Bu KJ’lere bişey olmuş

Barack Obama
Barack Obama

Sırada KJ operatörlerinin gözünden kaçan ve bu haliyle dikkatimizi çekmeyi başaran görüntüler var.

Haber ve normal programlarda yapılan KJ (altyazı) hatalarından bazılarını derledik. Kimi dikkatsizlik kimi kelime benzerleri üzerinden yapılan hatalar ama görülmeye değer. Medyayı günlük takip edenler buradakinden daha komik yazılarla karşılaşabilir.

Cumhurbaşkanı cumhurbaşkanı ile açılış yaparken

                                    Derlemenin ilki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu birlikte katıldığı bir açılış töreninden. Altyazıda Başbakanın adı geçmiyor. Cumhurbaşkanı açılışı kendi kendisi ile yapıyor.
Cumhurbaşkanı cumhurbaşkanı ile açılış yaparken Derlemenin ilki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu birlikte katıldığı bir açılış töreninden. Altyazıda Başbakanın adı geçmiyor. Cumhurbaşkanı açılışı kendi kendisi ile yapıyor.
Bir bulunma bilmecesi 

                                    Bu güzel hata da bir kadın programından, altyazıya bakılırsa biri bulunmuş ama bulunan zaten maden arama yöntemiyle bulunmuş. Bunun üzerine gösterilen fotoğraf da bulunduğu iddia edilen kadın değil bir erkek.
Bir bulunma bilmecesi Bu güzel hata da bir kadın programından, altyazıya bakılırsa biri bulunmuş ama bulunan zaten maden arama yöntemiyle bulunmuş. Bunun üzerine gösterilen fotoğraf da bulunduğu iddia edilen kadın değil bir erkek.
Hep hatalı yazım Tüekiye'de olacak değil ya

                                    Hatalar sadece ülkemize matuf değil dünya üzerindeki başka yerlerde de bu hataları görmek mümkün. Mesela CNN İnternational’da verilen bir haber ABD Başkanı olarak bildiğimiz Barack Obama, aslında Venezuela başkanı.
Hep hatalı yazım Tüekiye'de olacak değil ya Hatalar sadece ülkemize matuf değil dünya üzerindeki başka yerlerde de bu hataları görmek mümkün. Mesela CNN İnternational’da verilen bir haber ABD Başkanı olarak bildiğimiz Barack Obama, aslında Venezuela başkanı.
Sultanahmet'te bişey olmuş

                                    Sultanahmet’te bişey olmuş. Artık gerisi sizin hayal gücünüze kalmış, bu kadar hazır bilgi düşkünü olmayın canım, ne olduğunu bilseler sizden saklayacak halleri yok. Sultanahmet’te bişey olmuş işte.
Sultanahmet'te bişey olmuş Sultanahmet’te bişey olmuş. Artık gerisi sizin hayal gücünüze kalmış, bu kadar hazır bilgi düşkünü olmayın canım, ne olduğunu bilseler sizden saklayacak halleri yok. Sultanahmet’te bişey olmuş işte.
Ahmet Davutoğlu Almanya başbakanıyken 

                                    Ahmet Davutoğlu’nun Almanya başbakanı olduğu o günler. Tabi siz bilmezsiniz bundan yıllar önce idi…
Ahmet Davutoğlu Almanya başbakanıyken Ahmet Davutoğlu’nun Almanya başbakanı olduğu o günler. Tabi siz bilmezsiniz bundan yıllar önce idi…
Biraz kafa karışıklığı iyidir 

                                    Burada kafanız bira karışabilir. CHP’den AK Parti’ye cevap verdiğini düşündüğünüz parti sözcüsü Haluk Koç, AK Parti sözcüsü olarak yazılmış. Bununla da yetinilmemiş, kendi partisinden kendi partisine cevap veriyor gibi olmuş.
Biraz kafa karışıklığı iyidir Burada kafanız bira karışabilir. CHP’den AK Parti’ye cevap verdiğini düşündüğünüz parti sözcüsü Haluk Koç, AK Parti sözcüsü olarak yazılmış. Bununla da yetinilmemiş, kendi partisinden kendi partisine cevap veriyor gibi olmuş.
Çok amaçlı KJ

                                    Burada da altyazının çok farklı şekillerde kullanılabilme imkanıyla karşı karşıyayız. Herhangi bir yazım hatası yok ama normal şartlarda ekranın alt köşesinde bulunması gereken kj metni, konuğun dekoltesini kapatmak için paravan yapılmış ve neredeyse ekranın ortasına konulmuş.
Çok amaçlı KJ Burada da altyazının çok farklı şekillerde kullanılabilme imkanıyla karşı karşıyayız. Herhangi bir yazım hatası yok ama normal şartlarda ekranın alt köşesinde bulunması gereken kj metni, konuğun dekoltesini kapatmak için paravan yapılmış ve neredeyse ekranın ortasına konulmuş.