Gerçek Hayat çıkarken yaşananlar: Suriye iç savaşı

Bir milyon civarında insan rejim tarafından öldürüldü...
Bir milyon civarında insan rejim tarafından öldürüldü...

Mart 2011’den bu yana süren iç savaşta, bir milyon civarında insan rejim tarafından öldürüldü. 5,5 milyondan fazla sivil hayatta kalabilmek için başka ülkelere sığındı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, bu kişilerin 3 milyon 644 binine tek başına Türkiye ev sahipliği yapıyor.

2011 yılında Tunus’ta başlayıp, Mısır, Libya, Yemen ve Suriye’ye sıçrayan ‘Arap Baharı’ sürecinde en çok tartışılan ülke Suriye oldu. Elbette Mısır’da darbe ve katliamlar da yaşandı. Yemen ve Libya’da iç savaş hâlâ sürüyor. Arap Baharı Suriye’ye ulaştığında, halkın daha fazla özgürlük taleplerine Nusayri bürokrasisi çok sert tepki gösterdi. İktidarlarını sürdürme uğruna yapamayacakları katliam olmadığını gösteren Nusayri, Baas rejiminin katliamdan yana tavrı, ordunun bölünmesine neden oldu. Bu da iç savaşın fitilini tutuşturdu. 2011 yılından bu yana geçen 8 yıllık zaman diliminde ülke tam mânâsıyla harabeye döndü.

Savaşın 8 yılı geride kalırken, müttefikleri Rusya ve İran’ın yardımıyla Esed rejimi ülkenin yaklaşık yüzde 60’ında hâkimiyeti sağladı.
Savaşın 8 yılı geride kalırken, müttefikleri Rusya ve İran’ın yardımıyla Esed rejimi ülkenin yaklaşık yüzde 60’ında hâkimiyeti sağladı.

SAVAŞIN BİTMESİNİ TÜRKİYE DIŞINDA KİMSE İSTEMİYOR

Mart 2011’den bu yana süren iç savaşta, bir milyon civarında insan rejim tarafından öldürüldü. 5,5 milyondan fazla sivil hayatta kalabilmek için başka ülkelere sığındı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, bu kişilerin 3 milyon 644 binine tek başına Türkiye ev sahipliği yapıyor. Geri kalanı ya ülke içinde yer değiştirdi, ya Lübnan’a sığındı yahut Avrupa’ya…

Savaşın 8 yılı geride kalırken, müttefikleri Rusya ve İran’ın yardımıyla Esed rejimi ülkenin yaklaşık yüzde 60’ında hâkimiyeti sağladı. Muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrol ettiği alan, ülke topraklarının yaklaşık yüzde 10’una geriledi. ABD destekli terör örgütü YPG/PKK Suriye topraklarının yüzde 28’inde işgalini sürdürürken, DEAŞ’ın kontrol alanı yüzde 2’ye düştü. Bu savaşın bitiş zamanını kestirmek şimdilik imkânsız. Türkiye dışında kimse bitsin istemiyor.

Muhaliflerle rejim yeni bir Anayasa için masaya otursa da bunun neticesini şimdiden kestirmek mümkün değil.

Suriye rejimine İran ve Lübnanlı terörist Şii milisleri, Rusya, İran, İsrail, Almanya, Fransa, Hollanda, Almanya, BAE, Mısır gibi ülkeler direkt veya dolaylı yollarla destek veriyor.