Macera dolu bir spor, kayak

Gözlük takmazsanız gözleriniz kardan yansıyan Güneş ışınları yüzünden zarar görebilir.
Gözlük takmazsanız gözleriniz kardan yansıyan Güneş ışınları yüzünden zarar görebilir.

Son zamanlarda ülkemizden de başarılar elde edildiği kayak aslında bir spor değil, ulaşım aracı. Binlerce yıldır zorlu koşullarda, karların yolları kapattığı zamanlarda insanların daha rahat ulaşabilmesi adına ürettiği o ilkel kayaklar, zamanla evirilerek spor haline gelmiştir. Bundan 5.000 yıl önceye baktığımızda bile kayak parçaları görmekteyiz. Hatta daha yakına geldiğimizde 1. Dünya Savaşı’nda bile bir ulaşım aracı olarak kullanıldığını anlıyoruz. Kafkas Cephesindeki askerlerimiz de ulaşımı kolaylaştırmak için zaman zaman kayak kullanmışlar. Tüm askerlerimizin ruhu şâd olsun.

Kayak, Türkiye’de spor olarak yapılmaya ise Galatasaray Lisesi öğrencileri tarafından başlanılmış. 1933’ten bugüne ülkemizin birçok farklı sporcusu bu alanda yarışmıştır, yatırımcılar birbirinden güzel tesisler açmışlardır. Özellikle Erzurum, tesis imkanları bakımından çok ileri bir seviyededir.

Kayak Disiplinleri Her sporda olduğu gibi kayak da kendi alanında birçok farklı disipline ayrılmış durumda. Bunların en çok bilineni olan Serbest Kayak. Sporcuların akrobatik hareketler sergiledikleri bu disiplinin takipçisi ise Alpin. Bazen yarışlarına da şahit olduğumuz yokuş aşağı kayılan slalom vb. kombinlerin yapıldığı bu disiplinin asıl amacı hız.

Türkiye’de Kayak Nerede Yapılır?

Haliyle her iklime uygun olmayan kayak sporu için özellikle kış aylarını beklemekte fayda var. Ülkemizin yüksek kesimlerinde gerçekleştirilebilen sporun belli başlı merkezleri ise liste halinde şu şekilde:

•Uludağ Kayak Merkezi / Bursa

•Kartalkaya Kayak Merkezi / Bolu

•Erciyes Kayak Merkezi / Kayseri

•Sarıkamış Kayak Merkezi / Kars

•Palandöken Kayak Merkezi / Erzurum

Kayak Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her şeyden önce yapacağınız sporun ürünlerini tedarik etmek en büyük gereklilik. Gerek gözlük olsun, gerek polarlar olsun hepsi sizleri hastalıktan ve sakatlıktan kurtarmak için önemli araçlar. Mesela gözlük takmazsanız gözleriniz kardan yansıyan Güneş ışınları yüzünden zarar görebilir. Bu ürünleri satın alabileceğiniz gibi kiralayarak da kullanabiliyorsunuz.

Kayak yapmak için yüksek yerlere çıkıp performans gösteriyorsunuz. Bu yüzden basıncın sizleri zorlayacağını, oksijenin giderek azaldığını göz önüne alın. Eğer sağlığınızdan şüphe ediyorsanız uzak durun derim. Çünkü her şeyin başı sağlık.

Kayağınızı Dikkatli Seçin!

Size en uygun kayağı bulabilmeniz için iyice araştırmanız gerekiyor. Tek çeşit kayak olmadığı gibi birbirinden farklı türlerin kombin olduğu kayak çeşitleri mevcut. 3 ana kayak takımı ise şu şekilde:

•Camber (Bombeli)

•Rocker (Çöken)

•Flat (Yassı)

Camber türü kayaklar yarışçılar tarafından tercih edilse de rocker türü kayaklar gerçek savaşçılar içindir. Zorlu koşullarda kullanılan Rocker kayakların manevra kabiliyeti yüksektir, bu kayaklar aynı zamanda sert koşullara da dayanıklıdır. Flat kayaklar ise ikisinin ortası gibidir.

Nasıl ki hamama giren terler, kayak yaparken de şimdiden kendinizi hazırlamanız gerektiğiniz bazı konular var. Mesela şimdiden düşmeye hazır olun. Her sporun olmazsa olmazı ısınma hareketlerini asla unutmayın. Kollarınıza dikkat ederken etrafa veya kayağa değil, önünüze bakın. Ve olabildiğince yumuşak kardan uzak durmaya çalışın.

Ne dersiniz, önümüzdeki sezon için şimdiden hazırlıklara başlamalı mı acaba?