Turistik Doğu Ekspresi

Herkes hayatında bir kez bile olsa bu deneyimi mutlaka yaşamalı.
Herkes hayatında bir kez bile olsa bu deneyimi mutlaka yaşamalı.

Son birkaç yıldır herkesin dilinde olan Doğu Ekspresi’ni bu ay sizler için en anlaşılır şekilde ele alıyorum.

Öncelikle, iki adet Doğu Ekspresi olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çünkü birisi normal Doğu Ekspresi ve ucuz olmakla birlikte duraklarda 5 dakika duruyor. Turistik olarak adlandırılan Doğu Ekspresi ise duraklarda en az 2 saat geçiriyor; adı üstünde ‘Turistik Doğu Ekspresi’ olduğu için yolcuların durulan şehirleri gezmeleri için uzunca bir süre istasyonda herkesin gezip gelmesi bekleniyor. Şunu söylemeliyim ki herkes bu ekspresi hayatında bir kez tecrübe etmeli .

Fiyatlardan başlayalım. Normal Doğu Ekspresi 60 TL gibi fiyatlara satılıyor ama bu biletler normal koltuklardan oluşuyor ve duraklarda durulmadığı için sizler sadece bir gün süren bir tren yolculuğu yapmış oluyorsunuz. Turistik Doğu Ekspresi ise minimum 1300 TL gibi bir fiyattan satılıyor ve bu fiyata trenden iki kişilik bir oda kiralamış oluyorsunuz. Dilerseniz tek başınıza gidebileceğiniz gibi bir arkadaşınızla da seyahat edebilirsiniz ama tek-çift fark etmeksizin ödeyeceğiniz para 1300 TL, bunu unutmamak lazım.

Turistik Doğu Ekspresi, Ankara–Kars ve Kars–Ankara yönünde seferlere sahip olmakla birlikte bu seferler her gün düzenleniyor. Yolcuların rota üzerinde bulunun şehirleri gezmeleri için ise her şehirde en az 2 saatlik molalar veriliyor. Mesela, Ankara – Kars yönünde İliç, Erzincan, Erzurum ve Kars şeklinde istasyonlarda durarak ilerleyen tren İliç-Erzurum’da 3 saat duraklarken Erzincan’da 2 saat mola veriyor.

Her şey güzel, hoş; ancak nasıl bilet bulacağız derseniz, bunun en kolay çözümü bir acenteden tur paketi almak. Ancak, kendi gitmek isteyenler, her gece ileri bir tarih için TCDD’nin WEB sitesini kontrol ederlerse bilet bulabilirler, tabii bu kesin sonuç verecek bir çözüm değil. Trenin imkanlarından bahsetmek gerekirse, bildiğiniz bir otelden farksız ancak ekstra olarak manzaranız her saniye değişiyor. He r vagonun kendine ait 2 duşu ve 2 tuvaleti mevcut ki bunlara ek olarak trenin yemek vagonu bulunuyor. Trene yanınızda abur cubur götürmeyi unutmayın ve tabii ki susuz olmaz.

Trenin ortamına geldi sıra ki şunu asla unutmamak lazım, her şeyi güzel veya kötü yapan şey ortamda bulunan insanlardır. Birlikte gittiğiniz arkadaşlarınız veya yan odanızda bulunan komşularını z sizin için birer eğlence veya kötü hatırlanacak bir anının kaynağı olabilir ama şunu söylemeliyim ki bugüne kadar gittiğim hiçbir ekspres deneyimimden mutsuz ayrılmadım çünkü hep yola çıkacağım arkadaşlarımı iyi seçmeyi başarmakla birlikte, harika insanlara denk geldim. Tüm komşularımla hâlâ görüştüğümü ekleme me gerek bile yok.

33 ile 38 saat arasında evimiz olacak odalarımızdan bahsetmemi isterseniz, fazlasıyla yeterli ve rahat olduklarını baştan söyleyebilirim. Odaya girdiğimiz zaman ilk olarak bizi küçük bir lavabo, çöp kutusu ve ayna karşılıyor. Harika manzaralar sunan camdan gözünüzü alabilirseniz hemen yukarıda valiz veya eşyalarınızı koymanız için kullanışlı bir raf ve altında hem masa hem dolap hem de buzdolabı olarak kullanacağımız dikdörtgen bir kutumuz var. Yataklar gerçek anlamda rahat. Sizlere verilen nevresimler de aynı şekilde çok temiz, bu yüzden yanınızda yastık veya nevresim götürmenize gerek yok. Hatta geceleri odanın soğuk değil aksine çok sıcak olduğundan camları açmanızın gerekebileceğini söylemeden de duramayacağım. Ne kadar rahat bir seyahat olduğunu anlatmak için doğru kelimeleri bulamadığım için odanızın hareket ettiğini düşünün demek geliyor içimden, çünkü trenin ray sesleri odanın içinde sizleri rahatsız etmiyor.

Turla gitmeyip kendisi bilet bulan arkadaşlara birkaç bilgi verip yazımızı sonlandırıyoruz. Trenin durduğu ve saatler geçecek olan duraklarda herkes için gelmiş servisler bulunuyor ve amaçları tamamen gelen turistlere ücreti karşılığında mola verilen yerleri gezdirmek. Mesela iliç’te durduğunuz zaman 50 ila 100 TL arasında bir ücret ödeyerek Kemaliye, Karanlık Kanyon gibi yerleri diğer yolcularla birlikte gezme imkanınız mevcut. Erzurum’da veya herhangi bir durakta indiğiniz zaman hep bu hizmetle karşılaşacağınızı unutmayın ve seyahatin tadını çıkarın.

Seyahat etmek için harika bir arkadaşınız veya geniş bir arkadaş grubunuz varsa, gerçekten trenin diğer yolcuları ile bu yolculuk size çok iyi gelecektir. Trene binmeden önce bolca market alışverişi yapmayı unutmayın çünkü gece uzun ve atıştırmalık olmadan sohbet olmaz. Trene bindiğiniz zaman yan odalarınızla iletişim kurmaktan kaçınmayın çünkü yolculuğu güzel yapan şeylerden birisi de komşularınız oluyor. Onlarla kurduğunuz iletişim kim bilir belki hayatınızı değiştirir. Sakın utanmayın ve çalın kapılarını vagonda bulunan odaların. Bütün yolculuk bittikten sonra Kars’ta 1 gün kalmanız yeterli olacaktır, ardından yaşadığınız şehre uçakla dönebiliyorsanız öyle dönmenizi öneririm. Şimdiden iyi gezmeler.