Milyonları ilgilendiren yeni adım: Sistem yeniden düzenlenecek

2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'na göre sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılandırılacak. Aylık bağlama sistemi değişiyor, düşük gelirli gruplara özel sigorta programları devreye giriyor.
1-8
2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan yapılan derlemeye göre, sosyal sigorta kapsamındaki nüfus oranı, kayıt dışı istihdamla mücadele ve prim teşviklerinin etkisiyle 2024 yılında yüzde 89,7 seviyesine ulaştı. Sosyal güvenlik sisteminin daha adil, etkin ve sürdürülebilir hale getirilmesi amacıyla yeni politika ve tedbirler hayata geçirilecek.
2-8
Kapsam genişletiliyor
Sosyal güvenlik kapsamı genişletilerek prim tabanı güçlendirilecek. Sisteme girişleri kolaylaştırmak için farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik yeni uygulamalar geliştirilecek.
Apartman görevlisi, ev hizmetlisi, çocuk ve yaşlı bakıcısı gibi işçileri çalıştıran ancak ticari faaliyette bulunmayan teşebbüslerin yer aldığı kolay işverenlik uygulamasının kapsamı genişletilecek.
Ayrıca, sosyal güvenlik kapsamında yer almayan veya sisteme girişi zor olan gruplar için kolaylaştırıcı mekanizmalar oluşturulacak.
3-8
Düşük gelirli gruplara özel sigorta
Düşük gelirli esnaf, sanatkâr, çiftçi ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara özel sosyal sigorta programları hazırlanacak. Bu programlarla sosyal güvenlik şemsiyesi altına daha fazla kişinin girmesi hedefleniyor.
4-8
Prim tahsilatı ve denetim artacak
Yeni dönemde aylık bağlama sistemi, kişilerin daha uzun süre istihdamda kalmasını teşvik edecek bir yapıya dönüştürülecek. Hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi gözeten düzenlemelerle sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecek.
Bu reformlar için ilgili kurumlar arasında ortak çalışmalar yürütülecek ve gelire dayalı prim bildirim kapsamı genişletilecek.
5-8
Prim hasılatı artacak
Sosyal güvenlik sisteminde prim tahsilatlarını artırmak amacıyla borç takip ve tahsilat süreçleri etkinleştirilecek.
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde takip işlemleri daha kararlı bir şekilde uygulanacak. SGK’ya borcu bulunan sigortalılarla iletişim kurularak borçların ödenmesi için rehberlik ve bilgilendirme faaliyetleri sürdürülecek.
6-8
Veri temelli denetim
Sosyal güvenlik sisteminin etkinliğini artırmak amacıyla sektörlere ve iş yerlerine yönelik risk odaklı denetim ve rehberlik faaliyetleri yürütülecek.
7-8







