5 filmde Kurosawa

5 filmde Kurosawa
5 filmde Kurosawa

Akira Kurosawa, yani herkesin bir duygusunu yakalayıp, onu çok iyi bir şekilde film sahnesine çeviren ünlü Japon yönetmen.

"İyi bir yönetmen iyi bir senaryo ile başyapıtlar üretebilir, aynı senaryo ile vasat bir yönetmen ancak sıradan bir film yapabilir. Fakat kötü bir senaryo ile çok iyi bir yönetmen bile iyi film yapamaz! Bir sinema özdeyişine göre yangını ve suyu birlikte geçmelidirler. Gerçek bir film ancak böyle yapılabilir ve güç büyük ölçüde senaryodadır.”

Bu hafta sizler için ünü okyanusları aşmış, kariyerinde düzinelerce kez ülkesi Japonya dışından teklifler alan ve bu tekliflerin hakkını fazlasıyla veren usta yönetmen Akira Kurusowa’nın 3 farklı dönemde yönettiği 5 filmi ele aldık…

1.Rashomon (1950)

                                    
                                    
                                    Kelime anlamı olarak Japonca ‘hisar kapısı, kale kapısı veya şehir kapısı’ anlamına gelir. Bu filmin hikayesi, bir şehrin yıkılmış kapısının önünde başlar. Bardaktan boşanırcasına yağan yağmurdan kaçan yabancılar bu kapıya sığınırlar. Yabancılardan bir tanesi “Anlamıyorum. Sadece anlamıyorum! Hiçbir şey anlamıyorum.” diye sayıklar. Yağmurdan kaçan başka bir yabancı sorunun ne olduğunu sorar ve dudakları uçuklatacak düzeyde bir hikayeyi dinlemeye başlarız. Korkunç bir cinayetin hikayesi… Zaman geri gider, öldürülen adam, saldırıya uğrayan kadın, suçlu ve olayların tümünü gözleyen bir şahidin yaşadıklarını onların gözlerinden dinleriz. Yalan ve inanma güdüsünün sınırlarının zorlandığı bu filmde, usta yönetmen içlerinden sadece bir tanesine doğruyu söyletir ve o kişinin hangisi olduğunu bulma işini biz izleyiciye bırakır.“İnsanlar kötü şeyleri unutmak ve yalan da olsa iyi şeylere inanmak isterler. Böylesi her zaman daha zahmetsizdir…”
1.Rashomon (1950) Kelime anlamı olarak Japonca ‘hisar kapısı, kale kapısı veya şehir kapısı’ anlamına gelir. Bu filmin hikayesi, bir şehrin yıkılmış kapısının önünde başlar. Bardaktan boşanırcasına yağan yağmurdan kaçan yabancılar bu kapıya sığınırlar. Yabancılardan bir tanesi “Anlamıyorum. Sadece anlamıyorum! Hiçbir şey anlamıyorum.” diye sayıklar. Yağmurdan kaçan başka bir yabancı sorunun ne olduğunu sorar ve dudakları uçuklatacak düzeyde bir hikayeyi dinlemeye başlarız. Korkunç bir cinayetin hikayesi… Zaman geri gider, öldürülen adam, saldırıya uğrayan kadın, suçlu ve olayların tümünü gözleyen bir şahidin yaşadıklarını onların gözlerinden dinleriz. Yalan ve inanma güdüsünün sınırlarının zorlandığı bu filmde, usta yönetmen içlerinden sadece bir tanesine doğruyu söyletir ve o kişinin hangisi olduğunu bulma işini biz izleyiciye bırakır.“İnsanlar kötü şeyleri unutmak ve yalan da olsa iyi şeylere inanmak isterler. Böylesi her zaman daha zahmetsizdir…”
2.Shichinin No Samurai (1954)

                                    
                                    
                                    Usta samuray Kambei’nin cesaretine ve fedakarlığına şahit olan köylüler, sürekli olarak Kambei’nin köylerini eşkıyalardan korumasını isterler. Kambei herhangi bir karşılık beklemeden bu isteği kabul eder. İlk olarak genç ve yetenekli bir samuray olan Katsushiro’yu yanına alır ve Katsushiro kısa sürede Usta Kambei’nin en yakın adamı olur. Ardından güçlü bir samuray olan Kikuchiyo’yu da ekibi dahil ederler ve sonrasında Kikuchiyo’nun aslında bir çiftçinin oğlu olduğunu öğrenirler. Ekibe dört tane daha yeni samuray dahil eden Kambei köye gider ve mahsun köylüler tarafından sevinçle karşılanır. Bir süre sonra köylülere de savaşmayı öğretir… 

  
Akira Kurosawa’nın kariyerinin zirvesi olarak görünen Shichinin No Samurai (Yedi Samuray), epik bir destandır. Usta yönetmen, senaryo ve kurgusunu da kendisinin üstlendiği bu yapımda, daha sonra dünyaca ünlü bir oyuncu olacak Toshiro Mifune’ye önayak olur. Ayrıca Shichinin No Samurai batı sinemasında da bir çok yapım için ilham kaynağı olarak gösterilmiştir.
2.Shichinin No Samurai (1954) Usta samuray Kambei’nin cesaretine ve fedakarlığına şahit olan köylüler, sürekli olarak Kambei’nin köylerini eşkıyalardan korumasını isterler. Kambei herhangi bir karşılık beklemeden bu isteği kabul eder. İlk olarak genç ve yetenekli bir samuray olan Katsushiro’yu yanına alır ve Katsushiro kısa sürede Usta Kambei’nin en yakın adamı olur. Ardından güçlü bir samuray olan Kikuchiyo’yu da ekibi dahil ederler ve sonrasında Kikuchiyo’nun aslında bir çiftçinin oğlu olduğunu öğrenirler. Ekibe dört tane daha yeni samuray dahil eden Kambei köye gider ve mahsun köylüler tarafından sevinçle karşılanır. Bir süre sonra köylülere de savaşmayı öğretir… Akira Kurosawa’nın kariyerinin zirvesi olarak görünen Shichinin No Samurai (Yedi Samuray), epik bir destandır. Usta yönetmen, senaryo ve kurgusunu da kendisinin üstlendiği bu yapımda, daha sonra dünyaca ünlü bir oyuncu olacak Toshiro Mifune’ye önayak olur. Ayrıca Shichinin No Samurai batı sinemasında da bir çok yapım için ilham kaynağı olarak gösterilmiştir.
3.Sanjuro (1962)

                                    
                                    
                                    Bu filmde ‘şehre dışardan gelen yabancı’ teması gayet lakayıt işlenmiştir. Toshiro Mifune’nin olaylara girişi, olayların başladığı mekanda şans eseri uyuklarken diyaloglara kulak misafiri olmasıyla başlar. Bir deste genç, kendi aralarında iktidarı devirme planı yaparlar ve valiye giderler. Vali fikirlerini dinleyip bir buluşma ayarlar ve kendisinin buluşmaya daha sonra dahil olacağını söyler. Gençler buluşma yerinde habersizce beklerken bütün olaylara kulak misafiri olan Mifune gelir ve tüm bunların aslında tuzak olduğunu gençlere anlatır. Olaylar gelişirken envai çeşit politik manevra ve entrika yaşanır, hepsinde de nereden geldiği ve olaylarla alakası belirsiz olan Mifune bir şekilde olaylara karışır.

  
Sanjuro Usta Kurosawa’nın en komik yapımı olarak gösterilir ve Yojimbo filmi ile de bağlantılıdır.
3.Sanjuro (1962) Bu filmde ‘şehre dışardan gelen yabancı’ teması gayet lakayıt işlenmiştir. Toshiro Mifune’nin olaylara girişi, olayların başladığı mekanda şans eseri uyuklarken diyaloglara kulak misafiri olmasıyla başlar. Bir deste genç, kendi aralarında iktidarı devirme planı yaparlar ve valiye giderler. Vali fikirlerini dinleyip bir buluşma ayarlar ve kendisinin buluşmaya daha sonra dahil olacağını söyler. Gençler buluşma yerinde habersizce beklerken bütün olaylara kulak misafiri olan Mifune gelir ve tüm bunların aslında tuzak olduğunu gençlere anlatır. Olaylar gelişirken envai çeşit politik manevra ve entrika yaşanır, hepsinde de nereden geldiği ve olaylarla alakası belirsiz olan Mifune bir şekilde olaylara karışır. Sanjuro Usta Kurosawa’nın en komik yapımı olarak gösterilir ve Yojimbo filmi ile de bağlantılıdır.
4.Akahige (1965)

                                    
                                    
                                    Akira Kurosawa’nın 1965 yapımı bu filmde hikaye, Yasumoto adlı genç doktorun bir sağlık ocağına gönderilmesiyle başlar. Doktor sağlık ocağına gidişin esas sebebini bir süre sonra farkeder. Yasalardaki bazı değişiklerle sağlık ocağından ayrılması engellenir. Hastaları iyileştirme çabasına düşen Yasumoto, Sağlık ocağının baş hekiminin disiplini ve sert eğitiminde hayata bakış açısını değiştirir, idealist bir doktor olur. Dr. Niide sert ama şerefli bir doktordur. Yeni mezun Yasumoto çalışması ve öğrenmesi için yanına gönderildiği bu adamın hiç de göründüğü gibi biri olmadığını keşfeder…

  
Akahige (Kızıl Sakal) Kurosawa’nın kişisel olarak da en sevdiğim filmidir. Ayrıca hem siyah beyaz olarak hem de Toshiro Mifune ile çalıştığı son yapımıdır.
4.Akahige (1965) Akira Kurosawa’nın 1965 yapımı bu filmde hikaye, Yasumoto adlı genç doktorun bir sağlık ocağına gönderilmesiyle başlar. Doktor sağlık ocağına gidişin esas sebebini bir süre sonra farkeder. Yasalardaki bazı değişiklerle sağlık ocağından ayrılması engellenir. Hastaları iyileştirme çabasına düşen Yasumoto, Sağlık ocağının baş hekiminin disiplini ve sert eğitiminde hayata bakış açısını değiştirir, idealist bir doktor olur. Dr. Niide sert ama şerefli bir doktordur. Yeni mezun Yasumoto çalışması ve öğrenmesi için yanına gönderildiği bu adamın hiç de göründüğü gibi biri olmadığını keşfeder… Akahige (Kızıl Sakal) Kurosawa’nın kişisel olarak da en sevdiğim filmidir. Ayrıca hem siyah beyaz olarak hem de Toshiro Mifune ile çalıştığı son yapımıdır.
5.Dersu Uzala (1975)

                                    Yirminci yüzyıl başlarında bir Rus askeri ekibi ve rus kaşif Vlademir Arsenyev, ülkenin güney doğusunda bir çalışma başlatırlar. Mançurya ormanlarında arama yapan ekip, yaşam şeklini hiç bozmadan yaşayan bir avcıyla tanışırlar, bu avcının ismi Dersu Uzala’dır. Başlangıçta ciddiye almadıkları bu Dersu Uzala’dan zaman içinde çok şey öğrenirler.

  


  
Usta yönetmenin Sovyet-Japon ortak yapımı filmidir. Bu filmin esas önemi ise Akira Kurosawa’yı intihardan kurtaran yapım olmasıdır. Usta yönetmen bu dönemde projelerine para bulamadığı için itiharın eşiğine gelmişti. Onu bu karanlıktan, kollarını sonuna kadar açan Sovyet hükumeti kurtardı ve Kurosawa, kendisine güvenen Sovyet hükumetine, önce Moskova Film Festivalinde ‘En İyi Film’ ödülünü ardından da Oscar’da ‘En İyi Yabancı Film’ ödülünü kazanarak karşılık verdi.
5.Dersu Uzala (1975) Yirminci yüzyıl başlarında bir Rus askeri ekibi ve rus kaşif Vlademir Arsenyev, ülkenin güney doğusunda bir çalışma başlatırlar. Mançurya ormanlarında arama yapan ekip, yaşam şeklini hiç bozmadan yaşayan bir avcıyla tanışırlar, bu avcının ismi Dersu Uzala’dır. Başlangıçta ciddiye almadıkları bu Dersu Uzala’dan zaman içinde çok şey öğrenirler. Usta yönetmenin Sovyet-Japon ortak yapımı filmidir. Bu filmin esas önemi ise Akira Kurosawa’yı intihardan kurtaran yapım olmasıdır. Usta yönetmen bu dönemde projelerine para bulamadığı için itiharın eşiğine gelmişti. Onu bu karanlıktan, kollarını sonuna kadar açan Sovyet hükumeti kurtardı ve Kurosawa, kendisine güvenen Sovyet hükumetine, önce Moskova Film Festivalinde ‘En İyi Film’ ödülünü ardından da Oscar’da ‘En İyi Yabancı Film’ ödülünü kazanarak karşılık verdi.