28 Şubat mağduru Aydın Koral Türkiye'ye dönüyor

1998 yılından beri İsviçre’de hayatını sürdüren gazeteci Aydın Koral, 21 yıldır ülkesine dönemiyordu. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi; Aydın Koral’ın duruşmaya gelmesi halinde tutuklanmayacağı hususunda güvence verilmesine karar verdi.
1998 yılından beri İsviçre’de hayatını sürdüren gazeteci Aydın Koral, 21 yıldır ülkesine dönemiyordu. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi; Aydın Koral’ın duruşmaya gelmesi halinde tutuklanmayacağı hususunda güvence verilmesine karar verdi.

28 Şubat sürecinde Selam Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaparken yazdığı yazılardan dolayı Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde (DGM) 312. maddeye dayanılarak 26 ayrı davadan 157 yıla kadar rekor hapis cezası istemi ile yargılanan ve yurt dışına çıkmak zorunda kalan Aydın Koral Türkiye'ye geliyor.

1998 yılından beri İsviçre'de hayatını sürdüren gazeteci Aydın Koral, 21 yıldır ülkesine dönemiyordu.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi; Aydın Koral'ın duruşmaya gelmesi halinde tutuklanmayacağı hususunda güvence verilmesine karar verdi.

Aydın Koral'ın avukatı Mehmet Okatan’ın, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunduğu dilekçede; Aydın Koral'ın uzun süredir yargılanmakta olduğu ve kendisinin yurt dışında bulunduğu, suçsuz ve yürütülecek yargılama sonucunda beraat edeceği kanaatinde olduğu ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılmış olması nedeniyle bundan sonraki duruşmalara katılarak kendisini savunmak için vatanına dönmek istediği ve mahkemeye uygun görülmesi halinde müvekkiline güvence belgesi verilmesi talep edildi.

10 Yıl Önce De Dönmek İstemişti

Aydın Koral
Aydın Koral

Aydın Koral, 10 yıl önce de Türkiye’ye dönme teşebbüsünde bulunmuştu. FETÖ elemanları dönüşünü engellemek için harekete geçip, örgüt üyeliği iddiasiyla hakkında dava açılmasını ve giyabî tutuklama kararı çıkarılmasını sağladılar. Türkiye'den çıkışından tam beş yıl sonra gündeme gelen 'Umut Davası'yla ilişkilendirilerek hiçbir somut kanıt, hukuki delil ve belge olmadığı halde hakkında yeniden dava açılması sebebiyle Türkiye'ye dönemedi.

FETÖ’cülerin 21 yıldır evlat hasreti ile yanıp tutuşan Aydın Koral’ın 85 yaşındaki hasta annesi ile yaptığı bütün telefon görüşmelerini kanunsuzca ve yıllarca dinledikleri tespit edildi. Yanı sıra yakın akraba ve dostlarının telefonlarını da yasaya aykırı olarak dinlediler. Neticede hiçbir suç unsuru bulamadıkları halde 17-25 Aralık darbe girişimi çerçevesinde içlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da yer aldığı yüzlerce kişiyle birlikte Aydın Koral'ı da sözde Selam-Tevhid dosyası kapsamında tutuklanacaklar listesine eklediler.

Gazeteciliği Bırakıp Akademisyen Oldu

  • 28 Şubat sürecinde Selam gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdüren Aydın Koral aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamladı.

Doktora çalışmalarını yaparken, gazetedeki yazılarından dolayı brifingli yargının kontrolündeki DGM’lerde açılan 26 ayrı davadan yargılanırken, yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. Yurtdışında gazetecilik faaliyetleri yerine akademik ve ilmi çalışmalara yönelen Koral, yabancı dil eğitimini Zürih'te tamamlayarak Goethe Enstitüsü’nden diplomalı, yeminli tercüman olarak görev yapıyor. Tarih alanında bilim uzmanı unvanına sahip olan Koral, ilahiyatçı kimliğiyle de Kur’an Tarihi ve Kur’an Tefsir Metodolojisi üzerine araştırma ve çalışmalarını sürdürüyor.