Elektrik Üreten Gemi

Arşiv.
Arşiv.

Fosil yakıt kullanımını azaltmak adına yenilenebilir enerji konusunda çalışmalar devam ederken İskoçya’da bir şirket, Orbital O2 2MW adlı devasa gemiyle elektrik üretme çalışmalarına başladı.

Geminin en önemli özelliği ise gelgitlerden ve akıntılardan elektrik üretebilmesi. Temiz enerji üreten 72 metre uzunluğundaki bu geminin 2 adet 10 metrelik pervanesi bulunuyor. Bu pervaneler, açık denizlerde hareketli akıntıları yakalamak için kullanılıyor. Böylece suyun kinetik enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Akıntılardan elde edilen elektrik ise temiz enerjiyi saklamak adına güç üreten hücrelere yönlendiriliyor.

Milyonlarca ev için elektrik üretmeyi hedefleyen bu gemi için adeta iklim değişikliğiyle mücadele etmek için tasarlanmış yüzen bir gelgit türbini platformu denebilir. Tek bir geminin 2.5 megavat güç üretebildiği düşünülürse 1.700 hanenin yıllık elektrik ihtiyacı bu yöntemle karşılanmış oluyor. Bunun gibi daha fazla geminin kullanılması ve okyanus akıntılarından elektrik elde edilmesiyle İngiltere’nin elektrik ihtiyacının büyük bölümü de karşılanabilir.