, Rusya sisteminin NATO sistemleriyle uyumsuz olacağını ve F-35'leri olası Rus mahallelerine maruz bırakacağını savunarak Türkiye'yi ABD Patriot füzeleri almaya çağırdıklarını hatırlattı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >