'Yüzyılın madeni' Leonardit: Türkiye dünyada 2. sırada

Leonardit
Leonardit

Birçok alanda kullanılan 'Leonardit' madeninin dünyada en fazla çıktığı ülkeler sıralamasında Türkiye ikinci sırada.

Cilt sağlığından hayvancılığa kadar birçok alanda kullanılabilen ve oluşumunu milyon yılda tamamlayan ‘Leonardit’ madeninin dünyada en fazla çıktığı ülkeler arasında Türkiye 2’nci sırada bulunuyor.

Leonardit üretiminde Türkiye, Rusya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
Leonardit üretiminde Türkiye, Rusya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Leonardit nedir?

Kahramanmaraş, Adıyaman, Bolu, Edirne, Çanakkale ve Gönen’de çıkarılan bir yer altı madeni olan leonardit, bitki ve hayvan atıklarının milyonlarca yıl boyunca çürümesi sonucu oluşuyor. Yetkililer tarafından ‘yüzyılın madeni’ olarak tanımlanan leonardit, tarım ve hayvancılık ürünlerinde, cilt kremlerinde, sabunlarda, şampuanlarda ve şuruplarda da kullanılabiliyor.

Leonardit, hayvancılıktan cilt bakım ürünlerine kadar birçok alanda kullanılıyor.
Leonardit, hayvancılıktan cilt bakım ürünlerine kadar birçok alanda kullanılıyor.

"1’nci Rusya, 2’inci Türkiye"

Türkiye’de, leonardit madeninin yer altından çıkarılış sürecini ve gelişimini yakından takip eden isimlerin başında gelen Eskişehir Ticaret Odası (ETO) 35’inci Komite Başkanı Neşet Gürsoy, leonarditin sayısız alanda güvenle kullanılabilen bir maden olduğunu ve kısa bir süre içinde çok daha değerli bir hale gelmesini beklediklerini ifade etti. Leonarditin en çok çıktığı ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini vurgulayan Gürsoy, “Leonardit, bizim 2010 yılından beri yaptığımız çalışmalar sonucu elde ettiğimiz verilerle, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir madendir. Oluşumunu milyonlarca senede tamamlayan bir madendir. Bitki ve hayvan atıklarının hava alarak çürümesi sonucu meydana gelir. Eğer hava almadan çürürse kömür oluyor. Leonardit, dünyada en çok 2 yerde çıkıyor ve bu ülkelerin 1’ncisi Rusya, 2’incisi Türkiye. Türkiye’de Kahramanmaraş bölgesinde, Adıyaman, Bolu, Edirne, Çanakkale ve Gönen’de çok çıkıyor. Biz tarım endüstrisinde, leonarditten sıvı hümik asit üreterek çiftçilerin giderlerinde azalma, gelirlerinde artış sağlıyoruz. Şöyle ki; leonarditten elde edilen hümik asit toprağın su tutma kapasitesini arttırır. Toprakta bulunan fakat bitkinin alamadığı elementleri parçalayarak bunların alımını sağlar ve bitki köküne bağlar. Toprağın su tutma kapasitesini arttırdığı için de ortalama yüzde 20 sulamadan, enerjiden ve işçilikten tasarruf sağlar. Bu tarımda ki yüzlerce özellikten sadece birkaç tanesi. Ayrıca bunun yanında hayvanlar için de yem katkı maddesi olarak kullandığımız zaman, hayvanların kullandıkları gıdaları, ortalama 3 bin birim olarak hesap edersek bunun bin 100 tanesi bedende et veya süt olarak kalıyor, bin 900’ü dışkıyla dışarı atılıyor. Leonarditli yem maddesi verdiğiniz zaman bu 3 bin birimin 2 bin birimi hayvanda et ve süt olarak kalıyor, bin birimi dışkıyla atılıyor. Bu da gelir olarak hayvancılıkla uğraşanlara ciddi katkı sağlamaktadır” diye konuştu.

Leonardit, Kahramanmaraş, Adıyaman, Bolu, Edirne, Çanakkale ve Gönen’de çıkarılıyor.
Leonardit, Kahramanmaraş, Adıyaman, Bolu, Edirne, Çanakkale ve Gönen’de çıkarılıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >