Salvador Dali ve Thomas Edison’un Uyku Formülü

Arşiv.
Arşiv.

Ampul vb. birçok icadın sahibi Thomas Edison ve Sürrealist resim sanatının önde gelen sanatçılarından Salvador Dali, üretkenliklerini yalnızca hayal gücüne değil kullandıkları özel bir uyku tekniğine de borçluydular.

Salvador Dali.
Salvador Dali.

Buna göre Hipnogoji veya N1 isimleriyle adlandırılan bu uyku evresinde kişinin uyanık olması gerekiyor. Zira araştırmalar, uyku ile uyanıklık arasındaki birkaç dakikalık sürenin üreticiliği artırmak için en verimli zamanlar olduğunu ortaya koyuyor. N1 evresindeyken kişilerin kapalı gözlerinin önünde şekiller, renkler ve hatta küçük rüyalar belirebiliyor. Bu örüntüler, aynı zamanda kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor.

Thomas Edison.
Thomas Edison.

N1 evresi gece uykusunun yaklaşık yüzde 5’ine denk geliyor ve literatürde bu evre hakkında çok az araştırma bulunuyor. Hem Dali hem de Edison çalışmalarında ve eserlerinde bu tekniği kullanırken uyumak üzere yattıklarında ellerinde bir kaşık ya da top tutuyorlardı. Onlar uyuyakaldığında, ellerindeki nesne düşüyor ve çıkan ses uyanmalarına neden oluyordu. Bilincin kapandığı o eşikte zaman geçirip ilham almalarının ardından da işe başlıyorlardı.