Hukuksuz Halkbank davası: Yargılamaya reddi hâkim arası

Davanın en dikkat çekici yanı hâkiminin, Mehmet Hakan Atilla ve Reza Zarrab’ın davalarına bakan yargıç Richard Berman olması.
Davanın en dikkat çekici yanı hâkiminin, Mehmet Hakan Atilla ve Reza Zarrab’ın davalarına bakan yargıç Richard Berman olması.

Hakan Atilla tahliye olsa da yargılama henüz sonuca bağlanmadı. İran’a yasadışı yollardan para aktarmakla suçlanan Halkbank, iddiaları reddederek duruşmalara katılmama kararı almıştı. Geçtiğimiz hafta, davanın ara duruşması gerçekleşti.

17-25 Aralık yargı darbesiyle başlayan süreç Türkiye’yle sınırlı kalmamış ABD’ye kadar sıçramıştı.

2011 yılı sonunda ABD İran’a ticaret ambargosu koydu. Türkiye’nin ise Halkbank ve Reza Zarrab aracılığıyla bu ambargoyu deldiği iddia edildi. Sadece bu gerekçeler değil, Rahip Andrew Brunson meselesi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı, Fırat’ın kuzeyindeki teröristlerle mücadele ve Doğu Akdeniz’deki doğal gaz tartışmaları derken ABD, Türkiye’ye diş bilemeye başlamıştı. Bunun da yöntemini ayarlamışlar, İran ambargosu üzerinden tutuklamalar yaparak Türkiye’yi köşeye sıkıştıracaklardı. New York Güney Bölge eski savcısı Preet Bharara tarafından başlatılan soruşturmada ilk olarak, 22 Mart 2016 günü ambargoyu delmek için komplo düzenlemekle suçlanarak Reza Zarrab tutuklandı.

FETÖ’cüler Sulandırdı

Reza Zerrab
Reza Zerrab

Yine aynı dava kapsamında İran yaptırımlarını delmekle suçlanan Halkbank Genel Müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla 27 Mart 2017 günü gözaltına alındı. New York Güney Bölge Hâkimi Richard Berman, Atilla için tutuklama kararı verdi. Atilla, daha sonra Ocak 2018’de 32 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklama gerekçesi olarak Türkiye’nin İran’a yönelik ambargoyu Halkbank üzerinden ihlal ettiği ve ABD ekonomisini zarara uğrattığı iddia edildi.

Dava sürecinde FETÖ izlerini görmek de mümkündü. 17-25 Aralık darbesinde görevli olan FETÖCÜ polis Hüseyin Korkmaz da davayla ilgili şahit olarak ifade vermiş, birtakım uydurma ses kayıtlarını mahkemeye sunarak dâvâ sürecini sulandırmaya çalışmıştı. Dâvâ Ocak 2018’de tamamlanarak Atilla isnat edilen 6 suçun 5’inden suçlu(!) bulundu. Kara para aklama suçundan beraat eden Atilla, FETÖ-ABD iş birliğinde gerçekleşen, 17-25 Aralık darbesinin ABD ayağında 28 ay hapiste tutuldu. 19 Temmuz 2019 günü tahliye edilen ve Reza Zarrab gibi devlet ve milletini satmayıp, ABD’nin tüm iş birliği tekliflerini reddeden Atilla, 24 Temmuz 2019 günü Türkiye’ye geldi.

Reddi Berman

Richard Berman
Richard Berman

Hakan Atilla tahliye olsa da yargılama henüz sonuca bağlanmadı. İran’a yasadışı yollardan para aktarmakla suçlanan Halkbank, iddiaları reddederek duruşmalara katılmama kararı almıştı. Geçtiğimiz hafta, davanın ara duruşması gerçekleşti. En dikkat çeken şey, davanın hâkiminin, Mehmet Hakan Atilla ve Reza Zarrab’ın davalarına bakan yargıç Richard Berman olması. Ara duruşmaya, video konferans aracılığıyla katılan Halkbank’ın savunma avukatları, yargıç Berman’ın davadan çekilmesini (reddi hâkim) talep etti. Talep için, 14 Temmuz’da başvuruda bulunulacak, kararsa ağustos ayında belli olacak. Savunma avukatları aynı zamanda, şahitlerin birçoğunun ülke dışında olması ve korona salgını nedeniyle yargılamanın 2022’ye ertelenmesini de istedi. Yargılamanın ne zaman başlayacağı ilerleyen günlerde verilen karara göre netleşecek.