CHP’yi İnce ince doğramaya hazırlanıyor

Yeni parti kuracağı iddiasıyla CHP içinde deprem etkisi oluşturan İnce, tüm bu iddialara düzenleyeceği bir toplantıyla cevap vereceğini söyledi
Yeni parti kuracağı iddiasıyla CHP içinde deprem etkisi oluşturan İnce, tüm bu iddialara düzenleyeceği bir toplantıyla cevap vereceğini söyledi

Tüm bu parti tartışmalarının olduğu süreçte, İnce gitmesin, CHP bölünmesin diye araya eski CHP başkanları da girmeye çalıştı fakat yeterli olmadı. CHP içindeki isimlerin de dile getirdiği bölünme korkusu, anlaşılan Kılıçdaroğlu’nu koltuğu kaybetmesi kadar korkutmuyor. İnce ilerleyen dönemde bir parti kurar mı bekleyip göreceğiz. Belki de CHP’ye bir gözdağıdır bu hareket... “Bin gün süreniz var, aklınızı başınıza alın” diyerek. Kim bilir...

Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

Gün geçmiyor ki CHP içinde yeni bir olay çıkıp parti içi dinamikleri değiştirmesin. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tek aday olarak girdiği kurultayda yeniden başkan seçildi. Fakat sular durulmadı, aksine parti kaynıyor. Kılıçdaroğlu’nun koltuğu bırakmaya niyetinin olmaması bir yana partinin Kadın Kolları seçimindeki yarış da parti içinde işlerin ne kadar kızıştığının bir başka örneği. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce de parti içi rahatsızlarından dolayı yeni partiyle anılıyordu. ‘Parti kurdu, kuracak’ derken yaptığı konuşmada tüm soruları cevaplamasa da ilginç noktalara değindi. 4 Eylül’ü işaret etti.

  • Yeni parti kuracağı iddiasıyla CHP içinde deprem etkisi oluşturan İnce, tüm bu iddialara düzenleyeceği bir toplantıyla cevap vereceğini söyledi. Toplantının sinyallerini kendinden emin ve oldukça güçlü verse de ortaya çıkan sonuç birçok kişiyi pek de mutlu etmedi. İnce, Ankara'da gerçekleştirdiği basın toplantısında “Hareketin adı Bin Günde Memleket Hareketi. 4 Eylül'de Memleket Hareketi'ni başlatacağız” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'yla Hesaplaşma

Kılıçdaroğlu, seçimden sonra yaptığı ilk açıklamada Muharrem İnce'nin adını ağzına almadı.
Kılıçdaroğlu, seçimden sonra yaptığı ilk açıklamada Muharrem İnce'nin adını ağzına almadı.

Parti içindeki farklı güçleri kesmek isteyen Kılıçdaroğlu ilk olarak İnce’yi cumhurbaşkanı adayı göstermişti. Seçimi kaybedilince kullandığı bu “gücü” bir şekilde kulvar dışına itmiş oldu. İnce, kenara itilmiş olmanın verdiği rahatsızlık ve parti içindeki diğer güç kavgaları da bir araya gelince çözümü CHP’yi bölmekte belki de çatlamakta buldu.

Tüm bu parti tartışmalarının olduğu süreçte, ‘İnce gitmesin, CHP bölünmesin’ diye araya eski CHP başkanları da girmeye çalıştı fakat yeterli olmadı. CHP içindeki isimlerin de dile getirdiği bölünme korkusu, anlaşılan Kılıçdaroğlu’nu koltuğu kaybetmesi kadar korkutmuyor.

CHP Düellosu Başladı

4 Eylül aynı zamanda Sivas Kongresi'nin yıl dönümünü. Hareket de bu tarihte Sivas’tan başlatılacak.

İnce’nin hareketin ismiyle işaret ettiği 4 Eylül’den bin gün sonrası ise Haziran 2023’e denk geliyor. Yani cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılması muhtemel tarihe...

Toplantıda, CHP içinde yaşadığı sıkıntıları ve ayak oyunlarını anlatan İnce, “Bu kötü gidişattan CHP nasibini almıştır. CHP ile özdeşleşmiş olan ön seçim artık yok. Kurultaylarımızda beş dakika konuşabilmek için büyük mücadele vermek gerekir. Kurultay'da Genel Başkan bir konuşmacıyı dahi dinlememiştir. Kendisi konuşup çekip gitmiştir. Kadın Kolları Kurultayı'na katılma zahmeti bile göstermemiştir” diyerek mücadelesinin Kılıçdaroğlu ve onun koltuk sevdasıyla olduğunu açık etti.

  • İnce, konuşmasında partinin kendisinden yalan söylemesini istediğine de değindi "Seçim gecesi 13 bin sandıkta CHP’nin gözlemcisi yok. 4 milyon oy yapar bu. 4 milyon oyu CHP yalnız bırakmış. Seçim gecesi bana çık ikinci tura kaldık de dediler. Yalan söylememi istediler. Seçim toplantısı yapılıyor, başrol benim, beni çağırmıyorlar.”

İnce Mühlet Mi Verdi

Parti beklentilerini boşa çıkaran İnce, “Ben ayrılsam da CHP'yi kurtarmak için ayrılırım” dedi. Bu ifadelerin altında yatan ise İnce’nin CHP’den istifa etmeyeceği, ihraç edilmeyi bekleyeceği şeklinde yorumlanıyor.

  • Yeni bir hareket başlatacağını söyleyen İnce, parti de kurulabileceğini ifade etti. “Parti kuruyorum” diyerek CHP’deki çatlak sesleri yanına çekmenin yanı sıra yönetime de “Kiminle aşık atıyorsunuz, hatanızdan geri dönün” gibi bir mesaj da veriyor olabilir. Bunu zamanla göreceğiz.

Cumhurbaşkanlığı sürecinde de sürekli Kılıçdaroğlu’nun kendisinden daha ön planda olma çabalarına da değinen İnce, “Yahu Kemal Bey’in reklamını niye veriyorsunuz; Kemal Bey aday değil. Moralimi bozmak için ellerinden geleni yaptılar. Bana yakın isimleri aday yapmadılar. Kazanamayayım diye ellerinden geleni yaptılar. Ben sordum; ‘Ne yapıyorsunuz, bilgi verin’ diye. Bana bilgi vermiyorlar. YSK’ya yazı yazdım. 13 bin sandıkta CHP’nin gözlemcisi yok. 4 milyon oy yapar bu. 4 milyon oyu CHP yalnız bırakmış” dedi.

Tarhan Vak'ası Olabilir

Bu yaşananlar CHP için ilk örnek de değil.

Daha önce 2014 yılında Emine Ülker Tarhan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası başkan Kılıçdaroğlu’nun görevi bırakmasını istemiş, bu gerçekleşmeyince de partisinden istifa etmişti.

Yine aynı yıl Anadolu Partisini kuran Tarhan bir yıl sonra partisini kapatmıştı. Fakat Tarhan ile İnce’nin parti içinde tuttuğu yer elbette kıyaslanmayacak kadar farklı.

Benzer olan şeyse CHP yönetiminin İnce’nin bu çıkışını görmezden gelmesi.

İnce ilerleyen dönemde bir parti kurar mı bekleyip göreceğiz. Belki de CHP’ye bir gözdağıdır bu hareket... “Bin gün süreniz var, aklınızı başınıza alın” diyerek. Kim bilir...

  • CHP Yine Doğurdu
  • Parti doğurmakla meşhur ve İnce’nin partisine gebe olan CHP, sessiz sedasız bir parti doğumu daha yaptı. CHP eski milletvekili Öztürk Yılmaz, Yenilik Partisi adıyla yeni bir parti kurdu. CHP'den ihraç edilen Bağımsız Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz'ın başkanlığında kurulan Yenilik Partisi'nin kuruluş dilekçesi, İçişleri Bakanlığına teslim edildi. Evrakları İçişleri Bakanlığı’na teslim etmeden önce basın mensuplarına açıklamada bulunan kuruculardan Nazım Özer, Türkiye'nin bir yeniliğe ihtiyacı olduğunu belirterek, "Biz bu yeniliğe talibiz. Partimizin içerisinde gençlere ve kadınlara olabildiğince fazla yer vermeye çalışıyoruz. Partimizin adı Yenilik Partisi. Ülkemize hayırlı olsun" dedi.