Röportaj: İbrahim Bilge Ulussever

Çevreyi biraz tanımam için haritaya bakmam yetiyor.
Çevreyi biraz tanımam için haritaya bakmam yetiyor.

güAkademik çalışmayla sportif başarının el ele gidebilmesi için zamanı iyi değerlendirmem, planlı olmam ve disiplinli çalışmam gerekiyor.

Merhaba, kendinizden, günlük yaşantınızdan ve spor kariyerinizden bahsedebilir misiniz?

Ben İbrahim Bilge Ulussever. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. sınıf öğrencisiyim. Arkadaşlarımla vakit geçirmeyi, spor yapmayı, müzik dinlemeyi ve bilgisayar oyunlarını severim.

Okul sporlarında il, bölge birinciliklerim var. Federasyon yarışlarında ülke derecelerim var. Bu yıl ilk kademe yarışlarında Türkiye şampiyonu oldum. Her sporcunun hayali milli takıma girmektir. Benim hayalim bu yıl gerçekleşti.

10-16 Temmuz tarihlerinde Portekiz’de yapılacak JWOC Gençler Dünya Şampiyonası'nda ülkemizi temsil edeceğim.

Oryantiring nedir? Türkiye'de pek bilinmeyen bu sporla tanışmanız nasıl oldu? Ne zaman başladınız ve sizi bu sporda ilerlemeye iten motivasyonunuz nedir?

Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Oryantiring sporuna 7.sınıfta beden eğitimi öğretmenimiz, aynı zamanda Oryantiring İl Temsilcisi Mücahit Demirel Hocam sayesinde başladım. Oryantiring sporuna başlamamla başarılar da beraberinde geldi. Başarılar da spora devam etmem için motive etti beni.

Ormanda tek başına kalmanın tehlikeleri ve zorlukları nelerdir? Oryantiring yaparken hiç korktuğunuz oluyor mu başıma bir şey gelecek diye?

İlk başlarda korku yaşansa da sonradan alıştığım için adeta orman veya spor haritası evim gibi diyebilirim. Biraz tanımam için haritaya bakmam gerekiyor. Sonrasında ise her tarafı tanımış oluyorum.

Bu sporu yapmanın faydaları nelerdir? Herkes bu sporu deneyebilir ya da yapabilir mi? Gerçek hayatta bu sporu yapmanın faydalarını nasıl gözlemlediniz?

Yeni başlayanların genelde yaptıkları hatalar, haritayı tam okuyamamalarından kaynaklanıyor.
Yeni başlayanların genelde yaptıkları hatalar, haritayı tam okuyamamalarından kaynaklanıyor.

Bu sporu herhangi bir tecrübesi olmayan kişiler de arkadaşlarıyla birlikte yapabilir. Ülkemizde bu sporu organize eden tesisler var. Hemen randevunuzu oluşturup bu sporu deneyebilir, unutamayacağınız bir tecrübe edinebilirsiniz. Bu sporu yapmanın gerçek hayattaki yansımalarını ise problem çözmede gözlemledim. Karşılaştığım problemlerin üzerine bir harita çizerek ve en iyi bildiğim şeyi, haritayı takip ederek çözebildiğimi gözlemledim.

Spor kariyerinizi etkileyen, yönlendiren bir parıltı, kırılma noktası var mı? Varsa nedir?

8. sınıfta LGS sınavından dolayı yarışlara gidememiştim, sonrasında spora tekrar alışmam zor olmuştu. Bunun dışında çeşitli sakatlıklarım, sağlık sorunlarım oldu. Herkesin zaman zaman yaptığı sporu bırakma noktasına geldiği anlar olur. Yaptığınız sporu severseniz zorlukların üstesinden gelmek kolaylaşıyor.

Pandemide diğer sporcuların aksine az da olsa antrenman yaparak onların önüne geçmeyi başarıp ilk Türkiye geneli başarımı elde ettim ve bu başarımın ardından bu sporu daha ciddi yapmaya başladım.

Şu an lise öğrencisi olarak hayatınızı nasıl sürdürüyorsunuz? Bir sporu profesyonel olarak yapmakla öğrencilik hayatınızı nasıl dengeliyorsunuz?

Bu sporu yapmanın gerçek hayattaki yansımalarını problem çözmede gözlemledim.
Bu sporu yapmanın gerçek hayattaki yansımalarını problem çözmede gözlemledim.

Profesyonel sporculuk yoğun ve disiplinli bir çalışmayı gerektiriyor, akademik başarı da aynı şekilde. 11. sınıfta sınavlarımla yarışlar çakıştı, üniversite hazırlık kursuna düzenli devam edemedim. Çok fazla devamsızlığım oldu.

Şimdi ise 12. sınıfa geçtim ve üniversite sınavına hazırlanıyorum, yoğun bir çalışma programım var ama aynı zamanda gündemimde JWOC da var.

Akademik çalışmayla sportif başarının el ele gidebilmesi için zamanı iyi değerlendirmem, planlı olmam ve disiplinli çalışmam gerekiyor.

Bu spordaki kariyer hedefiniz nasıl? Daha profesyonel olarak sürdürmeyi planlıyor musunuz?

Açıkçası bu yıl spordaki son profesyonel senem diyebilirim. Önümüzdeki sene üniversite sınavından dolayı antrenmanlarıma ne kadar devam edebilirim bilmiyorum, sonraki senelerde yaşım itibarıyla elit kategoriye geçeceğim için tam zamanlı bir sporcu olmam gerekeceğinden hobi olarak yapmaya döneceğim.

Hiç bilmeyen, daha önce spor yapmamış bir öğrencinin bu sporda karşılaştığı en büyük problemler nedir? Bunların üstesinden hızlıca gelebilmek için önerileriniz nelerdir?

Yeni başlayanların genelde yaptıkları hatalar, haritayı tam okuyamamalarından kaynaklanıyor. Hedef rotasını sadece varacağı yer üzerinde yapmaları hem daha çok hata yapmalarına hem de arazi yüzünden vakit kaybetmelerine sebep olabilir. Bu hatanın üstesinden gelmek için rotanızı oluştururken direkt hedef noktasına gitmeye çalışmak yerine harita üzerinde çarpma noktaları belirleyip, onlara vurarak hedef noktasına gidilmelidir.

Sizi en çok gururlandıran anınız nedir? Tüylerinizi diken diken eden anlarınızı hatırlıyor musunuz?

Asla unutamayacağım birçok anım oldu. Bunların başında milli takım listelerinde kendi ismimi gördüğüm an olabilir. Herkesin hayal ettiği bir şeye sahip olmuştum. Milli takıma seçilmek!

Gelecek hedeflerinizden bahsedebilir misiniz? Öğrencilik ve sporculuk kariyerinizde sizi nasıl bir gelecek bekliyor?

Şu an için önceliğim Güneydoğu Avrupa Oryantiring Şampiyonası'nda tekrardan milli takım formasını giyip güzel bir derece ile evime dönmek. Aynı zamanda bu sene sonunda gireceğim üniversite sınavında güzel bir derece elde edip, akademik kariyerimi iyi bir üniversitede devam ettirmek istiyorum.