Genç girişimcilerin gözü yenilenebilir enerji projelerinde

Yazan: Gökçe Başarır
Yazan: Gökçe Başarır

Türkiye'nin enerji alanındaki dışa bağımlılığını yerli ve milli yenilenebilir enerji üretim modülleriyle azaltılması hedefleniyor

Türkiye'nin enerji alanındaki dışa bağımlılığını yerli ve milli yenilenebilir enerji üretim modülleriyle azaltmayı hedefleyen 4 genç girişimci, Teknopark Ankara'da kurdukları şirkette yenilikçi projeler geliştiriyor. Ar-Ge ürünleri geliştirmek amacıyla kurulan Sputek Teknoloji, Türkiye'ye bu alanda katma değerli ürünler kazandırmak için çalışıyor. Temiz enerji pazarında yer alarak ihracat yapmayı planlayan şirketin, 2 patentli, 2 de patent başvuru sürecinde projesi bulunuyor. Şirket, Teknopark Ankara desteğiyle "Teknolojik Ürün" belgeli projeler de yürütüyor. Yürüttükleri Per-Pv Panel Projesi ile ilgili bilgi veren Ömer Kaan Coşkun, yeni bir güneş paneli tasarımıyla verimliliği yükseltmeyi ve metrekare başına düşen elektrik enerjisi üretimini artırmayı hedefledikleri bu projede ayrıca güneş enerjisi sistemlerinin maliyetlerini azaltmaya çalıştıklarını ifade etti.

Dalgadan elektrik enerjisi üretimi

Deniz dalgalarının ürettiği kinetik enerjiden elektrik enerjisi elde etmek amacıyla da bir proje geliştirdiklerini belirten Coşkun, bu projede elektrik üretilen milin tasarımında yaptıkları yenilikle benzer projelerden farklılaştıklarını belirtti. Dalga enerjisi sürekliliğe sahip bir enerji tipi olduğu için tek bir dalga modülüyle 4 evin günlük enerji ihtiyacının, küçük ölçekli bir dalga enerji santraliyle ise ortalama bir köyün enerji ihtiyacının karşılanabileceğine dikkati çeken Coşkun, güneş enerjisi santralleriyle 100 metrekarelik bir alanda üretilecek enerjinin geliştirdikleri dalga enerjisi modülleriyle 1 metrekarelik bir alanda üretilebileceğini söyledi.

Kendi elektriğini karşılayan çardak

Coşkun, doğa parklarında ziyaretçilere verilen hizmetlerin iyileştirilmesine yönelik olarak da Akıllı Çardak Projesi'ni geliştirdiklerini söyledi. Projede güneş panelleriyle üretilecek enerji, akü sistemiyle depolanarak çardakta bulunacak televizyon, şarj ünitesi ve aydınlatma sisteminin enerjisini karşılayacak. Bir kez maksimum depolamaya ulaşan sistem, 2 gün boyunca kendi elektriğini karşılayabilecek.

Youtuberlar için vergi incelemesi: Süreç nasıl işliyor?

YouTube’dan yayın yaparak gelir elde eden Youtuberların şahıs şirketi kurma sayıları gün geçtikçe artıyor. Şirket kurmadan dijital platformlarda ürettikleri içeriklerle gelir elde eden bazı sosyal medya fenomenleri kesilen vergi cezalarıyla yeniden gündeme gelirken, elde edilen her gelirin reklam geliri olarak ticari sınıfa girmesiyle ortaya çıkan vergi yükümlülüğü birçok YouTuber ve sosyal medya fenomenini şahıs şirketi kurmaya yöneltti. İlgili kanunu takiben haziran ayından bu yana 6 ayda kurulan YouTuber şahıs şirketinde yüzde 100 oranında artış yaşandı. Diğer yandan YouTuberlar’ın gelirlerinin bir alt limiti de bulunmuyor. Bu yüzden şirket kurulumu yapmak zorunda kalıyorlar.

“Şirket kurmadan önce elde edilen gelirlere de dikkat edilmeli."

Pandemi sürecinde evde kaldıkça sosyal medya ve paylaşım sitelerinde daha fazla vakit geçirildiği için sosyal medyada da daha fazla içerik üretiliyor. Üretilen bu içerikler aynı zamanda gelir anlamına da geliyor. Her gelir sahibi vatandaş gibi YouTuber’ların da gelirlerini faturalandırmaları ve bunun için de şirket kurmaları gerekiyor. Eğer 29 yaş altındaysanız genç girişimci teşvikinden faydalanabilir ve 3 yıl boyunca gelir vergisinden muaf olabilirsiniz. YouTuberlar, elde ettikleri gelirleri beyan etmemeleri durumunda, ticari usulsüzlükten muafiyet hakkını kaybederek yüksek vergi borçlarına maruz kalıyor. Bu süreçte yaşanan en büyük sorun ise vergi kanunu hakkında yetersiz ve yanlış bilgiye sahip olunması oluyor.