Size beş film öneriyoruz

Film listesi kapak
Film listesi kapak

“Sinema hiçbir şeyi değiştirmez; ama insanların birçok şeyi anlamalarını sağlar. Dünyayı değiştirecek olan şey filmler değil, o filmleri izleyen insanlardır.”

-Krzysztof Kieslowski

Usta yönetmen Kieslowski’nin sözüne inanıyoruz ve sizlere sevdiğimiz filmleri önermeye devam ediyoruz…

Paris Texas (1984)
Yönetmen: Wim WendersParis Texas, her şeye gebe bir çölde başlıyor. Ne yaptığını ve nerden geldiğini bilmeyen Travis’in çölde amaçsızca yürüyüşle, hayatında kaybettiklerini bulma çabası, hiçlik ve boşluğun hayatı ile kesiştiği noktalar, uzun bir sekanslar yönetmen Wenders tarafından gözümüze sokuluyor. Biraz daha yürüdükten sonra aslında Travis’in su aradığını fark ediyoruz. Kendisini buzdolabına sokan Travis’i bir doktor buluyor ve ona yardım ediyor. Travis’in üzerinden dört yıldır oğluna bakan kardeşinin telefon numarası çıkıyor ve olaylar başlıyor… Bu filmde içinizi ısıtıp, sizi gülümsetecek birçok detay ve alt tema mevcut. Filmi tamamen bitirdiğinizde birkaç hafta Travis ile empati kurmaya, hayatınıza bir Travis olarak devam etmeye hazırlıklı olun.
Paris Texas (1984) Yönetmen: Wim WendersParis Texas, her şeye gebe bir çölde başlıyor. Ne yaptığını ve nerden geldiğini bilmeyen Travis’in çölde amaçsızca yürüyüşle, hayatında kaybettiklerini bulma çabası, hiçlik ve boşluğun hayatı ile kesiştiği noktalar, uzun bir sekanslar yönetmen Wenders tarafından gözümüze sokuluyor. Biraz daha yürüdükten sonra aslında Travis’in su aradığını fark ediyoruz. Kendisini buzdolabına sokan Travis’i bir doktor buluyor ve ona yardım ediyor. Travis’in üzerinden dört yıldır oğluna bakan kardeşinin telefon numarası çıkıyor ve olaylar başlıyor… Bu filmde içinizi ısıtıp, sizi gülümsetecek birçok detay ve alt tema mevcut. Filmi tamamen bitirdiğinizde birkaç hafta Travis ile empati kurmaya, hayatınıza bir Travis olarak devam etmeye hazırlıklı olun.
Kızımı Kurtarın (2007)
Yönetmen: Ben Affleck“Good Will Hunting” filminin senaryosuyla Oscar ödülü kazanan oyuncu Ben Affleck’in ilk yönetmenlik sınavı olan bu yapımın başrollerinde Casey Affleck, Michelle Monaghan, Oscar ödüllü Morgan Freeman ve Oscar adayı aktör Ed Harris oynuyorlar. Dennis Lehane’nin aynı ismindeki romanından uyarlanan filmin, senaryosunu Ben Affleck ile Aaron Stockard’ın yazdığı filmde, Boston’daki yeraltı dünyasının en tehlikeli adamları tarafından kaçırılan 4 yaşındaki bir kız çocuğunu bulmaya çalışan iki özel detektifin sürükleyici öyküsü anlatıyor.Kızımı Kurtarın (Gone Baby Gone) filmi insana kendi içinde ‘Doğru olan, aslında iyi olan mıdır?’ sorusunu defalarca sorduran ve farklı cevaplar verdiren bir yapım. Yönetmen Ben Affleck, bir cevabı dikte edip herkesi aynı şekle sokmak yerine, iki taraftan da ipuçları göstererek izleyiciyi vicdanıyla baş başa bırakmayı kendine hedef seçmiş.
Kızımı Kurtarın (2007) Yönetmen: Ben Affleck“Good Will Hunting” filminin senaryosuyla Oscar ödülü kazanan oyuncu Ben Affleck’in ilk yönetmenlik sınavı olan bu yapımın başrollerinde Casey Affleck, Michelle Monaghan, Oscar ödüllü Morgan Freeman ve Oscar adayı aktör Ed Harris oynuyorlar. Dennis Lehane’nin aynı ismindeki romanından uyarlanan filmin, senaryosunu Ben Affleck ile Aaron Stockard’ın yazdığı filmde, Boston’daki yeraltı dünyasının en tehlikeli adamları tarafından kaçırılan 4 yaşındaki bir kız çocuğunu bulmaya çalışan iki özel detektifin sürükleyici öyküsü anlatıyor.Kızımı Kurtarın (Gone Baby Gone) filmi insana kendi içinde ‘Doğru olan, aslında iyi olan mıdır?’ sorusunu defalarca sorduran ve farklı cevaplar verdiren bir yapım. Yönetmen Ben Affleck, bir cevabı dikte edip herkesi aynı şekle sokmak yerine, iki taraftan da ipuçları göstererek izleyiciyi vicdanıyla baş başa bırakmayı kendine hedef seçmiş.
11’e 10 Kala (2009)
Yönetmen: Pelin Esmer11’e 10 Kala, tutkulu bir koleksiyoncu olan Mithar Esmer’in hayatının bir parçasını ele almaktadır. Mithat Bey ABD’de Elektronik Mühendisliğini okumuş fakat Türkiye’de kendi mesleğinin dışında birçok işte çalışmış bir mühendistir. Mithat Bey her gün rutin olarak gazete bayisini, sahafları ve antikacıları gezip koleksiyonuna yeni parçalar ekler. Yaşadığı apartmandaki komşuları, deprem tehlikesi nedeniyle binayı yıktırıp yenisini yaptırmaya karar vererek binayı boşaltırlar. Mithat Bey de elindeki koleksiyonları paketlerken kapıcı Ali’den yardım ister ve olaylar başlar…Orta ve alt sınıfın kesişim noktalarını, hayat hakkında delil toplayan adamın üzerinden anlatan yapım, ansiklopediler ve yakın tarih efemeraları içinde hikâyesi olan İstanbul sokaklarında bir belgesel niteliği de taşıyan bu proje, durgun ama sıkılmadan izlenecek bir film olarak karşımıza çıkıyor.
11’e 10 Kala (2009) Yönetmen: Pelin Esmer11’e 10 Kala, tutkulu bir koleksiyoncu olan Mithar Esmer’in hayatının bir parçasını ele almaktadır. Mithat Bey ABD’de Elektronik Mühendisliğini okumuş fakat Türkiye’de kendi mesleğinin dışında birçok işte çalışmış bir mühendistir. Mithat Bey her gün rutin olarak gazete bayisini, sahafları ve antikacıları gezip koleksiyonuna yeni parçalar ekler. Yaşadığı apartmandaki komşuları, deprem tehlikesi nedeniyle binayı yıktırıp yenisini yaptırmaya karar vererek binayı boşaltırlar. Mithat Bey de elindeki koleksiyonları paketlerken kapıcı Ali’den yardım ister ve olaylar başlar…Orta ve alt sınıfın kesişim noktalarını, hayat hakkında delil toplayan adamın üzerinden anlatan yapım, ansiklopediler ve yakın tarih efemeraları içinde hikâyesi olan İstanbul sokaklarında bir belgesel niteliği de taşıyan bu proje, durgun ama sıkılmadan izlenecek bir film olarak karşımıza çıkıyor.
Parçalanmış(2016)
Yönetmen: Manoj Nelliyattu Shyamalanİşinde iyi bir psikiyatr olan Dr. Fletcher, hastası Kevin’ın 23 farklı kişiliği olduğunu tıbben kanıtlar. Ancak Dr. Fletcher henüz ortaya çıkmamış olan 24. kişiliği hesaplayamaz. Bu kişilik ortaya çıktığında diğer 23 farklı kişiliğe dominant bir etki uygular ve Kevin geri dönülemez bir yola girer…Konusu ve işlenişiyle, izleyicisini koltuğuna hapseden bu yapım, kişilik bozukluklarının toplumdaki ötekileştirilmesine dikkat çekiyor. İzleyiciye ‘Beynimize biz mi hükmediyoruz, yoksa beynimiz mi bize hükmediyor?’ sorusunu sürekli sorduran ve bu sorunu yaşayan insanlarla empati yaptıran bu yapım, toplumda bu tür kişilik bozukluğu yaşayan insanların yer edinmesinin ne kadar zor olduğunu fantastik kurguyla gösteren, sürükleyici bir film.
Parçalanmış(2016) Yönetmen: Manoj Nelliyattu Shyamalanİşinde iyi bir psikiyatr olan Dr. Fletcher, hastası Kevin’ın 23 farklı kişiliği olduğunu tıbben kanıtlar. Ancak Dr. Fletcher henüz ortaya çıkmamış olan 24. kişiliği hesaplayamaz. Bu kişilik ortaya çıktığında diğer 23 farklı kişiliğe dominant bir etki uygular ve Kevin geri dönülemez bir yola girer…Konusu ve işlenişiyle, izleyicisini koltuğuna hapseden bu yapım, kişilik bozukluklarının toplumdaki ötekileştirilmesine dikkat çekiyor. İzleyiciye ‘Beynimize biz mi hükmediyoruz, yoksa beynimiz mi bize hükmediyor?’ sorusunu sürekli sorduran ve bu sorunu yaşayan insanlarla empati yaptıran bu yapım, toplumda bu tür kişilik bozukluğu yaşayan insanların yer edinmesinin ne kadar zor olduğunu fantastik kurguyla gösteren, sürükleyici bir film.
Senin adın(2016)
Yönetmen: Makoto ShinkaiMitsuha kırsal bir Japon şehrinde yaşayan ve her zaman metropole taşınmak isteyen bir gençtir. Taki ise başkent Tokyo’da yaşayan ve mimariye ilgi duyan bir lise öğrencisidir. İki genç bir sabah uyandıklarında kendilerini başka bedenlerde bulurlar. Bu olay sürekli tekrar ederek, ikili arasında başka kimsenin hissedemeyeceği bir bağ kurulmasına vesile olur...Zaman içerisinde birbirlerini bulan iki çocuğun romantik hikâyesinde bu zamansal döngü, birbirlerinin yerine geçme gibi klişeler filmin ilk dakikalarında hızlıca anlatıldığı için algımızı buraya yoğunlaştırmamızı engelliyor. Olayların daha çok duygusal ve kişiler üzerinden giden karakteristik boyutundan izlenmesi hedefleniyor ve arada sırada seyirciyi ince noktalardan yakalayarak ‘Acaba ağlar mıyım burada?’ sorusunu sorduruyor.
Senin adın(2016) Yönetmen: Makoto ShinkaiMitsuha kırsal bir Japon şehrinde yaşayan ve her zaman metropole taşınmak isteyen bir gençtir. Taki ise başkent Tokyo’da yaşayan ve mimariye ilgi duyan bir lise öğrencisidir. İki genç bir sabah uyandıklarında kendilerini başka bedenlerde bulurlar. Bu olay sürekli tekrar ederek, ikili arasında başka kimsenin hissedemeyeceği bir bağ kurulmasına vesile olur...Zaman içerisinde birbirlerini bulan iki çocuğun romantik hikâyesinde bu zamansal döngü, birbirlerinin yerine geçme gibi klişeler filmin ilk dakikalarında hızlıca anlatıldığı için algımızı buraya yoğunlaştırmamızı engelliyor. Olayların daha çok duygusal ve kişiler üzerinden giden karakteristik boyutundan izlenmesi hedefleniyor ve arada sırada seyirciyi ince noktalardan yakalayarak ‘Acaba ağlar mıyım burada?’ sorusunu sorduruyor.