Facebook ve Youtube’dan 5G sansürü

Google’ın Youtube’daki videoları silmesinin ardından, en büyük rakibi olan Facebook da harekete geçti. Pek çok konuda birbirinden ayrışan iki dev, 5G konusunda tam bir iş birliğine gitti.
Google’ın Youtube’daki videoları silmesinin ardından, en büyük rakibi olan Facebook da harekete geçti. Pek çok konuda birbirinden ayrışan iki dev, 5G konusunda tam bir iş birliğine gitti.

Google’ın Youtube’daki videoları silmesinin ardından, en büyük rakibi olan Facebook da harekete geçti. Pek çok konuda birbirinden ayrışan iki dev, 5G konusunda tam bir iş birliğine gitti. Facebook, Youtube’dan birkaç gün sonra iki farklı 5G karşıtı grubu ‘şiddeti teşvik etme’ politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle yasakladı.

Bu iddialar, İngiltere Kültür Bakanı Oliver Dowden’ı harekete geçirdi ve Dowden saldırganların sosyal medyada organize olduğunu iddia ederek Facebook, Twitter ve YouTube’la bu konuda görüşeceğini açıkladı.

İngiltere’de 5G baz istasyonlarına yapılan saldırılar, ülkede ‘asayiş sorunu’ olarak değil, âdeta ‘terör saldırısı’ şeklinde sunuldu. Hatta yapılan bazı yorumlarda, 5G istasyonlarına saldırıların ve bu konuda sosyal medyada yapılan yorumların ‘anti-semitizm’ içerdiği, tarihte yaşanan veba salgınlarında olduğu gibi bu salgında da Yahudileri suçlayanlara zemin hazırladığı iddia edildi.

Youtube 5G Konusunda Çifte Standart

Bu açıklamadan hemen sonra da, sosyal medya sansürü için ilk harekete geçen Google bünyesindeki Youtube oldu.

Video paylaşım sitesi, 6 Nisan’da aldığı kararla 5G ve koronavirüs arasında bağlantı kuran hesap ve videoları yayından kaldırdı.

Youtube’dan yapılan açıklamada, bu tür videoların site kurallarına uymadığı belirtildi. Youtube, pandemi ile ilgili yaptığı son politika değişikliğinde koronavirüs konusunda tıbbi olarak asılsız yöntemleri savunan içerikleri yasaklamıştı. Fakat siteyi yakından takip edenler, Youtube’un bu konuda çifte standart uyguladığına da şahitlik edebiliyor.

5G ile ilgili komplo teorisi videolarını kaldırma konusunda aceleci davranan site, koronavirüs ile ilgili başka birçok asılsız iddiaları savunan içeriklere dokunmadı. Bunlardan kısıtlı bir bölümünü kaldıran Youtube, geri kalan binlerce videonun ise arama sonuçlarında çıkmasını engellemek ve reklam gelirlerini durdurmakla yetindi.

Facebook’ta 5G ‘temizliği’

Google’ın Youtube’daki videoları silmesinin ardından, en büyük rakibi olan Facebook da harekete geçti.
Google’ın Youtube’daki videoları silmesinin ardından, en büyük rakibi olan Facebook da harekete geçti.

Google’ın Youtube’daki videoları silmesinin ardından, en büyük rakibi olan Facebook da harekete geçti. Pek çok konuda birbirinden ayrışan iki dev, 5G konusunda tam bir iş birliğine gitti. Facebook, Youtube’dan birkaç gün sonra iki farklı 5G karşıtı grubu ‘şiddeti teşvik etme’ politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle yasakladı. "Stop 5G UK" ve "Destroy 5G Save Our Children" gruplarını kapatan ve üyelerini de engelleyen Facebook, 5G ile koronavirüsü ilişkili gösteren başka pek çok grubu da yine ‘yayın politikaları’nı gerekçe göstererek sildi.

  • Şirket, yaptığı açıklamada, “Yanlış bilgi ve zararlı içeriğin platformlarımızda yayılmasını durdurmak ve insanları koronavirüs hakkında doğru bilgilere erişimini sağlamak için agresif adımlar atıyoruz. Zararlı ve yanlış bilgilendirmeye karşı mevcut politikalarımız uyarınca, COVID-19'u 5G teknolojisine bağlayan ve fiziksel zarara yol açabilecek yanlış iddiaları ortadan kaldırmaya başlıyoruz. Hükümetler, diğer teknoloji şirketleri ve üçüncü taraflarla yakın çalışmaya devam edeceğiz” denildi.