Kuzey Makedonya’nın Kratova kasabası, tarihî köprüleriyle ziyaretçilerini geçmişe götürüyor

Kuzey Makedonya'nın kuzeydoğusunda yer alan Kratova kasabası, Osmanlı döneminde inşa edilen taş köprüleri ve saat kulesiyle ziyaretçilerine geçmişte yolculuk yaşatıyor.
1-9
Orta Çağ'dan kalma şehir görünümünü koruyan Kratova, Osmanlı döneminde madencilik alanında öne çıkan yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor.
2-9
Çeşitli kaynaklarda Kratova'da İkinci Beyazıt Dönemi'nde (1481-1512) darphane açıldığı, yaklaşık 150 yıl aktif kaldığı, altın ve gümüş paraların bastırıldığı ifade ediliyor.
3-9
Başkent Üsküp'e 1,5 saatlik mesafede bulunan ve daha önce 17 köprü ve 12 kuleye ev sahipliği yaptığı belirtilen Kratova kasabası, ayakta kalan 6 köprü ve 6 kulesiyle tarih meraklılarını ağırlıyor.
4-9
Kratova köprüleri
Kasabadan geçen Tabakhane veya Kratova Nehirlerinin üzerinde adeta birer gerdanlık gibi dizilen ve bugünlere ulaşan Rada, Yukarı Hamam, Grofçanski, Çarşı, Jorkishirski ve Arguliçki isimli 6 tarihî taş köprü bulunuyor. Bu tarihî köprülerin 18'inci ila 19'uncu yüzyılda inşa edildiği biliniyor.
5-9
Bunlardan en meşhuru Rada, halk efsanesiyle de öne çıkıyor. Rada Köprüsü’ne dair anlatılan efsane şöyle:
6-9
"Köprüyü inşa eden 9 kardeş, her gece yapının yıkıldığını fark eder. Bunun üzerine bir anlaşma yaparlar: Ertesi sabah kendilerine ilk yemek getiren eşin, köprünün temeline kurban edilmesine karar verirler. 8 kardeş, eşlerini bu durum hakkında önceden uyarırken en küçük kardeş, eşi Rada’ya haber vermeyi unutur. Ertesi sabah yemeği getiren Rada olur. Sözlerine sadık kalan kardeşler, köprünün duvarlarını Rada’nın üzerine örerek inşa eder. Bu olayın ardından köprü bir daha yıkılmaz ve Rada'nın adıyla anılmaya başlar."
7-9