Halife de sahte parası da

Libya’da hükümete karşı yıllardır yürütülen darbe girişimini yöneten Halife Hafter, Türk IHA’larının operasyon gücüyle tanıştıktan sonra yönetimi ele geçirme hevesinden vazgeçmiş, Libya’da ikili yönetimi kabul ettirmek için çalışmalara başlamıştı.
Libya’da hükümete karşı yıllardır yürütülen darbe girişimini yöneten Halife Hafter, Türk IHA’larının operasyon gücüyle tanıştıktan sonra yönetimi ele geçirme hevesinden vazgeçmiş, Libya’da ikili yönetimi kabul ettirmek için çalışmalara başlamıştı.

Türkiye’nin devreye girmesiyle dengelerin değiştiği Libya’da, darbeci Halife Hafter’in silah ve insan gücü zayıfladı. Petrol geliri de düşen Hafter’e, hamisi Rusya’dan ‘nakit desteği’ geldi. Rusların Hafter’e gönderdiği 1.1 milyar Libya dinarı, Malta’da CIA operasyonu ile ele geçirildi. Fakat paraların da, Rus hava savunma sistemi Pantsirler gibi sahte olduğu ortaya çıktı.

Libya’da hükümete karşı yıllardır yürütülen darbe girişimini yöneten Halife Hafter, Türk İHA’larının operasyon gücüyle tanıştıktan sonra yönetimi ele geçirme hevesinden vaz geçmiş, Libya’da ikili yönetimi kabul ettirmek için çalışmalara başlamıştı.

Türkiye etkisi, Hafter’in pek çok destekçisinin de geri adım atmasına neden olmuştu. Son olarak Rusya, ülkedeki paralı askerlerini konvoylar halinde geri çekerek Hafter’i Suriye ve Afrika’dan gelen acemi teröristlerle baş başa bıraktı.

Sahte servet Malta’da kaldı

Rusların son oyunu ise, CIA tarafından düzenlenen gizli bir operasyonla ortaya çıktı.
Rusların son oyunu ise, CIA tarafından düzenlenen gizli bir operasyonla ortaya çıktı.

Ne Suriye’de ne de Libya’da heveslerinden tam olarak vaz geçmek istemeyen Rusların son oyunu ise, CIA tarafından düzenlenen gizli bir operasyonla ortaya çıktı. Putin yönetimi, Libya’daki teröristlere dağıtılmak üzere ülkesinde 1.1 milyar değerinde Libya dinarı basarak Halife Hafter’e göndermek istedi. Fakat paralar Malta’da ele geçirilince Hafter’e büyük bir darbe daha vuruldu. Sahte paralarla ilgili detayları ise ABD Dışişleri Bakanlığı "ABD, Malta hükümetinin Rus kamu şirketi Goznak tarafından ülkenin doğusundaki gayrimeşru paralel bir yapı tarafından sipariş edilen 1,1 milyar dolar değerindeki sahte Libya dinarı banknotlarına el konulduğuna ilişkin 26 Mayıs'taki duyurusunu memnuniyetle karşıladı” ifadesiyle duyurdu.

Bu ilk denemesi değil

Hafter, ülkenin işgal ettiği doğu bölümünde daha önceden sözde bir merkez bankası kurarak işgal heveslisi ülkelerden borçlanmaya çalışmış ve Rusya'da bastırdığı yüklü miktarda sahte Libya dinarı banknotunu dolaşıma sokarak ülkede enflasyona ve Libya dinarının yabancı para birimleri karşısında değer kaybına yol açmıştı.

Ruslardan pişkin açıklama

  • Libya’da teröristlerin kullanması için gönderdiği ‘ileri teknoloji’ hava savunma sistemi Pantsir’ler Türk İHA’ları tarafından teker teker imha edilen Rusya, bölgedeki prestiji ikinci kez darbe yiyince pişkin bir açıklama yayınladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, sahte banknotların, "Libya ekonomisinin desteklenmesi için gerekli olduğunu" iddia etti. Libya Merkez Bankası ile Rus Goznak kamu şirketinin Libya dinarı basması konusunda 2015’te anlaşma imzaladığı belirtilen açıklamada, bu anlaşmanın da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından onaylandığı öne sürüldü.

Savaş uçakları gönderdi

Sahte para operasyonundan 4 gün sonra ise, Rusya’nın Libya’ya 8 tane Mig-29 ve Su-24 savaş uçağı gönderdiği ortaya çıktı. İngiltere ve ABD istihbaratının uçakların görüntülerini yayınlayarak verdiği haber, Rusya tarafından inkar edildi. Geçtiğimiz hafta da UMH Dışişleri Bakanı’nı Moskova’ya çağıran ve geniş kapsamlı görüşmeler gerçekleştiren Rusların, Libya’da oynamayı planladığı yeni oyunları ise önümüzdeki günler gösterecek.