Bu kral bir fukara portakalı

Kuşburnunun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Kuşburnunun meyveleri kurutularak muhafaza edilir. Kurutulmuş meyve toz haline getirilerek veya çay halinde kullanılabilir.
Kuşburnunun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Kuşburnunun meyveleri kurutularak muhafaza edilir. Kurutulmuş meyve toz haline getirilerek veya çay halinde kullanılabilir.

Kuşburnu muazzam bir C vitamini kaynağıdır. İnsan ve hayvanların süt verimi ve yavru kalitesi açısından öyle etkilidir ki, insanlar bunu bilse dağ taş toplamaya çıkardı.100 gr. kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini olduğunu biliyor muydunuz?

Anadolu’da ‘it gülü’ veya ‘yabanî gül’ gibi adlarla da anılan kuşburnu, yabanî gül ailesindendir.
Anadolu’da ‘it gülü’ veya ‘yabanî gül’ gibi adlarla da anılan kuşburnu, yabanî gül ailesindendir.

Anadolu’da ‘it gülü’ veya ‘yabanî gül’ gibi adlarla da anılan kuşburnu, yabanî gül ailesindendir. Çeşit çeşit renklerde güller açar. Yüzlerce çeşidi tespit edilmiştir. C vitamini zengini olup, kırmızı ve siyah meyvesi olur. Boyu 2 metreye kadar çıkar. Budaklarında bulunan dikenler sert, yay şeklinde ve aşağıya eğiktir. Çiçeği 5 taçtan oluşur ve 5 cm büyüklüğünü geçmez. Her iklimde kendiliğinden yetişir.

Gülleri erkenden açar ve meyvesi temmuzdan itibaren olgunlaşmaya başlar. En olgun zamanında kiremit kırmızısı rengini alır, bazı türleri ise siyahımsıdır. Meyvesine kuşburnunun yanı sıra gül burnu, gül elması, itburnu gibi isimler verilir. En hoş adı ise “fukara portakalı”dır.

Bu adı çoktan hak eder, çünkü ihtiva ettiği vitaminler fakirin vücuduna bilâbedel dirilik sağlar. Ayrıca o bir göz dostudur.

Kimyevî Terkibi

Kuşburnu muazzam bir C vitamini kaynağıdır.
Kuşburnu muazzam bir C vitamini kaynağıdır.

Kuşburnu meyvesinde ortalama

Boyar maddeler %3

C vitamini %2,5-8

Şeker %12

Organik asitler %4

Yağ %3

Pektinler %12 ve

daha niceleri yer alır. Ayrıca mineraller, karotenler ile K1, B2, P vitaminlerini ihtiva eder.

Bir Sandık Portakaldan Evlâ

Kılcal damar yüzeylerinin geçirgenliğini engeller.
Kılcal damar yüzeylerinin geçirgenliğini engeller.

Her türlü hastalıkların tedavisinde kullanılan ve bedenin en büyük ihtiyaçlarından biri olan C vitamini, hücreler arası cevherler ve kolajenin sentezlenmesinde hücre yenilenmesi sürecinde yer alır, tirosin metabolizmasını etkiler. Folik asidin (B9 vitamininin) dönüştürülmesine yardım eder. Kılcal damar yüzeylerinin geçirgenliğini engeller.

100 gr. kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini olduğunu biliyor muydunuz? İşte bu yüzden kuşburnu muazzam bir C vitamini kaynağıdır. İnsan ve hayvanların süt verimi ve yavru kalitesi açısından öyle etkilidir ki, bunu insanlar bilse dağ taş toplamaya çıkardı.

  • Bitkilerden tabii yollarla alınan vitaminlerin vücuda etkisi, çeşitli işlemlerden geçirilerek elde edilen kimyevî vitaminlere göre 3 ila 5 kat daha fazladır. Bu nedenle, şeytanîler bitkilerin tabii yapısını bozarak insanları hastalandırmak için çalışır. Bu sayede hem kirli emellerini gerçekleştirir, hem de endüstriyel ürününü satar.

Sağlığa Faydaları

513 hasta üzerinde yürütülen beş klinik çalışmada, günde 5-10 gram kuşburnu meyvesi verilir. Bir ay süre ile uygulanması halinde spastik kolon (IBS) üzerinde yüzde 54, 3-6 aylık uygulama ile osteoartrit ve romatizma üzerinde yüzde 70 ile 85 arasında etki gösterdiği bulunmuş. Başka bir çalışmada ise 12 ay uygulanmasıyla bel ağrısı şikâyetlerinde yüzde 62 iyileşme sağlanmış…

  • ● Kuşburnu muhteşem bir kan temizleyicidir. Bu nedenle bedeni her türlü hastalıktan arındırabilir.
  • ● İyi bir raşitizm ilacıdır.
  • ● Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcıdır.
  • ● Mide kramplarına, diyarelere ve sindirim sistemi zorluklarına karşı fevkalade bir ilaçtır.
  • ● Romatizma ağrılarını giderir.
  • ● Hemoroit/basur tedavisi iyi sonuç verir.
  • ● Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi intani hastalıklar ile diğer bulaşıcı hastalıklardan korunma veya def edilmesinde en büyük yardımcılardandır.
  • ● Kemik kırılmalarında, irinli yaralarda, kansızlıkta, aterosklerozda, pnevmonide, safra kesesi iltihabında kullanılır.
  • ● Susuzluğu giderir, iştahı açar ve yatıştırır.
  • ● Öksüren kişilere 1-2 yemek kaşığı kuşburnu şurubu verilirse iyi gelir.
  • ● Böbrek ve idrar yolu şikâyetlerinde kullanılır.
  • ● Romatizma, gut vb. yangılı ve ateşli hastalıklara iyi gelir.
  • ● İdrar artırıcı olup zayıflamayı kolaylaştırır.
  • ● Yangı giderici bileşenleri vücuttaki ödemin boşaltılmasında yararlı olur.
  • ● İdrar torbası iltihabında, özellikle kanın idrara karışmasını engellenmede etkilidir.

O, Safranın İlacı

 Safra taşının en büyük şifası ise balıktaşıdır.
Safra taşının en büyük şifası ise balıktaşıdır.

Safrakesesi rahatsızlığında hemen ameliyatla alıverirler. Oysa safrakesesi insan bedeninde bir fazlalık değildir. Günümüzün doktorları iyi tabipler olsalardı, onu alma konusunda asla acele etmezlerdi. Kuşburnu gibi bir meyve varken safra iltihabı da neymiş, öyle değil mi? Kuşburnu, safra asitlerinin sentezine yardım eder, safra sökülmesini sağlar. Bu yüzden karaciğer, safra yolları ve safrakesesi iltihabında içilmesi çok faydalıdır. Safra taşının en büyük şifası ise balıktaşıdır.

Safra taşı, safra yolları ile safra kesesi iltihabında aşağıdaki şekilde hazırlanan çay tavsiye edilir:

• Zibilotu kökü 20 gr.

• Tarçın kökü 20 gr.

• Yabanî hindiba kökü 20 gr.

• Meyan kökünden 20 gr. karıştırılıp, 1 yemek kaşığı karışımın üzerine 1 bardak kaynamış su koyulur. 15 dakika kaynatılarak süzülür. Günde 3 bardak içildiği takdirde safra söktürür.

Basur İçin Kuşburnu

Türkiye’de ve pek çok ülkede halk arasında basur rahatsızlığı için kuşburnu meyvelerinden yararlanılmaktadır.
Türkiye’de ve pek çok ülkede halk arasında basur rahatsızlığı için kuşburnu meyvelerinden yararlanılmaktadır.

Yürütülen çalışmalarda kuşburnu meyvelerinden hazırlanan özütlerin eklem hasarlarına neden olan iltihapları azalttığı görülmüş. Türkiye’de ve pek çok ülkede halk arasında basur rahatsızlığı için kuşburnu meyvelerinden yararlanılmaktadır. Taşıdığı fenolik bileşenlerin iltihap giderici ve damar cidarını destekleyici etkileri sayesinde basur şikâyetlerinin hafifletilmesi sağlanıyor.

Yan Etkisi Ve Faydalanma

Kuşburnunun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Kuşburnunun meyveleri kurutularak muhafaza edilir. Kurutulmuş meyve toz haline getirilerek veya çay halinde kullanılabilir. Toz halinde çözülme daha yüksek olduğu için etkisinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

  • Aynı zamanda kurutmadan evvel suda kaynatılarak da içilebilir. Eskiden kuşburnu ile Osmanlı mutfağının en gözde şerbetleri yapılırdı. Kuş burnu içenlerin daha fazla su içmeleri tavsiye edilir.

Kuşburnu Çayı

Günde 3 defa (en az bir kez) 2 gram parçalanmış tüm meyve üzerine taze kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 10-15 dakika demlendikten sonra içilir. Yemeklerden 30 dakika sonra içilmesi tavsiye edilir.