İran'ın Şampiyon Türkleri

Güney Azerbaycan'ın futbol takımı İran şampiyonu oldu.
Güney Azerbaycan'ın futbol takımı İran şampiyonu oldu.

İran Pers Körfez Pro Ligi'nde mücadele eden Tebriz'in Tractor takımı, başkent Tahran ekibi İstiklâl'i mağlup ederek İran Hazfi Kupası'nı müzesine götürdü. İmam Rıza Stadyumu'nda oynanan karşılaşmada rakibini 3-2 yenen Tractor, ikinci kez İran Hazfi Kupası'nın sahibi oldu. Tractor, 2014 yılında da bu kupayı kazanmıştı.

İran'da Türk nüfusunun etkin olduğu Doğu Azerbaycan eyaletinde faaliyet gösteren Tractor Sazi, taraftarlarıyla İran'daki Türklerin bir simgesi haline gelmiş bir kulüp. Millî kimlik ve ana dil konusunda verilen mücadeleyi de yansıtıyor. Tabir yerindeyse maç coşkusu içinde millî dâvânın mücadelesi de veriliyor.

Tractor Sazi Tebrizi takımı, 1970 yılında İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin başkenti Tebriz'de kuruldu. Tebriz şehrindeki büyük traktör fabrikasının desteği ile kurulduğu için Tractor ismini alan takımı Güney Azerbaycan Millî Takımı olarak gören taraftarlar kendilerini “Kızıl Kurt” diye isimlendiriyor. Stadyumları olan Yadigâr-ı İmam’ı ise ‘Kurt Deresi’ olarak anılıyorlar.

Pankartlar her şeyi anlatıyor

Dünyanın en fazla Türk taraftarına sahip futbol kulübü unvanını taşıyan takım, 2009-2010 sezonunda Asya Şampiyonlar Ligi'nde seyirci rekorunu kırmıştı. Tribündeki taraftarlar, millî kimlik ve ana dil için verilen mücadeleyi de yansıtıyor.

Nasıl mı?

‘Güney Azerbaycan’ olarak da bilinen bölge, Türkiye’den sonra en fazla Türk’ün yaşadığı bölge. İran’ın kuzeyinde kalan bu alanda, Türkler üzerinde baskı ve zorbalık hüküm sürüyor.

Güney Azerbaycan eyaletinin bayrağı
Güney Azerbaycan eyaletinin bayrağı

Kulüp bir yandan İran'ın ''Barcelonası" olarak adlandırılıyor. Bunun sebebi ise tribünde açtıkları "Güney Azerbaycan İran değildir" pankartları. Katalan takımı olan Barcelona’nın taraftarları da İspanya’ya ait olmadıklarını her fırsatta dile getiriyor.

Tribünlerdeki pankartlardan birkaçı şöyle,

  • ● Türk’ün kolu bükülmez, Türk’ün beli eğilmez, bir kere kalkan bayrak, bir daha inmez, Yaşa Yaşa Azerbaycan!
  • ● Ana dilde eğitim herkesin hakkı!
  • ● Bakü - Tebriz - Ankara, biz hara Farslar hara?
  • ● Azerbaycan yurdumuz, Tractor gururumuz!
  • ● Türk olmaktan gurur duyuyoruz!

“Şehir değil bölge takımı”

Daha önce Türkiye’deki büyük kulüpleri çalıştıran teknik direktörlerden Ertuğrul Sağlam ve Mustafa Denizli, bir dönem takımın teknik direktörlüğünü yaptı. Tractor’un bir önceki hocası Mustafa Denizli, kulübü şu sözlerle anlatıyor: "Traktörü anlatmak çok kolay bir hâdise değil. Bir şehir takımı değil, bir bölge takımı.

Tractor Sazi takımı kendilerine 'Kızıl Kurtlar' olarak adlandırır.
Tractor Sazi takımı kendilerine 'Kızıl Kurtlar' olarak adlandırır.

Hatta bütün İran'da her şehirde taraftarı olan bir takım. Mesela başka takımlar da var ama Traktör farklı bir yerde buradaki Azeri Türkleri için. İran milli takımına en fazla oyuncu veren takımlardan biriyiz. Belki birincisiyiz. 6 tane futbolcumuz İran millî takımlarında görev yapıyor. O mânâda sorumluluğumuz biraz farklı ve daha doğrusu ağır, Türkçesi."

  • İran Ligi'nde mücadele eden Tractor Sazi, Tahran ekibi İstiklal'le 3 Eylül günü karşılaştıkları maçta, şampiyonluğunu ilan etti. İran Hazfi Kupası'nı müzesine götüren takım taraftarıyla önümüzdeki sezonlarda da Türklüğü, zorbalığı ve yapılan baskılara karşı sesini yükseltmeye şampiyon olarak devam edecek.