Irak’taki protesto gösterilerinin arkasında kim var?

Irak sathında biriken sorunların üstesinden gelemeyen zihniyet, komplo teorileri üreterek yakayı sıyırma telaşında.
Irak sathında biriken sorunların üstesinden gelemeyen zihniyet, komplo teorileri üreterek yakayı sıyırma telaşında.

Şu ana dek hükümet cihetinden bırakın BAE’yi, herhangi bir dış gücü itham eden tek kelime kullanılmadı. Nitekim Irak kamuoyunun ortak kanaati de bu yönde. Gösterilerin ana sebebi; bir yılını geride bırakan Adil Abdülmehdi hükümetinin başarısızlıklarla dolu karnesi.

Kays el Haz Ali’nin açıklamasını yaptığı gün, Arabi21 internet sitesinde Irak’taki protesto gösterilerinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin parmağı bulunduğuna dair bir haber çıktı. Haberde bu karışıklık vesilesiyle Irak’ta askeri bir darbenin amaçlandığı dile getiriliyordu.

HALKIN TALEBİNİ KİRLETME ÇABASI

Bütün bunlar, sivil halkın protesto gösterilerini araya Birleşik Arap Emirlikleri’ni sıkıştırmak suretiyle bir İran-Amerika mücadelesine dönüştürüp gözden düşürme çabaları. Irak sathında biriken sorunların üstesinden gelemeyen zihniyet, komplo teorileri üreterek yakayı sıyırma telaşında.

Oysa Irak halkını sokağa çıkaran sebepler ortada.

- Irak hükümeti halkı sokaklara döken sorunları çözemediği için hatasını kabul edip özür dilerken...

- Halkın haklı taleplerine cevap verme yolunda adımlar atılacağını söyleyip bu meyanda bazı kararlar aldığını ilan ederken...

- Herhangi bir Amerikan komplosundan, BAE veya Suudi kışkırtmasından, İsrail oyunundan bahsetmemişken...

- Sokağın sesini dinlemek lazım derken...

Bu iddialara kim inanacak?

IRAK’IN KARIŞMASINDAN MEDED UMUYORLAR

Bu senaryoyu zayıflatan başka bir husus ise Irak hükümetinin protestoları bastırmak için geçerli bir mazeret bulamıyor oluşu. Gerçekten protestolar Birleşik Arap Emirlikleri tarafından organize ediliyor ve neticede bir askeri darbe planlanıyor olsaydı... Irak hükümeti böyle haklı bir gerekçeyi protestoları ezmek için kullanmakta tereddüt etmezdi.

Oysa şu ana dek hükümet cihetinden bırakın BAE’yi, herhangi bir dış gücü itham eden tek kelime kullanılmadı. Nitekim Irak kamuoyunun ortak kanaati de bu yönde. Gösterilerin ana sebebi, bir yılını geride bırakan Adil Abdülmehdi hükümetinin başarısızlıklarla dolu karnesi.