Yapamazsın!

Erakuman olmaz diyenlere kulak asmadı.
Erakuman olmaz diyenlere kulak asmadı.

Dünyanın en incitici kelimeleri bazen, bazıları için gerçek bir motivasyon kaynağına dönüşebilir. Girişimci Müzeyyen Erakuman için de tam olarak böyle oldu. Üstelik o, yalnızca “yapamazsın” kelimesiyle de muhatap olmamıştı.

Müzeyyen Erakuman
Müzeyyen Erakuman

“Burası, istediklerini yapabilmen için uygun değil.”

“Bu yaşta, bu işlere atılmak mantıklı değil.”

“Daha önce deneyenler de başaramamıştı…”

Olumsuzluğun, insanın karşısına nereden geleceği belli olmasa da olumsuzlukla mücadelenin iki farklı ve çok önemli anahtarı olduğu kesin. Bunlardan ilki güçlü bir inanç iken, ikinci sırada ise tartışmasız biçimde çalışkanlık geliyor.

Erakuman’ın hikayesi, eşinin daha önce Mardin’deki sanayi sitesinde oldukça sınırlı ve hatta zorlu şartlarda açtığı işyerinin kapanmasıyla başladı. Eray Plastik adındaki şirketi, KOSGEB desteklerinin de katkısıyla kurduğunda işlerin bu kadar “iyi” gidebileceğini öngörmek neredeyse imkansızdı. Başarısız bir girişimin hemen ardından aynı işi daha önce çok da örneğe sahip olmayan bir şehirde gerçekleştirmek akıl dışı gelse de o inandı. İlkokul mezunu bir kadın, şirketi için gerekli tüm adımları eksiksiz atarak ilk sınavını başarmak üzereydi. Şirketi, atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşüme kazandırılması ile plastikte kullanılan ham maddenin çevre illerdeki fabrikalara sevkinin yapılmasıyla ilgilenecekti. Erakuman, yaptığı işin hedefini de kendisi belirlemiş durumda. “Daha temiz bir çevrede atıkların geri kazanımı konusunda öncü bir firma olmayı ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak adına katkı sağlamayı ve bu fikirle anılan bir kadın girişimci olmayı hedefliyorum.” diyor.

Peki, Erakuman tüm bunları nasıl başardı? Katıldığı birçok röportaj etkinliğinde söylediği sözler üzerinden kendisinden dinleyelim: “Bu işe başlarken en büyük uygulamam ve yaklaşım tarzım ise disiplin, özveri, azim ve inançla başarıyı hedeflemem ve mevzuatsal olarak bu işin yasal çerçevesi kapsamında hareket etmemdi. Plastik geri dönüşüm işinde beni inovasyona iten olay ise bir personelimizin iş kazasına uğramasıydı. Daha sonra tüm süreci yasal prosedürlere uygun bir biçimde yapılandırdım. Kendi işimin de faaliyet konusu içerisinde olan granül işi için farklı araştırmalar yürütüyorum. Fabrikamızın kurulu olduğu 7 dönümlük arsamız üzerinde gerekli makinelerin tedarik edilmesi adına gerekli çalışmaları yapıp, bu işin zeminini oluşturuyorum.”

Erakuman, işi kurduktan sonra başlayan yoğun çalışma dönemiyle de oluşturduğu farkı günden güne artırmış bir isim. Sürekli gelişen ve yeniden güncellenen sektör standartları, onun için her gün yeni bir mücadele doğuruyor ve bu mücadele onu diri tutmak için fazlasıyla yeterli. Girişim fikrini bulup üstüne çalışıp hemen ardından harekete geçen bir insan için çok çalışma da denkleme eklendiğinde, başarısızlık ihtimali büyük ölçüde ortadan kalkmış oluyor. Erakuman bugünlerde, şirketini büyütmek ve sektörün en ilerici isimlerinden biri olmak için ciddi mesai harcamaya devam ediyor. Bir girişimci hikayesinde daha sonuç değişmedi. “İyi bir fikir, doğru çalışma ve inanç ile ulaşılamayacak herhangi bir hedef söz konusu değil…”